Rüyalar: Part 4

Rüyalarımızı neden unuturuz. Rem döneminde uykumuzda ne olur. Unutmak istemediğimiz halde ruyalari unutur muyuz?

Düşlerimizi bazen sabah uyandığımızda unuttuğumuz, belleğimizden birden silindiğini yaşamışızdır. Bir gün uyandığımızda düşümüzün bir kısmının aniden silindiğine tanıklık etmişizdir. Bazen de yıllar önce gördüğümüz rüyanın ilk günkü gibi tüm ayrıntılarını hatırlıyoruzdur.

Tüm bu olanlar dikkate değer şeyler ve kolayca anlaşılmayacak durumlardır.

Düşlerin unutulmasına ilişkin en ayrıntılı derleme Strümpell tarafından yapılandır [1877, 79 v.s.]. Bu, kesinlikle çok karmaşık bir görüngüdür, çünkü Strümpell bu olayı tek bir nedene değil pek çok nedene bağlamıştır.Strümpell düşlerimizin çok canlı olduğunu imgeleri unuttuğumuzu ve gölgeli ve duyumsal güçten pek çok simgenin bellekte saklandığını kabul eder. Düş imgeleri eşi olmayan yaşantılardır. Bu olgu bizim düşlerimizin çok ayrıntı olduğunu söyler, ondan unutuyormuşuz. Strümpell diğer bir olgusu ise ardı ardına gelen dizilmiş kafiyeli dizeler gibi olay örgüleride kafiyeli olursa akılda daha kalıcı olduğunu savunuyor. Rüyalarımızda belli bir olay örgüsü çekilmiş bir film kareleri olmadığınıdan akılda kalması zor olduğunu söylüyor. Radestock'a göre en garip olay örgüsü akılda kalıcı olduğunu gözlemlemiştir.

Spitta tarafından söylenen bir düşü yeniden üretmeye kalkışmadıkça gevşekçe bağlanmış ögeleri bir düzene yerleştirmediğimize inanır, spitta.

Aslında rüyalarımızı hatırlamamamızdaki sebepler 1.Stres 2.Uyku bozuklukları 3. Rem(Rapid Eye Movement) zamanının eksik kalması 4. Rem evresinin dışında uyanmak 5. Beyin kimyası 6. Yaş 7. Dikkat eksikliği şuan bunlar sebep olarak bilinenlerdir.

Son yapılan bir araştırma var ve bu araştırmayı Japon ve ABD'li araştırmacılar tarafından yapıldı, NINDS (Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü) tarafından finanse edildi. Bir fareye bazı deneyler yapıldı farelerin uyuduklarında hipotalamüs bölümlerinin açıldıgını ve etkilerine baktıklarını söylüyorlar. MCH hücrelerini açtıklarında hafızalarının kötü olduğunu, kapattıklarında daha iyi iyileşme sağladığını tespit ettiler. MCH hücresinin uykunun rem döneminde hareketlendiğini uyandığında devre dışı kaldığını tespit edildi.

Bu araştırmayı tamamını okumak isterseniz aşağıdaki linke tıklamanız yeterli olacaktır.

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/brain-may-actively-forget-during-dream-sleep