Sarayın Gözdesi ( The Favourite)

Kraliçe Anne' nin gözdesi olmak için uğraşan Sarah ve Abigail' in hikâyesi.

2018 yılında yayınlanan Sarayın Gözdesi filmi tarihî dönemde geçen entrikaları, komedi ve gerilim ile anlatan bir film. Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos'un yönetmenliğini yaptığı filmin senaristliğini Deborah Davis ve Tony McNamara üstlenmiştir.

Sarayın Gözdesi filminde konu Kraliçe Anne'in gözdesi olmak için uğraşan Abigail ve Sarah etrafında dönüyor.

Abigail önceden soylu iken sonradan fakir olan bir aileden gelir. Saraya Sarah'ın bir tanıdığı olarak işe başlar. Diğer hizmetçilerin zorbalığına uğrayan Abigail bir gün elini tuz ruhu ile yaktığı için ormanda bitkilerden kendine ilaç yapar ve Kraliçe Anne'in de gut hastalığından dolayı oluşan yaraları için de ilaç yapar.

Sarah uzun süredir Kraliçe Anne'in gözdesidir. Kraliçe'ye her zaman her konuda fikirler vererek yönetimde bile söz sahibi olan bir yardımcıdır. Sarah, yaptığı ilacın Kraliçe'de işe yaramasından dolayı Abigail'i kendisine yardımcı olarak işe alır.

Abigail hizmetçilikten yükselerek Kraliçe Anne ve Sarah ile daha yakın bir konuma geldiği için sarayın içindeki entrikalara çekilir. Abigail ilk önce güvenlerini kazanmak için bu durumu anlatsa da Sarah'a, Kraliçe ile Sarah'ın arasında nasıl bir ilişki olduğunu anlayıp ona göre hareket etmeye başlar. Sarah'ın yerine geçmek isteyen ve saraydaki varlığını kesinleştirmek isteyen Abigail, Sarah'ın saray içerisinde savaş yanlılarının yanında durmasına karşılık Abigail savaşı durdurup, halktan vergilerin azaltılması tarafında olanların yanında yer alır. Böylelikle Sarah ve Abigail arasında gizli bir savaş başlar.

İngiltere'nin Fransa ile uzun yıllar savaş içersinde olduğu dönemde geçen film, Kraliçe'nin yönettiği bir savaş gibi görünsede de aslında yönetenin savaşla nasıl alakası olmadığını anlatıyor.

Sarah ve Abigail'in güç kazanmak için her şeyi yaptığı, entrikaların döndüğü Sarayın Gözdesi filmi genel olarak karanlık ve gizemli bir atmosfer içersede komik bir şekilde olaylar aktarılmıştır.

Sarayın Gözdesi filminde Rachel Weisz, Emma Stone, Olivia Colman, Nicholas Hoult, Joe Alwyn gibi birçok önemli oyuncu yer alıyor. Olivia Colman bu film ile BAFTA ve Oscar ödüllerini kazanmıştır.