Sangiovese, Chianti Classico Ve Horoz Hikayesi

Chianti şaraplarının hikayesini keşfedin.

Efsane

Bir rivayete göre; ortaçağda Floransa Cumhuriyeti ve Siena Cumhuriyeti arasında yıllarca süren kanlı bir savaş vardı. İki cumhuriyet de Chianti bölgesini kontrol etmek istiyordu. Yeterince kan döküldüğüne kanaat getiren yönetimler, alışılmadık bir yarışma yapılmasına karar verdiler. Şafak vakti Floransa ve Siena şehirlerinden birer şövalye yola çıkacak ve buluştukları noktada sınır çizilecekti. Seçtikleri horozların ötüş vaktine göre yola çıkacaklardı. Floransa'lılar siyah bir horoz seçtiler. Siena'lılar ise beyaz bir tane. Floransalılar siyah horozu günlerce aç bıraktılar ve karanlık-dar bir kutu içine hapsettiler. Sienalılar ise bilakis beslediler ve çok iyi baktılar. Nefesleri kesen o önemli gün geldiğinde, siyah horoz aç-susuz ve karanlık bir kutuda kalmanın stresiyle kutudan çıkar-çıkmaz ötmeye başladı. Beyaz horoz hiç oralı olmadı ve çok geç öttü. Floransalı şövalye yolu yarılamıştı bile. Sonuç olarak Chinati'nin neredeyse tamamı Floransa'ya geçti. Bu sebepten ötürü Chianti Classico şaraplarının etiketinde ve boynunda siyah horoza ithafen logo görebilirsiniz.

Aşağıdaki linkte filmin 15 dk'lık tam halini bulabilirsiniz.

https://leggenda.chianticlassico.com/en/


Chianti Classico

Chianti, Toskana'nın kalbinde yer alır. Classico terimi ise Chianti bölgesindeki tarihsel olarak en köklü bölgeleri ifade eder. Chianti Classico'da minimum %80 Sangiovese üzümü kullanılmalıdır ve mimum %12 alkol seviyesine sahip olmalıdır. Riserva şarapları en az 24 ay olgunlaştırılmalıdır (en az 3 ay şişede). Gran Selezione etiketli Chanti Classico'lar da ise en az %90 Sangiovese kullanılmalı, minimum 30 ay olgunlaştırılmalı(bunun 3 ayı şişede) ve üzümler en kaliteli tek bağdan gelmelidir.


Chianti Classico bölgesi yüksek rakımlı ve dağlık bir bölgedir. Bu sebeble üzümlerin kabukları daha ince ve asiditesi canlı olacaktır. Renk bigmentleri ve kuru ekstratı beklendiği gibi diğer bölgelere göre daha düşük olacaktır. Bu sebeple görünümde orta yada orta-üstü yoğunlukla yakut rengi görülür. Çoğu zaman gençliğinde bile kenarlarda renk değişimleri görülür. Burunda kırmızı meyve yada siyah kabuklu kırmızı meyve notaları baskındır. Daha sıcak bölgelerde veya rekoltelerde siyah meyve notaları daha fazla görülür. Diğer ayırt edici özelliği, topraksı notalardır. Ayrıca meşeden kaynıklı baharatlar, anason, kan, domates, hafif otsuluk vb notalar görülür. Damakta, sıcak bir rekolte geçirse bile her zaman ekşidir.