Rüyaların Tanrısı: Morpheus

Yunan mitolojisinde Morpheus, ''rüyaların tanrısı'' olarak geçmektedir.

Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan The Sandman dizisi oldukça beğeni aldığı gibi fazlasıyla da konuşuldu. Dizinin başkarakteri olan Dream/Morpheus'un ise Yunan mitolojisinde nasıl geçtiğine kısaca bir bakalım.

Yunan mitolojisinde ''rüyaların tanrısı'' olan Morpheus, ismi Yunan mitolojisinde Hypnos, Roma mitolojisinde ise Somnus olan uyku tanrısının oğullarından biridir. İnsanların rüyalarına girebilme özelliğine sahip olan Morpheus, Romalı şair Ovidius'un ''Metamorfozlar'' isimli eserinde ise rüyalarına girdiği kişilere insan şeklinde görünebilme özelliğine sahip olduğu bahsedilmekte ve ayrıca doğanın tüm seslerini taklit edebilmektedir.

Uyku ile bağlantılı olan tüm tanrıların kanatları olduğu gibi Ovidius'da Morpheus'u kanatlı olarak aktarmaktadır. Tüm bunlara ilaveten ise yalnızca kahramanlar ve kralların rüyalarında göründüğüne dair bilgiler de mevcuttur.

Mitolojide hızlı fakat sessizce kanat çırpan, bir elinde haşhaş tutup dokunduğunda insanları uyutabilme özelliğine sahip olan ve diğer elinde de ayna tutan bir genç erkek olarak tasvir edilmektedir.

''Morpheus'un kollarına düşmek'' deyimi ise ''uyumak'' veya ''uykuya dalmak'' anlamına gelmektedir.


Kaynaklar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Morpheus

https://fr.wikipedia.org/wiki/Morph%C3%A9e


Görseller:

Morpheus - Jean-Bernard Restout

Morpheus Awakening as Iris Draws Near - René-Antoine Houasse, 1690