Şakir Paşa Ailesi: Tarihe Damga Vuran Bir Dönem Portresi

Osmanlı İmparatorluğu'ndan yeni Türkiye'ye uzanan sanatçılarla dolu bir aile...

Şakir Paşa Ailesi: Mucizeler ve Skandallar dizisi, 15 Aralık tarihinde NOW TV'de yayın hayatına hızlı bir giriş yaptı. Dizi, tarihin ilkleri olarak bilinen (Halikarnas Balıkçısı, Füreya Koral, Aliye Berger, Fahrelnisa Zeid) karakterlerinin yanı sıra dönemin tarihi olaylarına da değiniyor. Gelin, hep birlikte Şakir Paşa ve ailesini tanıyalım...

Dizi, Cevat Şakir Kabaağaçlı, bir diğer adıyla Halikarnas Balıkçısı'nın aile hayatına odaklanıyor. Bu ailenin önemli olmasının nedeni, aile içinde yaşanan olaylar ve skandallardır.

Şakir Paşa ailesi kimdir?

Ana karakterlerden biri olan ailenin babası Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ve yeni Türkiye'nin modern, entelektüel kişisi olarak biliniyor. Dizide, en büyük hobisinin fotoğrafçılık olduğu ancak babasının kendisine izin vermediği belirtiliyor. Bununla birlikte diplomat, şair ve ressam olduğu da vurgulanıyor. Ayrıca, çocuklarının eğitimiyle bizzat ilgilenen Paşa, yeni Türkiye'nin ilklerinin yetişmesinde de önemli bir rol oynuyor.


Cevat Şakir Kabaağaçlı, bilinen adıyla Halikarnas Balıkçısı, Şakir Paşa'nın oğludur. Bodrum'a olan aşkıyla tanınır ve eserlerinde bu yerden sıkça bahseder. Edebiyatımızın önemli isimlerinden biri olan Halikarnas Balıkçısı'nın en bilindik eseri Mavi Sürgün'dür. Bu kitap, aynı zamanda kendisinin sürgün yıllarına dair kaleme aldığı bir eserdir. Türk Edebiyatı'nın önemli temsilcilerindendir.

Sadece Türk sanat camiasında değil, dünya çapında da tanınan Fahrelnisa Zeid, modern sanat dünyasının kadın temsilcilerindendir. Toplumsal baskılarla mücadele eden Zeid'in dünya çapında tanınmasının en önemli sebeplerinden biri de Irak Kraliyet ailesinden Prens Zeid Bin Hüseyin ile yaptığı ikinci evliliğidir.

Bir diğer önemli sanatçı da Füreya Koral'dır. Koral, Türkiye'nin ilk seramik sanatçısıdır. Sanatın ve tarihin derinliklerinde gezinmek isterseniz, Ayşe Kulin'in Füreya romanını öneririm.

Aliye Berger, Türk gravür sanatçısıdır ve dışa vurumcu oyma baskısıyla bilinir. İlk kişisel sergisini 1951 yılında Türkiye'ye 150 parça gravürle dönmesinin ardından açmıştır.

Dizi, ana karakter Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın (Halikarnas Balıkçısı), eşi ve kızı ile İtalya'dan İstanbul'a dönmesiyle başlar. Babasının Oxford'a göndermesine rağmen ressam olmak isteyen Cevat Şakir, babasından habersiz olarak İtalya'ya gider ve evlenir. Parası kalmadığında ise eve dönmek zorunda kalır ve olaylar gelişir.

Türkiye'de dönem işi: Yapım şirketleri neden bu kadar uzak?

Dönem işi, maliyetle doğru orantılıdır. Ne kadar detaya inilirse bütçe de o kadar yükselir. Son dönemlerde Türk yapım şirketleri bu tür projelere yoğunlaşmış olsa da, hâlâ çok iyi diyemeyiz.

Dünya sinemasında ise dönem işlerini en iyi yapan ülkeler arasında İngiltere, İrlanda ve Almanya yer alıyor. Bu üç ülkenin en iyiler arasında olmasının nedeni –bana göre– tarihlerini aktarma isteğidir. Sanat ve kostümleri o kadar başarılı kullanıyorlar ki izleyici, kendisini o dönemin içinde hissedebiliyor. Örneğin, Sense and Sensibility, Boleyn Kızları, Schindler’s List gibi yapımlar en basit örnekler arasında yer alır.

Şakir Paşa Ailesi'ne gelince, çok da dönem işi tadı verdiğini söyleyemem. (Bunlar benim fikirlerimdir, kişiden kişiye değişebilir.) Senaryosu oldukça başarılı olsa da, kostüm ve sahne tasarımının zorlama olduğunu düşünüyorum. Türkiye, bu türde kendisini giderek geliştiren bir ülke. Bu yüzden ileride bu anlamda çok başarılı olacağımıza inanıyorum.

Şakir Paşa Ailesi'nin TV dünyasında nasıl yol alacağı merak konusu. Eğer bu ailenin gerçek hikayesini öğrenmek isterseniz, ailenin torunu Şirin Devrim'in aynı adlı romanını okuyabilirsiniz. İyi seyirler...

https://www.youtube.com/watch?v=Sx0thANa4Ds