Sebepten Sonuca: Göç Dinamiklerini Anlamak

Yüzyıllardır devam eden göç olayı, sosyoekonomik durumları fark etmeksizin insanları bazı nedenlerden dolayı başka yerlere fırlatmaktadır.

İnsanların veya hayvanların bir yerden başka bir yere hareketi olan göçün, tüm toplumlar için her zaman tartışmalı bir konu olduğu yadsınamaz bir gerçek. Bazıları bunun olumlu yönlerini öne sürerken, bazıları da olumsuz yönlerini ister istemez savunuyor. İnsanlar ne düşünürse düşünsün bu durumun ekonomik, çevresel, sosyal, politik vb. pek çok nedeni ve etkisi var en nihayetinde.

İnsanoğlu yaratıldığından beri kendisi için iyi bir yaşamın hayalini kurmuştur ve bu hayalin gerçekleşmesinin yapı taşlarından biri de paradır şüphesiz. Ancak içinde bulunulan ülkenin ekonomik koşulları bazen insanları göç etmeye zorlayabilir. Aynı anda birden fazla işte çalışmak söz konusu olduğunda metropollerin insanlara daha fazla iş olanağı sunması nedeniyle göç kaçınılmaz bir seçenek olacaktır. Göçün insanları bulundukları yerden başka bir yere sürüklemesinin bir diğer nedeni de kulağa korkunç gelen doğal afetlerdir. Küreselleşen ve ısınan dünyada kuraklık bizi her zaman tehdit ediyor. Ancak bu tehlikeyi görmezden gelen ve önlem almayan kişilere hiçbir şey yapılamayacağı için göç her zaman son çare olarak sunuluyor. Ayrıca deprem gibi afetler sonucunda paniğe kapılan kişiler, olası bir deprem korkusu nedeniyle daha az riskli yerlere taşınmayı mantıklı buluyor. Mesela 2011'deki Van depremi veya 2023'te yaşanan Kahramanmaraş depreminden sonra insanların ne denli göç etmeye başladığına ülkece şahit olduk ve hâlâ da olmaktayız.

Ancak her nedenin bir sonucu olduğunu unutmamalıyız. Yıllarca tek bir yerin unsurlarıyla büyümüş ve yaşamış biri, farklı bir kültürün ortasına düştüğünde kültür şoku yaşayabilir; bu nedenle o ortama ayak uydurmakta yıllarca zorluk çekebilir. Mesela bir Fransız'ın Hint kültürüne uyum sağlaması haliyle zor olacaktır çünkü yemek kültürleri bile birbirinden çok farklıdır. Üstelik göç, o bölgede nüfus artışına neden olabilmekte ve bu da başlı başına birçok farklı nedene yol açabilmektedir.

Göçün bir diğer önemli etkisi ise artan nüfusla birlikte gelen işsizliktir. Göçün nedenleri ne olursa olsun, tüm insanlar gibi göçmenlerin de orada hayatta kalabilmek için çalışıp para kazanmaları gerekiyor; ancak tek bir ülkeye aşırı göç alınırsa bu sefer işsizlik kaçınılmaz olur. Bir diğer şaşırtıcı sonuç ise, farklı kültürlerin farklı iş kollarına sahip olması nedeniyle yeni iş fırsatlarının yaratılabilmesi ve bunlardan hem yerli hem de yabancı çalışanların faydalanabilmesi; dolayısıyla bu ülkenin veya şehrin gelişimine yardımcı olabilmesidir.

Yüzyıllardır devam eden göç olayı, sosyoekonomik durumları ne olursa olsun bireylerin ve toplumların yaşamını etkilemekte ve onları bir veya birkaç nedenden dolayı başka yerlere fırlatmaktadır. Yüzlercesi kalmış olsa da bu birkaç nedene ve sonuca bakıp bunları değerlendirdiğimizde genel hatlarıyla göçün sebeplerini sonuçlarıyla bağdaştırabiliriz.