Sinek Kuşları neden bu kadar eşsizler?

Sinek kuşları eşsiz uçma kabiliyetleri ile diğer kuşlardan ayrışıyor.

Trochilidae familyasına mensup 300’den fazla türdeki kuşa sinek kuşu deniyor. Bu türlerin çoğunluğu Güney Amerika’da yaşarken, Kuzey ve Orta Amerika’ya özgü bazı türler de bulunur.

Sinek kuşları genelde küçüktür, hatta dünyanın en küçük kuş türü bir sinek kuşudur. Bilimsel adı Mellisuga Helenae olup Küba ve Pins Adası’nda yaşayan bu tür, yalnızca 5,5 cm uzunluğunda ve 2 gram ağırlığındadır.  

Görsel: Mellisuga Helenae

Uçma kabiliyeti bakımından sinek kuşları bambaşka bir seviyededir. Çoğu diğer kuşun yaptığı gibi sadece öne doğru uçmakla kalmazlar. Mevcut hizalarını bozmadan dümdüz şekilde yukarı ve aşağı hareket edebilir, hatta geriye doğru bile uçabilirler. Özellikle çiçeklerin özleriyle beslenirlerken, havada sabit bir noktada kalıp kanat çırptıkları da sıklıkla görülür.

Sinek kuşlarına benzersiz bir uçma kabiliyeti veren şey, kanat anatomilerindeki farklılıktır: Kanatları gövdeye yalnızca omuz ekleminden bağlıdır ve bu bakımdan sinek kanatlarını andırırlar. Özelleşmiş kanat yapısının bir sonucu da saniyeye düşen kanat çırpma sayısının bir hayli yüksek olmasıdır. Bu sayı, küçük türlerde saniyede 80 kanat çırpması gibi inanılmaz sayılara çıkar; hatta dalışlarda 200’ü bile bulur.

Sinek kuşları canlı renklerdeki tüyleriyle de göze çarpar. Bazı türlerde bu renkler metaliktir ve hatta bakılma açısına göre renk değiştirebilir. Erkek sinek kuşları, dişilerine göre çok daha süslü ve canlı görünmektedir. Sinek kuşlarının belirgin bir diğer özelliği ise uzun ve ince gagalarıdır. Bu gagalar, çiçeklerde bulunan nektar ve böcekleri tüketmek üzere özelleşmişlerdir. Ayrıca bu kuşların çok büyük bir iştahları ve hızlı bir metabolizmaları vardır. Her gün tüketmeleri gereken nektar miktarı, vücut ağırlıklarının yaklaşık 12 katına denk gelmektedir. Bu sebeple gece açlıktan ölmemek için vücut ısılarını düşürüp kış uykusu benzeri bir moda geçerler.

Doğal yaşam alanlarının zarar görmesi ve giderek küçülmesi sebebiyle sinek kuşu türleri tehlike altındadır. Özellikle eski ve tropikal ormanların yok edilmesi, birçok sinek kuşu türünü olumsuz etkilemektedir.

Kaynaklar

“Hummingbird.” BirdLife International, https://www.birdlife.org/birds/hummingbird/

“Hummingbird.” Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., https://www.britannica.com/animal/hummingbird