Son Sosyal Medya Gözdesi: Sofie Richie Kısa Moda Analizi

Sosyal Medyada tarzıyla çok ses getiren Sofie Richie'nin tarzına daha yakından bakalım.

Aklıma bu hafta için bambaşka bir şey yazmak varken son anda fikrimi değiştirerek kisa bir moda analizi yapmak istedim. Peki beni ne moda analizi yazmak için yetkili kılıyor? Aslında profesyonal olarak hiçbir şey, modayla ilgili bir bölüm okumuyorum veya çalışmıyorum. Ama sosyal medyada çokça vakit geçiriyorum ve yorum yapacak kadar bir şeyler bildiğimi düşünüyorum.

Sofia Richie ve Elliot Grainge 22 Nisan da Güney Fransa’da evlendiler. O günden beri keşfetim kendisinin düğün detayları ve tarzıyla ilgili içerikler doldu taştı. Ben de kendimi bu kız kim ve neden tarzı bu kadar popüler oldu sorusunu düşünürken buldum.



Öncelikle Sofia Richie "sosyal medya kişiliği, model ve moda tasarımcısı", aynı zamanda da bir nepo baby, yani önemli biri değil. Aslında bu sorunun genel bir yanıtı var, Sofia Richie şimdiki eşinden önce toksik kişiliğiyle bilinen ve kendisinden 15 yaş büyük olan Scott Disick ile olan ilişkisiyle biliniyordu. Scott Disick’den sonra kocası Elliot Grainge ile tanışıp evlenmesi, dünya çapında kadınlara toksik ilişkiden sonra kadının kendi değerini anlaması ve doğru kişiyle tanışmanın mümkün olduğu mesajını yaydı. Aslında yaymış desek daha doğru, bunu ben değil ama sayısı binleri bulan sosyal medya kullanıcıları söylüyor.

Bu arada Sofia’nın kocası da kendisi gibi bir nepo baby. Kendini başarılı bir plak şirketi yöneticisi olarak tanımlasa da babasının Universal Music Stüdyolarının kurucusu olmasının da başarılı müzik kariyerinde bir payı olmuştur elbet.

Sofia Richie toksik ilişkilerinden sonra tarzını ve kendinin baştan yarattı diyebiliriz. Peki gerçekten de bu kadar çok konuşulmaya değecek bir şeyler var mı?

TikTok’ta bir videonun yorumlarında gördüğüm yorum beni bu konu hakkında baya etkiledi: “She is just an another Matilda Djerf.”

Matilda Djerf Old Money/İskandinav tarzı pop kültürde bir akım haline getiren ve kendi markasını kuran bir içerik üreticisi. Stockholm Style, Old Money ile benzerliklere sahip, yani sade ve kaliteli parçalar ön planda. Özellikle Gen-Z arasında çok popüler olan bu tarz, şu sıralar still değişikliği yapan herkesi etkisi altına almış bulunmakta. Her popüler olan akım gibi, sokakta birbiriyle aynı giyinen insanlar çoğalmakta. Tabi daha çok parası olan, bu tarz parçaları orta markalar yerine lüks markalardan aldıkları için gözümüze daha değişik geliyor diyebiliriz. Bence bir tarzı takip ederken dikkat edilmesi en önemli şeylerden biri kişinin kendi kişiliğini o tarza yansıtması, yani kendinden bir şeyler eklemesi.


Peki Sofia Richie bunu yapabilmiş mi?

Meh. 

Kendisinin Old Money tarza getirdiği tek yeni soluk modest giyinmesi diyebiliriz. (Modest tarz daha kapalı, mütavazi, dekoltesiz, uzun ve rahat parçalar olarak açıklanabilir.)

Sofia Richie’ nin modest Old Money tarzının son haftalarda aşırı popüler olup insanların ona stil ikonu demesi ayrı bir tartışmaya sebep oldu tabii ki de. Beyaz ve zengin bir kadın olan Sofia Richie modest giyinmeyi tarz yapmadan önce yıllardır birçok başarılı içerik üreticisi bu tarzla ilgili içerik üretiyor, öneriler veriyorlardı.

TikTok’ta birçok kullanıcı dini ve kişisel sebeplerden dolayı modest giyindiklerinden, yıllardır insanların onlarla dalga geçtiklerini paylaştılar. Şimdi bile hala modest giyinen moda içerik üreticilerinin videolarında dalga geçen yorumlar bulmak oldukça kolay. Bu yüzden birçok insan neden birdenbire Sofia Richie’nin bu kadar popüler olduğunu anlamıyor, bu tarz zaten yıllardır vardı. 

Son olarak kendi düşüncemi paylaşmak gerekirse, Sofia Richie’ nin neden kolayca stil ikonu olduğu gayet anlaşılabilir. Kendisi şu sıralar dünyanın en popüler stil akımı olan Old Money tarzında giyinmeye başladı.

Bu kadar. Eğer geçen yıllardaki gibi en popüler tarz sokak tarzı olsaydı, öyle giyinmeye başlardı ve eminim yine insanlar wow olurdu.

Genel algıya kapılıp önümüze çıkan her insanı yüceltmeden önce, biraz araştırma yapmak ve konuya daha derinden bakmak mantıklı olacaktır. Ama ne yazık ki sosyal medyada böyle bir şey, şu an için, mümkün değil. Bakalım önümüzdeki hafta kim next it girl olacak.