Şişman Sumo Güreşçileri Neden Sağlıklı?

Sumo güreşçilerinin ağırlığı 140 kg ile 180 kg arasında değişir. Peki sumo güreşçileri, obez olmalarına rağmen nasıl sağlıklı kalmaktadır?

Sumo güreşçilerinin ağırlığı 140 kg ile 180 kg arasında değişir. Bir güreşçi, günde en az 5-7 bin kalori almak zorundadır. Peki sumo güreşçileri, yemeklerden çok fazla kalori almasına ve obez olmasına rağmen nasıl sağlıklı kalmaktadır?

Sumo Nedir?

Sumo, Japonya'nın ulusal sporu olan antik bir güreş şeklidir. Kökeni Yayoi dönemine (M.Ö. 300 - M.S. 300) kadar uzanır ve çeşitli ritüelleri ve Şinto dininin birçok unsurunu içerir, bunların kombinasyonu genellikle maçın kendisinden çok daha uzun sürer.

Bir sumo güreşi karşılaşmasında amaç, rakibin yarışma alanından dışarıya çıkmasını ya da dengesini bozup yere düşmesini sağlamaktır. Güreşçinin ayakları dışında vücudunun herhangi bir kısmı yere değerse maçı kaybetmiş sayılır. Bir yarışma genellikle sadece birkaç saniye sürer, ancak nadir durumlarda bir dakika veya daha fazla sürebilir. Turnuvalar 15 gün sürer ve her gün sumo güreşçileri birer maç yapar. 15 gün sonunda en çok galibiyeti olan turnuvayı kazanır.

Sumoda ağırlık kısıtlaması veya ağırlık sınıfı yoktur, bu da güreşçilerin kendilerinden birkaç kat daha fazla birine karşı kolayca eşleştirilebilecekleri anlamına gelir. Rakibi devirmek güç kadar ağırlık da gerektirir ve sumo güreşçileri, ortalama bir Japon erkeğinden iki-üç kat daha ağırdır. Sonuç olarak, kilo alımı sumo eğitiminin önemli bir parçasıdır.

Nasıl Sumo Güreşçisi Olunur?

Profesyonel bir sumo güreşçisi, son derece düzenli bir yaşam tarzına sahiptir. Sabah 5’ten itibaren uyanan bir sumo güreşçisi, kahvaltı yapmadan keiko denilen ve yaklaşık beş saat süren yoğun fiziksel egzersizler yapar. Bu egzersizler; güreşçilerin gücünü, dayanıklılığını ve dengede kalma becerilerini arttırır.

Yoğun fiziksel çalışmaya günde sadece iki devasa öğün eşlik eder, biri sabah 11’de diğeri akşam 6’da yenir. Öğünlerde güreşçilere, genellikle deniz ürünleri yahnisi olan chanko, sashimi, Çin yemekleri ve kızartmalar verilir. Her yemekten sonra güreşçiler uykuya yatarlar ve uykunun onların kilolarını korumalarına yardımcı olduğu düşünülmektedir. 

Sumo güreşçileri günde en az 5-7 bin kalori almak zorundadır. Sumo güreşçileri, yemeklerden çok fazla kalori almasına rağmen, günlük olarak uzun ve zorlu egzersizler yaparak zindeliğini ve hareketliliğini korur.  

Sumo güreşçilerinin ağırlığı 140 kg ile 180 kg arasında değişir. Vücutlarında bol miktarda kas ve daha çok yağ bulunur. Bu boyutlarda bir sumo güreşçisi, otoriteler tarafından obez olarak kabul edilmektedir. Ancak sumo güreşçileri, obezite ile ilişkilendirilmiş olan hastalıklara sahip değildir. 

  • Peki, sumo güreşçileri bunu nasıl sağlayabiliyor? 
  • Obez insanlar diyabet, kalp hastalıkları, kemik erimesi gibi birçok hastalığa sahipken nasıl oluyor da sumo güreşçileri bu kadar sağlıklı kalabiliyor?

Sumo Güreşçileri Obez Olmasına Rağmen Neden Sağlıklıdır?

Osaka Üniversitesi’nden Matsuzawa ve ekibi, bilgisayarlı tomografi görüntüleme tekniğini kullanarak sumo güreşçilerinin vücutlarındaki yağ birikimlerini incelediler. 

Yağ, vücudumuzda iki farklı şekilde birikir: 

  1. Deri altında
  2. İç organların etrafında

Sumo güreşçilerini normal obez bireylerle kıyasladıkları zaman normal plazma glikoz ve trigliserit düzeylerine ve düşük kolesterol düzeyine sahip oldukları görülmüştür.

Matsuzawa ve ekibinin yaptığı çalışma, sumo güreşçilerinin ne kadar büyük göbekleri olsa da karın yağlarının büyük bölümünün iç organların etrafında (mide, pankreas, karaciğer, dalak ve bağırsakları içerir) değil, hemen deri altında depolanmış olduğunu ortaya koydu. Yani sumo güreşçilerinin, normal obezitesi olan insanların iç yağlarının yarısı kadar iç yağına sahip olduklarını ve dolayısıyla hastalık taşıma risklerinin daha düşük olduğunu bulmuştur.

Ancak sumo güreşçileri emekli olduktan sonra işlenmiş gıdalar tüketmeye başlayınca ve egzersiz yapmayı bırakınca, iç yağları artıyor ve yüksek insülin düzeyleri, insülin direnci ve diyabet gibi obezitenin klasik sorunları gelişiyor. 

Sumo Güreşçilerinin Sağlıklı Olmasında Egzersizin Rolü Nedir?

Kanda dolaşan aşırı düzeyde glikoz ve yağ molekülleri, diyabet ve metabolik hastalıklar için risk faktörüdür.

Egzersiz yapmak, adiponektin düzeylerini arttırmaktadır. Adinopektin hormonu, kanın temizlenmesine yardım etmektedir. Bu hormon; vücudun insüline tepkisini duyarlılaştırır, kan dolaşımında bulunan glikoz ve yağ moleküllerini vücut yağına yönlendirir. Böylece yoğun fiziksel egzersiz yapan sumo güreşçilerinin vücudunda daha fazla sentezlenen adinopektin sayesinde yağ, iç organların çevresi yerine deri altında depolanır.

Sumo güreşçileri yoğun fiziksel egzersiz düzenini bıraktığında yağ,ların etrafında birikir ve sağlığı tehdit eder. Obeziteye bağlı hastalıkların gelişme riski artar.



KAYNAKLAR