Şair Evlenmesi

Türk edebiyatının ilk tiyatro eserini incelemeye ne dersiniz?

Kısacık bir tiyatro oyununu incelemeye ne dersiniz? Peki bu konuda Türk edebiyatında yazılmış ilk eseri okuma imkanınız oldu mu? Cevabınız ne olursa olsun gelin 'Şair Evlenmesi' adlı eseri birlikte inceleyelim.

Şair Evlenmesi Türk edebiyatının ilk tiyatro eseridir. Eser 1860 yılında Şinasi tarafından kaleme alınmıştır. Mahalle tarafından pek de sevilmeyen şair Müştak Bey’in hikayesi anlatılmaktadır kitapta. 


Müştak Bey kıyafetleri ve Batı özentisi hareketleri nedeniyle mahalleli tarafından pek de sevilmeyen bir karakterdir. Yoksul bir şair olan Müştak Bey oldukça ileri görüşlü birisi olarak tanımlanmaktadır. Müştak Bey’in, Kumru Hanım adında genç ve güzel bir kadına aşık olmasıyla başlamaktadır kitaptaki olay örgüsü. Müştak Bey aşık olduğu kadınla evlenmek istemektedir. Dönemin koşullarında evlilikler yenge hanım adı verilen aracılar sayesinde yapılmaktadır. Kız evine yenge hanım gönderilir ve nikah günü belirlenir. 

Nikah günü gelir çatar. Nikahtan sonra gelinin Kumru Hanım olduğu ortaya çıkmasın mı? İşte asıl komedi orada başlar. Gelinin Kumru Hanım olmadığını gören Müştak Bey olduğu yerde bayılır. Gelin kim mi dersiniz? Gelin, Kumru Hanımın yaşça büyük ve daha öncesinde evlilik yapmamış ablası Sakine Hanımdır. Peki bundan sonrasında neler olur? Müştak Bey sevdiğine kavuşabilecek midir? Mahalleli sevmediği Müştak Beyin yanında duracak mıdır? Bu sorularınıza kitabı okuyarak cevap bulabilirsiniz. Zaten kısacık bir kitap olduğu için sıkılmadan okuyacağınıza emin olabilirsiniz.

Bir çırpıda okuyup bitirebileceğiniz türden bir kitap. Olaylar, görücü usulü evliliklere eleştiri, komedi unsurları hepsi bu kitapta. Gelin hep birlikte okuyalım.

Son olarak kitabın son kısmında yazarı Şinasi’nin hayatına da kısaca yer verilmiştir. Okumadan geçmeyiniz.