Soğuk Duş Almanın Faydaları Nelerdir?

Soğuk duşun vücuda ve zihne yararları nelerdir? Soğuk duş almak zararlı mıdır? Yazımda bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Soğuk duş almak son zamanlarda popüler hale gelen alışkanlıklardan biri. Özellikle YouTube’daki üretkenlik “guruları” için soğuk duş, sabah rutininin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş gibi görünüyor. İçerik tüketicileri olarak bizler de soğuk duşun hem bedensel hem de zihinsel sağlığa birçok olumlu etkisi olduğunu sık sık işitir olduk. Peki, sıcak bir duşun rahatlığından ve keyfinden feragat etme karşılığında tam olarak ne elde ediyoruz? İşte soğuk duş almanın vücudumuza faydaları:

Kan Dolaşımını Hızlandırmak

Vücut sıcaklığımız dış faktörlere rağmen sabit kalmaya çalışır. Soğuk su ile duş aldığımızda bu sıcaklık bir miktar düşecektir ve kan dolaşımı vücut sıcaklığındaki bu düşüşü telafi etmek üzere hızlanacaktır. Kan dolaşımının hızlanması, organlarımızın oksijen ve besine doyarak işlevlerini düzgün şekilde yerine getirebilmesine yardım eder.

Kortizol Seviyesini Düşürmek

Kortizol, stresli durumlarla karşılaştığımızda salgılanan bir hormon. Bu nedenle stres hormonu olarak da bilinir. Stres hormonunun yüksek seviyelerde seyretmesinin kalp hastalıkları gibi birtakım ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğu belirtiliyor. Soğuk duş almanın faydalarından biri de vücutta salgılanan kortizolün seviyesini düşürüp kişinin genel sağlık durumunu iyileştirmesidir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek

Bağışıklık sistemi vücudu bakteri ve virüs gibi hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı korur. Diğer bir deyişle, bağışıklık sistemi hasta olmamızı önler. Yapılan araştırmalar, soğuk duş alma alışkanlığının bağışıklığı güçlendirdiğini gösteriyor.

Her ne kadar fiziksel etkileri kadar somut bir şekilde ortaya konmuş olmasa da soğuk duş almanın zihin sağlığına da faydalı olduğu belirtiliyor. Bazı araştırmalar, soğuk duş almanın endorfin seviyesini yükselterek kişinin kendini iyi hissetmesini sağladığını ileri sürüyor. Ayrıca anekdotlara dayanan birtakım verilere göre soğuk duş, depresyon ve anksiyeteye iyi gelip günün verimli geçmesini sağlamakta. Ancak bu verilerin katılımcıların kişisel aktarımlarına dayandığını ve bu nedenle de beyan edilen zihinsel faydaların plasebo etkisi olabileceğini aklımızın bir köşesinde tutmakta yarar var.

Peki soğuk duş almak zararlı mıdır?

Kalp rahatsızlığı vb. ciddi sağlık sorunlarına sahip olan kişilerin soğuk duşu rutinlerinin bir parçası haline getirmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları öneriliyor. Ayrıca, halihazırda üşümüş veya hasta durumdayken de soğuk duştan kaçınmak gerekiyor. Değinilmesi gereken bir diğer nokta ise, soğuk duş alma işlemini nasıl gerçekleştirdiğimiz. Örneğin, duş almaya doğrudan soğuk suyla başlamak önerilmezken, başlangıcı ılık su ile yapıp sıcaklığı kademe kademe düşürmenin ve duşu soğuk su ile bitirmenin daha güvenli olacağı ifade ediliyor. Bunun yanında soğuk suya maruz kalınan süre konusu da es geçilmemeli. Örneğin, ilk gün için bu süreyi 30 saniye civarında tutup zamanla artırabilirsiniz; böylece vücudunuz ve zihniniz bu yeni alışkanlığa daha kolay adapte olabilir.

Kaynaklar

Boehlke, Julie. “Benefits of Increased Blood Circulation.” Healthfully, 28 Nov. 2018.

Cherney, Kristeen. “Cold Shower for Anxiety: Does It Help?” Healthline, Healthline Media, 22 Jun. 2020.

Davidson, Katey. “11 Natural Ways to Lower Your Cortisol Levels.” Healthline, Healthline Media, 14 June 2021.

Lindberg, Sara. “Cold Shower vs. Hot Shower: Benefits, Post-Workout, and More.” Healthline, Healthline Media, 23 Mar. 2020.

Locke, Robert. “Cold Shower: Powerful Way to Improve Your Mental Health.” Lifehack, 14 Mar. 2016.

Williams, Chloe. “Cold Water Plunges Are Trendy. Can They Really Reduce Anxiety and Depression?” The New York Times, The New York Times, 20 Feb. 2022.

Are Cold Showers Good for You? 4 Health Benefits.” Cleveland Clinic, Cleveland Clinic, 14 June 2021.