Rol Yapma Oyunları ve Fallout New Vegas 

Harika bir deneyim sizleri bekliyor.

Oyun dünyasına meraklı Typelish okurlarındansanız bu yazının size uygun olacağına garanti verebilirim. Video oyunlarının korku, spor, yarış, strateji, macera, dövüş ve platform gibi pek çok türü bulunmaktadır. Rol Yapma oyunları da oyun dünyası arenasında yer alan bir türdür. Peki nedir bu rol yapma oyunları? Adından da anlayabileceğiniz üzere oyunu oynadığınız esnada, yarattığınız karakterin veya oyunun size sunduğu ana karakterin oyun boyunca güç ve deneyim kazandığı, oyuncuya bu deneyimle oyunun hikayesine müdahale edebilmesine olanak tanıdığı en popüler oyun türlerinden birisidir. Bunun yanında, bu oyunlarda kendi personanızı yaratabildiğiniz ve bu personanının seçimleriyle oyunun sonuçlarını değiştirebileceğinizi de hatırlatmalıyım. Bu seçimler, oyuncuların kendilerini bu oyun türüne yansıtmalarına olanak sağlarken, bu olanaklarda rol yapma oyunlarının oyun arenasında en popüler oyun türlerinden birisi olmasını sağlar. Günümüzde bütün rol yapma oyunları bu kıstasları karşılayamasa bile yukarıda sayılan tüm özelliklerin birçoğunu karşılayan ve bu türün en büyük temsilcilerinin başında gelen oyun serisi Fallout'tur. Rol yapma oyunları denince akla en başta gelen oyunlardan birisidir. Bu oyun serisinin çeşitli platformlarda ve türlerde çıkan toplam 11 oyunu bulunmaktadır. Bu yazımızda benim en büyük favori oyunlarımdan birisi olsan Fallout New Vegas’ı ele alarak, hikayesini ve mekaniklerini sizi anlatmaya çalışacağım. 


Fallout New Vegas Hikayesi

Fallout New Vegas, oyun dünyasına gözlerini tam olarak 2010 yılında açmıştır. Obsidian Entertainment tarafından geliştirilmiş ve yayıncılığını Bethesda üstlenmiştir. Tür olarak kıyamet sonrası bir rol yapma oyunudur. Kıyamet sonrası denmesinin sebebi ise kendinden önce gelen oyunların hikayesini belirli açılardan devam ettiriyor oluşudur. Bu hikâyeye gelecek olursak, Fallout kurgu evreninde ABD ve Çin arasında büyük bir savaş ortaya çıkar, bu savaşın sonucu olarak dünya atom bombalarının atılıp yok edildiği bir evreye girer. Peki, karakterimiz nasıl hayatta kalıyor? Bunun cevabını bize Fallout evreninde geçen Vault Tech adı verilen bir şirket vermektedir. Bu şirket bu savaşı göz önüne alarak ABD’nin birçok bölgesine yerin metrelerce altında sığınaklar inşa etmiştir. Bu sığınakları ise son teknoloji ile üretilen, içinde bir insanın yaşaması için her koşulun sağlandığı yaşam alanları olarak hayal edebilirsiniz. Atom bombaları saldırıları sırasında Amerika'nın dört bir yanında alarmlar acı acı çalar ve bazı şanlı kişiler bu sığınaklara alınarak saldırılardan korunur ve hayatlarına devam edebilirler. Birinci oyundan son oyuna kadar tüm serilerde bu sığınaklar önemli bir yer tutmaktadır. Vault Tech’in ayrıca bu sığınaklarda deneyler yaparak farklı amaçta güttükleri, sığanaklara alınan her kişinin çok şanslı olmadığı da oyunun tüm serilerinde bize aktarılmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz savaş sonrası Amerika Birleşik Devletleri'nin ve dünyanın geri kalanının manzarası bir çorak araziye dönüşmüştür. Savaşın ardından geçen onca yıldan sonra bile bu felaketin sonuçları hala kalıcı radyasyon, hastalıklar, mutasyona uğramış canavarlar, çevresel bozulmalar ve kıt kaynaklar neticesinde kanunsuzluk, suç oranın artışı olarak oyunun evrenine yansır. New Vegas, bu bahsedilen büyük savaşın tam tamına 100 yıl sonrasına konu almaktadır. 


