Sessiz İstifa Edenlerden Misiniz?

Sessiz istifa etmiş olabilirsiniz ve bunun farkında değilsiniz desek ne dersiniz? Nasıl sessizce istifa ettiğinizi öğrenmek ister misiniz?

Sessiz istifa kavramı son günlerde özellikle sosyal medyada çok fazla karşımıza çıkıyor. Peki nedir bu sessiz istifa? Siz de sessiz istifa etmiş  olabilir misiniz?

Sessiz istifa kavramı, işlerini para kazanma aracı olarak görüp, gerektiği kadar çalışan ve sadece kendisinden istenilenleri yapan çalışanları ifade ediyor. Çünkü çalışanlar, işyerlerinde kendilerinden  istenilenden veya yapılması gerekenden fazlasını yaptıklarında bunun karşılığını alamadıklarını düşünüyorlar. Takdir göremediklerini düşünen çalışanlar sadece kendilerinden istenilen kadarını yapıyorlar, işlerine duygusal bir bağ hissetmiyorlar. 

Adı sessiz istifa olsa da tam anlamıyla istifa demek doğru değil bu kavram için. İstifadan ziyade bir pasif direniş ve gerektiği kadarını yapma durumu aslında. Kovulmayacak kadar çalışıyorsanız, size verilen işin dışına çıkmıyorsanız, işe gidip çalışma saatini doldurup eve dönüyorsanız ve sorumluluk almıyorsanız siz de sessiz istifa etmişsiniz demektir. 

Gallup’un çalışanların işlerine bağlılığının incelendiği bir araştırmada, çalışanlar 3 gruba ayrılmıştır. 

  1. Bağlı Çalışanlar: İşlerini hevesle yapan, inisiyatif alan, yüksek performans sergileyen çalışanlar bu grupta ele alınabilir.
  2. Bağlı Olmayan Çalışanlar: Hak ettiklerini alamadıklarını düşünen, sorumluluk almaktan kaçınan ve kendisinden istenenden fazlasını yapmayan çalışanlar bu grupta sınıflandırılabilir. 
  3. Aktif Olarak Bağlı Olmayanlar: İhtiyaçlarının karşılanmadığını hisseden ve bunu işine yansıtan çalışanlardır. Aktif olarak iş aramaktadırlar ve çalışma arkadaşlarının işlerini baltalayacak kadar ileri gidebilirler. 

Sessiz istifa edenler bu üç gruptan bağlı olmayan çalışanlar grubuna aittirler. 

Peki sessiz istifa belirtileri nelerdir ?

  • İşle İlgili Toplantılara Katılmama
  • İşe Geç Gelmek
  • İşten Erken Ayrılmak İçin Bahaneler Uydurmak
  • Motivasyon Kaybı Yaşamak
  • Çalışma Veriminin Azalması

Youthall tarafından 1002 kişinin katılımıyla bir anket çalışması yürütülmüştür. Anket sonucunda hazırlanan rapora göre; Türkiye’de her 100 kişiden 47’si kendini sessiz istifa sürecine yakın hissetmektedir. Ankete katılanların %24’ü ise sessiz istifa sürecindedir.

Ankete katılanlara yöneltilen hangi durumda sessiz istifa durumundan vazgeçersiniz sorusuna ise; 

  • Yan Hakların ve Maaş Politikalarının Düzenlenmesi,
  • İş-Yaşam Düzenine Katkı Sağlayacak Düzenlemeler,
  • Değişen Motivasyonumun Fark Edilmesi,
  • Kendi Çalışma Modelini Oluşturma Fırsatı,
  • Fazla Mesai Ücretinin Ödenmesi cevapları verilmiştir. 


 Kaynak

Youthall Sessiz İstifa Raporu

https://www.bertayfisekci.com/2022/10/05/nedir-bu-sessiz-istifa/

https://www.talentra.net/blogs/kariyer-yolu/neden-kurumuma-ait-hissedeyim