Şarap Filmler Serisi #1 Rope (1948)

Yıllar önce yazılan ve çekilen güzel filmlerden öneriler yapacağım Şarap Filmler serimin ilk filmi 1948 yılında yayınlanan Rope filmidir.


Benim gibi film bulmakta zorlananlar için her hafta yeni filmler izliyorum ve bunlar hakkında önerilerde bulunuyor ve yazılarıma eklemeye çalışıyorum. Eğer siz de film izlemeyi seviyorsanız ve filmin yapım yılı umurunuzda değilse yeni oluşturduğum "Şarap Filmler" serimi takip etmeye başlayabilirsiniz!

Bu seride yıllar yıllar önce yapılmış, yazılmış, çekilmiş ve benim için hala güzel olan film önerilerinden bahsedeceğim.


Bu haftaki filmimiz Rope: Ölüm Kararı



Orjinal Adı: Rope

Yapım Yılı: 1948

Yönetmen: Alfred Hitchcock

IMDB: 7.9


Rope filmi bize ne mi anlatıyor? Gelelim konumuza. Rope 2 gencin kendi evlerinde gerçekleştirdiği cinayeti ve sonrasında hala evdeyken yaşadıklarını konu alıyor. İki ev arkadaşı  Phillip ve Brandon ünlü filozof Nietzche'nin "Yeteneksiz kişilerin yaşamaya hakkı olmadığı" görüşünü gerekçe görerek arkadaşları olan Daniel'i bir iple boğarak kendi evlerinde öldürürler. Bu düşünceyi aslında üniversitedeyken hocaları olan Rupert karakterinin onlara empoze ettiğini öğreniriz.

Sadece heyecan olsun diye yaptıkları cinayetin arkasında bu görüşü savunarak arkadaşlarını öldüren ikili, cesedi yaşadıkları lüks evin içinde tutarak salonlarının ortasında duran sandığın içine koyarlar. Bu durum yetmez aynı gün ilerleyen saatlerde parti düzenleyen gençler bu partiye öldürdükleri arkadaşının babasını, halasını ve nişanlısını da davet etmiştir. Kendi arkadaşlarının da olduğu bu partiye üniversite hocaları olan ve kendilerine Nietzche'nin felsefi görüşünü öğreten hocaları Rupert'ı da çağırırlar.

Kendilerini zeki ve entelektüel olarak üstün gören ikilinin, özellikle Brandon'ın, amacının bu cinayetin kusursuz bir cinayet olduğunu kanıtlayabilmek, zekasını hocalarına gösterebilmek olduğunu görürüz.

Cinayet işleyen ikiliden Phillip'in yaptıklarından dolayı aslında hem pişman olduğunu gözlemleyebiliriz hem de durumdan dolayı çok gergin ve endişeli olduğunu bize çok rahat gösterdiğini görürüz. Brandon'a ise kısaca kaşınıyor diyebiliriz.

Arkadaşınızı öldürüyorsunuz, salondaki büyük ve dikkat çeken bir sandığa koyuyorsunuz. Tamam, sonra ceset hala sandıktayken parti veriyor ve maktulün ailesini de davet ediyorsunuz. Tamam, sandığı kitlemiyorsunuz, adamı öldürmek için kullandığınız ipi dışarda bırakıyor, hatta babasına hediye ettiğiniz kitapları bağlamak için kullanıyorsunuz. Tamam, sizi yakalayabilecek kadar zeki ve sizi gayette iyi tanıyan hocanızı Rupert'ı da çağırıyorsunuz. Neden? Kendisini ve zekasını hocasına kanıtlayabilmek için!

Filmi ben çok sevdim eminim sizde seveceksiniz. Tek mekanda geçen ve toplam 10 farklı planda çekilen film teknik açıdan da oldukça güzel çekilmiş, Hitchcock'un da renkli çekilen ilk filmidir. Filmi izlerken cesedin yerini sadece katiller ve izleyiciler bildiği için, davetlilerin sandığa yaklaşmaları ve bize yaşattıkları gizem ve gerilim gayet tadında ve güzel.

Şarap Filmler serimin ilk yazısında sizlere Rope filmini biraz tanıtmaya çalıştım. Umarım siz de izler ve beğenirsiniz.