New Vegas oyununda getir götür işlerini yapan bir kuryeyi oynuyoruz, kuryemiz çok değerli bir paketi taşırken bazı karakterler tarafından pusuya düşürülür ve vurulur. New Vegas’ın hikayesi de tam olarak buradan sonra başlar. Karakterimizin ana amacı paketi geri almak ve onu vuranlardan intikam almaktır. Bunu yaparken oyunda birçok fraksiyonla tanışırız, bu fraksiyonlar arasında en önemlileri ise New California Republic, Caesar's Legion, Robert House ve Yes Man'dir. Bu 4 farklı ana fraksiyon aralarında birçok farklı görüşe de sahiptir. Bu fraksiyonlara katılıp katılmamak iste tamamıyla bize, oyunculara kalmıştır. Hikâyeye bu fraksiyonların harika bir şekilde yedirildiğini söylemeden geçmemeliyim. Son olarak, oyunun hikayesini size tam olarak anlatmak istemiyor, oynayarak bu harika hikâyeyi deneyimlemenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca oyunda kullanılan İngilizce de oldukça basit bir seviye de diyebiliriz. Kolayca anlayabileceğimize eminim. Eğer uğraşmak istemiyorsanız Türkçe yamalar da kurabilirsiniz. Oyunun ayrıca hikayesini genişleten birçok ek paketi de var. 

Mekanikler ve Diğer Özellikler 

New Vegas'ta hem birinci şahıs hem de üçüncü şahıs oyuncu kamerası bulunmaktadır. Ayrıca, cinsiyet olarak erkek ve kadın karakter oynayabilir, karakterinizi detaylı sayılabilecek bir karakter yaratma ekranında da dilediğiniz gibi yaratabilirsiniz. Oyunda kullanabileceğiniz 150’den fazla yakın ve uzak dövüş silahı, 200'den fazla giyilecek zırh ve kıyafet kullanmanız için sizi beklemektedir. Bu bir oyun için oldukça fazla çeşit ve eğlence demektir. Belki şaşırabilirsiniz ama bu oyunu hiç silah kullanmadan, sadece konuşma mekanikleriyle oyuna yön verebilir ve bitirebilirsiniz. Kıyamet sonrası bir oyun olarak geçtiği için oyunda radyasyon bazı anlarda önemli bir mekanik olarak göze çarpar, oyunun geçtiği haritanın bazı bölgelerinde radyasyon yüksek, bazı bölgelerinde ise alçaktır. Bu oran ise Fallout evreni için önemli bir teknoloji olan ve kola takılan “Pip-Boy” adı verilenbir aparat sayesinde ölçülür. Bu aparatı betimlemek için günümüzde kullandığımız akıllı saatlerin oldukça büyük bir versiyonunu baz alabilirsiniz. Bir diğer önemli mekanik ise karma sistemidir. Bu sistemi özetlememiz gerekirse, iyi veya kötü olsun oyunu oynarken aldığınız kararların oyunda yer alan diğer karakterlerin size karşı yaklaşımlarını değiştirmesidir. Ayrıca oyunda kuşandığınız kıyafetlerinde oyunda karşılaştığınız diğer karakterler üzerinde etkisi olduğunu da hatırlatmalıyım. Bir diğer önemli mekanik ise "perk" (avantaj) sistemidir. Perk sistemi karakterimizin oyun ilerdikçe seviyemize göre öğrenebildiği ve artı özellikler katan bir sistemdir. Bu sistemde seçtiğiniz özelliklere göre karakteriniz belirli açılardan pozitif güçler kazanır. Oyunun başında istersek seçebildiğimiz "traits" (özellikler) sistemine de değinmeden geçmemek istiyorum, bu sistemde perk sistemi gibi işler fakat pozitif yönlerin yanında negatif yönleride karaktere yansır. Örnek olarak konuşma ve ticaret özelliğinizi arttıran bir trait, silah yeteneklerinizi de kalıcı olarak belirli oranda azaltabilmektedir. Bir diğer vurgulamak istediğim mekanik ise oyunda ilerlerken tanıştığımız ve seçtiğimiz kararlara göre yanımıza alabildiğimiz yoldaş sistemidir. Oyunda sekiz adet yoldaş bulunur. Her birinin kendine özgü özellikleri ve savundukları bir fraksyion görüşü vardır. Kimi yoldaşlar Caesar’ı desteklerken, kimi yoldaşlar ise NCR’ı savunur. Ayrıca görüş bildirmeyen yoldaşlarda oyunda bulunmaktadır.  

