Ruhların Kaçışı

Tünelin diğer tarafında, gizemli bir kasaba.

Japon animasyon filmi olan Ruhların Kaçışı, 2001 yılında yayınlandı. Yönetmenliğini ve yazarlığını Hayao Miyazaki'nin üstlendiği film, 75. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Filmi ödülünü almıştır.

Film Chihiro adlı kızın anne ve babası ile yeni bir kasabaya taşınırken yolları karıştırmasıyla başlıyor. Karıştırdıkların yolun sonunda tuhaf bir bina ile karşılaşınca babası merakına yenik düşüp içeri girmek ister. Babası ve annesinin onu yalnız bırakmasından rahatsız olan Chihiro onlarla beraber gider ama yol boyunca böyle ıssız bir binaya girdiği için rahatsız olan Chihiro, sürekli geri dönmek istediğini söyler.

Issız ve tuhaf binadan sonra yemyeşil bir arazi ve daha sonra bir şehirle karşılaşan aile, yemek kokularını duyunca acıktıkları için kokuyu takip ederler. Annesi ve babası kimsenin başında durmadığı stanttan izin istemeden yemek yediği için rahatsız olan Chihiro etrafı keşfetmeye başlar. Hava kararmaya ve ruhların ortaya çıkması ile normal bir yerde olmadığını anlayan Chihiro gitmek için annesi ve babasını aramaya başlar. Ama annesi ve babasını açgözlülükleri yüzünden domuza dönüşmüş şekilde bulan Chihiro geri dönmek, yardım çağırmak ister ama dönüş yolu sularla kaplanmıştır.

Mahsur kaldıkları yer Yubaba adlı bir büyücünün hamamıdır. Tuhaf binadan giriş yaptıktan sonra ruhların diyarına geçiş yapan ailenin geri dönmeleri artık Yubaba'ya bağlıdır.

Bu hamam ruhların dinlendiği, yemek yediği ve temizlendiği bir yerdir. Chihiro'nun ilk karşılaştığı kişi Haku'dur. Haku bu hamamda çalışan geçmişini hatırlamayan birisidir. Chihiro ile önceden tanıştığını bilir ama ne zaman ve nerede tanıştığını hatırlamaz.

Haku, Chihiro'ya yardım eder, annesi ve babasının eski hâline dönmesi için çözüm yolunu bulana kadar hamamda çalışması gerektiğini ve Yubaba ile anlaşma yapmasını söyler. Yubaba'nın yanına giden Chihiro zorla da olsa anlaşma yapar. Yubaba, Chihiro'nun açığını bulmak ve onu da bir hayvana dönüştürmek için sürekli zor görevler verir.

Chihiro'nun bu yolculukta ilk başta tek destekçisi Haku iken zamanla, hamamı yöneten Kamaji, Lin adlı hamamda çalışan işçi, Yubaba'nın bebeği, hamamda çalışan büyülü varlıklar ve hayaletler gibi o dünyaya ait her şey Chihiro'nun gerçek sevgi için verdiği mücadeleyi destekler.

Birçok önemli ödülü alan Ruhların Kaçışı filmi hem hikâyesi hem de olayların anlatım şekli ile iki saatlik, samimi ve macera dolu fantastik bir film.