Shaman King (2021)

Bir çoğumuzun çocukluğunun efsane anime serisi Shaman King

Çok uzak olmasa da sizleri geçmişe götürmek isterim. 2000'lerin başlarında çocuk olanlar büyük ihtimalle Jetix kanalını hatırlıyordur. Nickelodeon ile beraber bir dönemin çocuklarının çizgi dizi ihtiyacını harika bir şekilde karşılamıştı. İki kanalın da ortak noktası çeşitlilikti. Neredeyse her türden, her beğeniye göre çizgi dizi bulmak mümkündü.

Okuldan eve geldiğimde belli bir rutinim vardı. O dönem takip ettiğim çizgi diziler mükemmel bir şekilde 2 kanalda sıralı hâlde gösteriliyordu. Önce Jetix'te 2 dizim, ardından da Nickelodeon'da 2 dizim vardı. Yayın akışları benim için oluşturulmuştu sanki. Hafta sonları hariç bu akış değişmezdi ve her gün saat 18.00 ile 19.30 arası ben o televizyonun başında olurdum. Beni ordan kaldırmaları için meteor filan düşmesi gerekiyordu sanırım.

İşte o zamanlardan çok sevdiğim bir anime serisini yaşıtlarıma hatırlatmayı ve yeni bir yapımının olduğunu bildirmeyi kendime bir borç bildim.

Shaman King (eser sahibi Hiroyuki Takei)

Şamanlık kavramını az biraz bilirsiniz. Bu dünya ile ruhlar dünyası arasındaki bir köprüdürler. Bu yapımda da bu durum aynı şekilde işlenmiş. Fakat bir miktar daha ileri götürülmüş. Şamanlar, ruhlar ile çeşitli yollarla birleşip, onları amaçları doğrultusunda kullanabilmektedirler.

Seri, tam milenyum yılında geçmektedir. 500 yılda bir düzenlenen şaman turnuvasının öncesini ve sonrasını konu alır. Şaman turnuvasını kazanan kişi kutsal ruh ile birleşir ve dünyanın, insanlığın kaderini belirler.

Yoh Asakura isimli genç bir şamanı merkezine alan seride arkadaşlığın önemi, iyi ve kötü kavramı, olumlu düşünce gibi olgular farklı yollarla anlatılır. Her şamanın, şaman kral olmak için bir nedeni vardır elbette. Yoh'un amacı ise rahat bir hayat geçirmektir. Tembel bir arkadaş olduğunu anlamışsınızdır. Seri sadece Yoh üzerinden bir anlatım ile ilerlemiyor. Neredeyse her karaktere ve geçmişine odaklanılan bölümler mevcut.

Shounen tarzı (çocuk ve ergenler için üretilen manga diyebiliriz) bir mangadan uyarlanan anime serisi Shaman King, milenyumun başında 62 bölümle ülkemizde yayınlanmıştı. Uyarlama kısmının üstüne düşmek istiyorum çünkü her ne kadar mangasını okumasam da forumlarda gördüğüm kadarıyla mangaya çok sadık kalınmamış.

Aradan 20 yıl kadar geçtikten sonra Netflix'te 52 bölümlük yeniden yapımı yayınlanmaya başlanan diziyi görünce hem geçmişe gittim hem de bir miktar heyecanlandım. İlk başta, geçmişte televizyon başında Türkçe dublaj ile izlediğim hâli sandım. Biraz araştırınca yeniden üretim bir versiyon olduğunu farketttim ve baya bir meraklandım. Çünkü geçmişte izlediğim versiyonunda hikâye yarım kalmıştı. Bu versiyonu belki de hikâyeyi bitirir diye düşündüm.

2021 yapımı olan bu versiyon, okuduğum ve araştırdığım kadarıyla mangaya oldukça sadık ve onun çizgisinde ilerliyor. Geçmiş versiyonundaki o çocuksuluk serinin başında yine devam etse de eskisinden çok az daha kanlı bir hâl almış. Eski versiyonunda olmayan karakterler ve olaylar yeni bir dizi izliyormuş hissi de uyandırıyor.

Bir diğer fark ise eski versiyonundaki iyi ve kötü kavramlarının keskinliğinin yok olmuş olması. Bu versiyonda en kötü karakterle de empati yapabiliyorsunuz. 'Gri' bir bakış açısı hakim. Her ne kadar çocuk animesi olarak adlandırılsa da felsefi ve dini konuların varlığı bir miktar ufuk açıcı. Tabii bunlar yüzeysel seviyede anlatımlar.

Hikâye temelinin oldukça sağlam ve yaratıcı olması bazı aksaklıkları göz ardı etmemi sağlamadı maalesef. Bazı bölümleri oldukça sıkıcı ve gereksiz olmuş. Birden çok karaktere odaklanması bu durumun nedeni sanırım. Örneğin bir karakter ilginizi çekmedi veya sevmediniz ama yine de o karaktere odaklanılmış uzun bir anlatıma sahip.

Son olarak diyeceğim o ki Shaman King'in yeri bende hep ayrı ve güzel kalacaktır. Son versiyonu tam olarak tatmin etmese de kötü diyemem. Gayet de her yaştan insanın izleyebileceği bir yapım.

Sevenleri için bir müjde de Shaman King: Flowers adlı bir yapımın da yolda olması. Ne zaman çıkar bilmiyorum ama çok uzakta değil.