Şiddetsiz İletişim

Şiddetsiz iletişimde dilin önemi vurgulanmaktadır.

Dilin ve kelimelerin kullanım şekli önemlidir. İletişimin hem dinlenmeye hem de hedeflere yönelik bir olması gerekir. Bizleri kendimizle ve diğer insanları birleştirir. Böylece birbirimizle gönülden bir alışverişe, paylaşıma yönelen bir yaklaşım benimsenir.

Şiddetsiz iletişim, insanın gönülden uygulamalarına yönelen bir iletişimdir. Daha nazik bir iletişim sürecidir. Şiddetten arındırıldığında yüreğimizde doğal olarak var olan şefkat hâlidir. Konuşma tarzımıza önem verir. Şiddetli iletişimin şiddetli olduğunu fark etmesek de sembollerimiz sık sık hem kendimiz hem de başkaları için kışkırtıcı ve acı veren olur. Şiddetsiz iletişim, bakışımızı ifade etme ve başkalarını konuşma biçimimizi yeni bir çerçeveye oturtmamız için bize rehberlik eder.

Sözlerimizin yeteneği hâline gelmiş ve otomatikleşmiş tepkiler olmadan, algıladığımızın, ne yeteneğimizin ve ne ayrılmanın temeline dayalı cevaplara bakılmıştır. Kendimizi dürüstçe ve açıkça ifade edebilmenin yolu açılırken aynı zamanda saygı ve empatiyle yaklaşıyoruz. Hem kendimizin hem çevremizdekilerin derinlerindeki derinlerindeki duymaya başlarız. Gözlem yapma ve bölgelerin farklılaşması konusunda farklılık gösterenler.

Şiddetsiz iletişim; yargılanma ve ele geçirilmenin önünde ortaya koyduğumuz savunma, geri çekilme ya da saldırı yeteneğimizin yerini alıyor. Hem kendimizi hem de diğerlerini, hem niyetimizi hem de ilişkilerimizi yeni bir bakış açısıyla algılamamızı sağlar. Şiddetsiz iletişim, bir süreç veya dilden daha fazlasıdır.