Pozitif Yönler 

Oyun size neredeyse 30-40 saatlik bir oynanış süresi sunuyor. Eğer tüm yan görevleri ve oyunun tüm haritasını keşfetmek isterseniz bu süre daha da uzayacaktır. Günümüze geldiğiniz süreçte bile New Vegas’ın hikayesi ve rol yapma öğeleri tam anlamıyla bir baş yapıttır. Oyunu oynarken kesinlikle hikâyeyi anlayarak oynamanız gereken bir oyun olduğunu söylemek istiyorum. Eğer bodoslama bir şekilde oynarsanız büyük ihtimalle oyundan hiçbir şey anlamayacaksınız. Bir diğer pozitif yönü ise oyunu size çok fazla özgürlük sunuyor oluşu. İster bir diplomat olun, ister sorunlarını bilek gücüyle halleden bir barbar veya zekası yüksek bir bilgisayar kurdu yada gizlilikte usta bir hırsız, bu seçimler tamemen size kalmış durumda. Görevleri bitirmeye çalışırken karakterinizin geliştiği noktalara göre ilerleyebiliyorsunuz. Konuşma özelliğiniz yüksekse eğer, ikna kabiliyetiniz ile hızlı şekilde savaşmadan görevleri tamamlayabiliyorken, kaba kuvvet yanlısı biriyseniz silahlarınızı konuşturup, savaşarak bu görevlerin üstesinden gelebiliyorsunuz. Oyunda ayrıca gizlilik öğeleri de bulunmakta, eğer gizlilik özelliğiniz yüksek bir karakterseniz fark edilmeden gizlice hedefe ulaşabilirsiniz.  Bir diğer artı yönleri ise oyunda yaptığınız seçimlerin tamamıyla oyunu etkiliyor oluşu. Oyunun başında yardım ettiğiniz bir karakter, oyunun bir bölgesinde yanınızda olabiliyor veya gerekli bir bilgiyi ve eşyayı size sunabiliyor. Bunu yaşamak ise, bu tarz uzun soluklu oyunlarda çok özel hissetmenizi olanak tanıyor ve bu sayede hikâyeye kendinizi adarken buluyorsunuz. Oyunun çıktığı 2010 yılı göz önüne alındığında, yapımcıların bu denli bu tarz mekaniklerle uğraşmaları ve diyalogları ilmik gibi işlemeleri takdire şayan. Bu oyunu oynarken ihaneti, vefayı, bir gruba ait olma hissi gibi birçok duyguyu da yaşıyorsunuz. Müziklerinin de hiç fena olmadığını söyleyebilirim. 

Negatif Yönler 

Benim açımdan bu oyunun neredeyse hiçbir eksi yönü yok. Ancak, 2025 yılında oyununun grafikleri veya mekanikleri bazı oyuncular için eskimiş gözükebilir. Oyunun uzun süren hikayesi ve oyunun başında hızlı seyahat özelliği kullanamadığımız için bir yerden bir yere sürekli yürüyor oluşumuz, her oyuncunun ilgisini çekmeyebilecek ve oyuncuların çabuk sıkılmasına neden olabilecek eksi yönlerden sayılabilir. Günümüzde oyuncuların salt eğlence, hızlı oynanış, güzel grafikler gibi kıstasları aradığı göz önüne alındığında bu yönleri de söylemeden geçmek istemiyorum.    

Sonuç 

Rol yapma oyunlarına merakınız varsa, bu eski ama efsanevi oyunu denemenizi kesinlikle öneriyorum. 2025 yılında bile kendini oynatabilen harika bir oyun.  Oyunda birçok farklı fraksiyon olduğu için hikâyeyi bu farklı fraksiyonlar içerisinde tekrar tekrar oynayarak bitirebilirsiniz. Oyun hakkında daha fazla bilgilere ulaşabileceğiniz birçok internet sayfası da mevcut.  İlginizi çektiyse, New Vegas’a ve Fallout evrenine bir şans vererek oyunun eşsiz hikayesini deneyimleyin ve New Vegas'ın atmosferine kendinizi bırakın.

Kaynaklar

Fallout: New Vegas | Fallout Wiki | Fandom

The Complete Fallout Timeline, Explained - GameSpot