Rodin Müzesi, Sanatçının Eski Mısır'a Olan Tutkusuna İlgi Duyuyor
Müze, Auguste Rodin'in olağanüstü koleksiyonunu 400 Mısır eseriyle öne çıkarıyor - hepsi bu vesileyle restore ediliyor.
Auguste Rodin genellikle Mısırlı sanatçılarla ilişkilendirilmese de, heykeltıraş yine de devasa bir antika koleksiyonunu geride bıraktı. Jacques Morgan, Auguste Mariette ve Gaston Maspero'nun çağdaşı olan heykeltıraş, 1881'de British Museum'un zenginliklerini keşfetti. Kısa bir süre sonra Mısır heykelcikleri, maskeler, muskalar ve vazolar edinmeye başladı. Arkeolojik veya müze objelerinden, bu antikalar yavaş yavaş hayal kurma davetleri haline geliyor, Rodin'in önlerinde meditasyon yaptığı ve düşüncelerini döktüğü pek çok hazine. Kaidelere gömülü, çerçevelenmiş veya yerleştirilmiş, onları incelemekten ve Paris'teki stüdyosunda sahnelemekten hoşlanıyor. Rodin Müzesi, ağırbaşlı bir şekilde “Mısır Rüyası” başlıklı bir sergi kapsamında, sanatçının yaşamı boyunca topladığı bu yaklaşık 400 eseri sunuyor. Sergi küratörü Bénédicte Garnier şöyle açıklıyor: “Müzenin rezervlerinde yıllarca korunan ve incelenen en güzel örnekler, eserleriyle bağlantılı olarak ilk kez halka sergileniyor.”
"Bu sanatçının kariyerindeki belki de en dikkat çekici şey, Mısır heykel sanatının öğretilmesine başvurmak. Auguste Rodin'i baştan çıkaran ve olgunluk çağında mesleğinin ustası olarak bir ders istediği sanat budur. Orada. stüdyosunda çok sayıda Mısır eseri, orijinalleri ve kopyaları vardı, bunların varlığı ustanın Firavun sanatına olan tercihini doğrular.Sürekli onlardan söz ederdi ve biliyoruz ki, birçok kez Mısır sanatını istedi. Onu utandıran teknik zorlukların çözümü için."
Musée du Louvre, Musée d'Orsay, Musée Bourdelle ve özel koleksiyonerlerin büyük kredilerinden yararlanan Hôtel de Biron, Rodin'in sembolik eserlerini sanatçının topladığı Mısır figürinleriyle iç içe geçiren eşsiz bir yolculuk sunuyor. Sergi, heykeltıraşın çizimleri ve kalıpları üzerinde önemli bir etkisi olan Mısır sanatı üzerine yaptığı araştırmayı hatırlatıyor. Eski motiflerden doğrudan ilham almadan, usta bazı eskizlerine “Kleopatra”, “İsis”, “Memnon” ve hatta “Mısır” adını verdi. Anıtsal Balzac ve La Pensée aynı zamanda “hiyeratik, şiddetli, kaba ve zarif” olarak gördüğü bazı Mısır kübik heykellerini andırıyor. Firavun öncesi kalıntılardan Arap dönemine kadar, küratöryel seçim, nihayet Rodin'in çalışmalarına bazen gerçek, bazen hayal ürünü olan eski bir Mısır prizması aracılığıyla yenilenmiş bir bakış sunuyor.