Şadi Çalık: Türk Heykel Sanatının Öncü İsmi
Türk Heykel Sanatı Ustası
Mehmet Şadi Çalık, 6 Aralık 1917'de Girit'in Kandiye şehrinde doğmuş, 1923'te ailesiyle İzmir'e göç etmiştir. Sanata olan ilgisi genç yaşlarda ortaya çıkmış, Abidin Elderoğlu'nun atölyesinde eğitim aldıktan sonra 1939'da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’ne girmiştir. Burada Nazi Almanyası’ndan kaçan heykeltıraş Rudolf Belling'in öğrencisi olmuş ve klasik modelaj tekniklerini öğrenmiştir.
1949’da mezun olduktan sonra Ankara Basın ve Yayın Kurumu için yaptığı büstlerden kazandığı parayla Paris’e gitmiş, burada soyut sanat atölyelerinde çalışmalar yapmıştır. Türkiye'ye döndükten sonra seramik sanatçısı Müfide Cumalı ile evlenmiş ve İstanbul’a yerleşmiştir. 1952'de İlhan Koman ve Zühtü Müridoğlu ile Niş Birliği'ni kurmuş, 1953'te Atatürk Anıtı yarışmasını kazanmıştır. Etibank binası rölyefi, Anıtkabir kabartmaları ve İzmir Fuarı’ndaki heykelleri önemli eserleri arasındadır.
1955-1959 yıllarında Sadi Öziş ve İlhan Koman ile Türkiye’nin ilk design atölyesi Karametal’i kurmuş, ancak daha sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretmenlik yaptığı için bu atölye kapanmıştır. 1969’da ODTÜ için Soyut Heykel’i yapmış, akademide doçent olmuş ve bölüm başkanlığına seçilmiştir. 1971’de Girit’e giderek sanatında etkili olacak araştırmalar yapmıştır. Ankara, İzmir, Erzincan, Batman ve İzmit’te çeşitli rölyef ve anıtlar gerçekleştirmiştir.
24 Aralık 1979'da kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiş, Bornova Hacılarkırı Mezarlığı’na defnedilmiştir. Anısını yaşatmak için 1995’te İzmit’te Uluslararası Şadi Çalık Mermer Heykel Sempozyumu düzenlenmiş, Urla’da bir caddeye adı verilmiştir.