Stres Hormonu: Kortizol

Gündelik yaşamda yapılabilecekler.

Hayat, hormonlar sayesinde devam eder. Onlarda bir dengesizlik olduğunda hayat olumsuz etkilenir. Yaşamdaki en önemli hormon ise kortizoldür. Stres hormonu olarak nam salan bu hormon, vücudun strese verdiği tepkiyi düzenlediği için bu ad ile bilinir.

Metabolizmayı kontrol eden kortizol, yağ, protein ve karbonhidrat kullanımına da yardımcı olur. Kan dolaşımındaki şekeri artırır.

Kortizol değeri vücuttaki ihtiyaca ve yaşa göre değişkenlik gösterir. Düşüklüğü ve yüksekliğinin belirli etkileri vardır. Düşüklüğü halsizlik, yorgunluk, iştah ve kilo kaybına sebep olurken; yüksekliği ise ciltte çatlaklara, iyileşmeyen yaralara, hiperglisemiye(kanda şekerin yüksek olması), kemik erimesine, kalp rahatsızlıklarına ve kilo alımına sebep olur.

Peki kortizol seviyesini düşürmek veya doğru seviyede tutmak için neler yapılabilir?

Kaliteli uyku: Uykusuzluk ve uyku sorunları kortizol seviyesinin artmasına sebep olur. Bu nedenle düzenli uyku bu seviyenin düşmesine yardımcı olur.

Egzersiz yapmak: Düzenli yapılan egzersizler, uyku kalitesini artırmaya ve stres seviyesini azaltmaya yardımcıdır.

Derin nefes egzersizleri: Düzenli olarak yapılan nefes egzersizleri, kortizol seviyesinin normal aralıklarda kalmasına katkıda bulunabilir.

Stresi yönetmek: Vücuttaki stres belirtilerinin farkında olmak, stresi yönetmeye en büyük yardımcıdır. Sonrasında düşünce ve nefes kontrolü ile kortizol seviyesi düşürülebilir.

Kortizol vücuttaki temel hormonlardandır. Düşüklüğü ve yüksekliği için yapılabilecek şeyler olsa da gündelik yaşamda bunu dengelemek zor olabilir. Ayrıca kortizol seviyesinin yüksek ve düşük olması sadece okunulan belirtiler ile değil, doktorun uygun gördüğü bir test(kan, idrar, tükürük) ile belirlenmelidir.