Sosyal Medya Hastalıkları
Sosyal Medya Hastalıkları Hakkında
Geçmiş zamanki yazımda belirttiğim üzere, sosyal medyayı tamamen kötülemek sosyal medyaya haksızlık olur. Fakat hayattaki her şeyin fazlasının zararı olduğu gibi sosyal medyanın zararının bireyler üzerinde fazlaca etkileri vardır. Ben, bu yazımda bu sefer sosyal medya kullanımının insanlar üzerindeki hastalık boyutuna gelmiş olan etkilerini ele alacağım. Bahsedeceğim sosyal medya hastalıkları her zaman bireylerin teknoloji bağımlılığından kaynaklanmamak ile birlikte, işini sosyal medya üzerinden yaparak teknolojiye mecburen uzun süre maruz kalmaktan da kaynaklanabilmektedir.
Sosyal medya hastalıkları çoğunlukla fiziksel olmamakla birlikte duruş bozukluğu gibi etkiler yaratırken, bireyin psikolojik yapısına işlemiş olan hastalıklardır. Bu konuya çok fazla zaman ayırarak düşündüğümüzde gerçek hayattan örnekler ile onlarca çeşit bulabiliriz fakat o zaman yazımız makale uzunluğunda olabilir. Bu nedenle, ben bugünkü yazımda yine günlük hayattan olan örneklerle birlikte olacak şekilde fakat tanımlama isimleri olarak toplum tarafından pek bilinmeyen hastalıklardan söz edeceğim.
Bahsettiğim hastalıklar arasında bulunan isimler inceledikçe kendi hayatımızdan kesitler bulabileceğimiz hastalıklar olacaktır.
Fare - Klavye Hastalığı
Sosyal Medya kullanımının neden olduğu fiziksel hastalık türlerine örnek olabilecek olan Fare - Klavye Hastalığı, anlayabileceğimiz üzere adıyla da bağlantısı olan bir hastalıktır. Bireyin uzun süre boyunca bilgisayar başında oturarak elini uzun zaman boyunca klavye ve fare kullanımı sebebiyle el ve bileği olumsuz etkileyerek oymacılık gibi el gücüyle detaylı işler yapan kişilerle aynı hastalık olan karpal tüneli sendromuna evrilebilmektedir
Hikikomori
Hikikomori, bireyin kendisini fazlasıyla sosyal olarak izole etmesi anlamına gelmektedir. Hikikomori, asosyallik tarzında olan bir durum değildir. Asosyallikten farklı olarak Hikikomori durumunda birey çevresinde bolca insan bulunmasına rağmen herhangi bir sosyal paylaşımda bulunamamaları nedeniyle kendilerini rahatsız hissetmeleri durumudur.
Ego Sörfü
Ego Sörfü kavramı ve rahatsızlığı bireyin internet ya da çeşitli sosyal mecralarda kendisini araştırması, sosyal medya diliyle de bireyin kendisini 'stalklama' durumudur.
RSI (Tekrarlayıcı Gerilme Yaralanması)
RSI yani Tekrarlayıcı Gerilme Yaralanması birçok bireyin aslında yaşamış olduğu fakat adını bile bilmediği bir rahatsızlık türüdür. Bu rahatsızlık türü bireylern yaşam kalitesini düşürmeye odaklı olan bir türdür. Tekrarlayıcı Gerilme Yaralaması, bireyin uzun süre aynı bir hareketi yapması ve rahatsız bir pozisyonda uzun süre kalması gibi etkenlerle oluşabilmekte olan bir fiziksel rahatsızlık türüdür.
Siberhondrik
Siberhondrik, çoğu bireyin yaşamakta olduğu bir durumdur. Siberhondrik, bireyin gündelik hayatında yaşamakta olduğu en ufak bir rahatsızlık durumunda bile bir doktora danışmak yerine internette bu durumu araştırarak kendisine tanı koyma istemesi durumudur. Bu durum, çoğu zaman asıl durum baş ağrısıyken, internet üzerindeki sonucun beyin kanaması,beyin tümörü gibi hastalıklara çıkartılması ve bireyi telaşa sokması ile sonuçlanır.