Yaşamak İçin Çalışmak: Sessiz İstifa

"Sessiz istifa" veya "quiet quitting" kavramı, çalışanların iş tanımı dışında herhangi bir sorumluluk üstlenmeyi reddetmesidir.

"Sessiz istifa" veya "quiet quitting" kavramı, çalışanların iş tanımı dışında herhangi bir sorumluluk üstlenmeyi reddetmesi ve yaşamak için çalışma yaklaşımını benimsemesi anlamına gelir.

Sanılanın aksine, sessiz istifa çalışanın işten ayrılması anlamına gelmiyor. Bu kavram, işe devam etmeyi gerektirirken ofis dışındaki hayata daha çok odaklanma fikrini savunuyor. Çalışanlar, mesaiye kalmayı reddediyor ve 9-5 çalışmanın yeterli olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca, iş tanımı dışında herhangi bir sorumluluk almayı da kabul etmiyorlar. Sessiz istifayı benimseyen ve uygulayan insanların ortak fikri, iş-yaşam dengesinin önemli olduğu ve fazla çalışmanın bireye yarar sağlamadığı yönündedir.

"Çalışmak için yaşamak" kavramına tepki olarak doğan "yaşamak için çalışmak" mottosuyla hareket ediliyor. Son zamanlarda düşük ücret karşılığında, makul olmayan emek talepleri ve yetersiz iş güvenliği şartları altında çalışmanın bir sonucu olabileceği de düşünülmektedir.

Çalışanlar Fazla Çaba Göstermenin Bir Karşılığı Olmadığını Düşünüyor

Sessiz istifa, çalışanların motivasyon eksikliği ve iş yerinden memnuniyetsizliklerinin bir sonucu olabileceği gibi, iş için fazla çaba göstermenin bir karşılık bulmayacağını anlamalarıyla da ilişkilidir. Yapılan araştırmalar, özellikle gençlerin, çok çalışsalar bile bunun karşılığını alacaklarına dair inançları olmadığını söylüyor. Bu nedenle iş yerlerinde mümkün olan en az eforu harcıyorlar. Ayrıca gençlerin bir çoğu bir üst pozisyona yükselmek gibi bir amaç güdülemiyor.

Sebebi Pandemi Yorgunluğu Olabilir mi?

Bu kavram yeni gibi görünse de, işinden ve pozisyonundan memnun olmayan çalışanların bu davranış tutumunu sergilediği gözlemlenmiştir. Özellikle pandemi döneminde artan bu davranış biçimi, evden çalışarak iş ve özel hayatın birbirine girmesi nedeniyle kendilerine vakit ayıramamanın stresiyle tetiklenmektedir.

2021 yılında TikTok kullanıcısı Zaid Khan'ın "iş senin hayatın değil" başlıklı videosuyla gündem oldu. Viral hale gelen video, iş yaşam dengelerini sorgulamaya yönlendirdi ve bu fikrin yayılmasıyla birlikte birçok insan sessiz istifa konusunda içerik üretmeye başladı.

On quiet quitting #workreform | 3.6M İzleme | TikTok

İlk bakışta gerçek bir istifa gibi görünmese de, işverenlerin dikkate alması gereken bir konudur. İşverenler, bu pasif direnişi fark etmiş olmalı ki, sık sık rahat, konforlu ve sosyalleşmeye açık ofis ortamı videolarıyla karşılaşıyoruz.