Saat 00.00'ı Gösterdiğinde: Ülkeler ve Yılbaşı Ritüelleri

Ülkeler ve yılbaşında uyguladıkları ritüellerden bahsettim.

Kendi ülkemiz de dahil olmak üzere yeni yıla girerken uyguladığımız gelenekler neler? Gelin biraz göz atalım...




Türkiye

Türkler için nar, bereket, bolluk ve çoğalmayı temsil eder. Bu yüzden Türkler, yeni yıla girerken evlerinin kapısının eşiğinde dileklerini diledikten sonra ellerindeki narı yere atarlar. Bu inanışa göre nar ne kadar etrafa dağılırsa yeni yıl sizin için o kadar bereketli olacaktır.


Brezilya

Brezilya halkı, genel olarak o gün beyaz kıyafetler giyinip yeni yıla plajda girmeyi ediyorlar.


İspanya

İspanyollar, yeni yıla girerken tam 12'yi geçmeden masanın altına girip 12 adet üzüm yiyorlar. Burada her üzüm 1 ayı temsil ediyor. Ve saat 12' yi geçmeden üzümleri bitirebilen kişilerin dileklerinin gerçek olacağına, aşkı bulacaklarına inanıyorlar.

Diğer yandan İspanya halkı yeni yılı şehir meydanlarında toplanarak karşılıyorlar.


Danimarka

Danimarkalılar, yeni yılda yeni arkadaş dileğinde bulunmak için seçtikleri bir kişinin evinin kapısına eski tabak ya da bardak fırlatıyorlar.


Çin


Çinlilerin ise bereket sembolü mandalina. Bu yüzden yeni yılda hediye olarak birbirlerine mandalina götürüyorlar.

Küçük çocuklar için de kırmızı hediye kartları veriliyor ve bu kartların içinde onlar için sürpriz ufak hediyeler oluyor.


Japonya

Japonya'da yeni yıl kutlamaları 1 Ocak'tan başlıyor ve 3 gün boyunca devam ediyor. Bu kutlamalara ise "Shougatsu" adı veriliyor.

İlk olarak evlerini baştan aşağıya temizliyorlar. Daha sonra bu günlerde "Jubako" dediklere kaplara sağlık, uzun ömür ve bereketi temsil eden malzemelerden yaptıkları yemekleri koyuyorlar. Ardından bu kapları çam ve bambu ağaçları ile süslüyorlar.

Diğer ve belki en ilginç ritüellerinden biri ise "Joya-no-Kane". Kelime anlamı "bir tapınak çanının çalınması geleneği".

Japonya'nın genelinde uygulanan bu gelenek gereğince yeni yıla girmeden güneşin batmasıyla beraber bir tapınak çanı tam 108 kez çalınıyor. Sebebi ise, Japonlar her tutku ve arzunun geçmişte, şimdide veya gelecekte oluşabileceğinden tam 108 ihtimal olduğuna inanmaları.


Yunanistan

Yunanistan'da soğan, geçmişten bugüne büyüme ve yeniden doğuşu simgeliyor. Bu sebeple Yunanlar, yeni yılın gelişini kutlamak için kapılarına soğan asıyorlar. Bu inanışa göre kapıya soğan asılan evde yaşayanların büyümelerine ve yeni yılda yeniden doğuşlarını deneyimlemelerine yardımcı olunacağı düşünülüyor.