Sürpriz Detaylarla Dolu Bir Polisiye Filmi: Doğu Ekspresinde Cinayet

Agatha Christie'nin ünlü romanından uyarlanan filme dair detaylar.

Doğu Ekspresinde Cinayet, dünya çapında oldukça ünlü olan İngiliz yazar Agatha Cristie'nin kaleme aldığı popüler romanından uyarlanmış bir filmdir. Yönetmenliğini Kennet Branagh yaparken senaristliğini Agatha Christie ile Michelle Pfeiffer beraber üstlenmiştir. Başrollerinde Kennet Branagh, Michelle Pfeiffer, Johny Depp ,Penelope Cruz ve daha nice önemli oyuncular rol almaktadır. 2017 yılında vizyona giren filmin IMDB puanı 6.5/10 oranındadır.

Dedektif Hercule Poirot İngiliz konsolosluğundan gelen telgraf nedeniyle Kassner davasını çözmek üzere göreve gitmek zorundadır. İstanbul'da karşılaştığı arkadaşı Bay Bouc, ona trende yer ayarlar ve dedektif doğu ekspresine biner. Trendeyken Edward Ratchett adında bir adam dedektifin yanına gidip öldürüleceğinden korktuğunu belirtip onu koruması için yardım ister. Dedektif bu teklifi nazikçe geri çevirir çünkü şüphelendiği bazı durumlar vardır. Bu olayın gecesi Poirot, çok fazla gürültü duyar ancak bunları anlamlandıramaz. Uyandıklarında ise tren rüzgar nedeniyle oluşan bir kar yığınına çarpar ve durmak zorunda kalırlar. Bu olayın yaşandığı esnada ise Bay Ratchett odasında ölü bulunur. Dedektif'in arkadaşı ve aynı zamanda trenin idaresinden sorumlu olan Bay Bouc dedektiften bu olayı çözmesi için yardım ister. Soruşturma ve ipuçlarını kovalama döngüsü bu şekilde başlamış olur.

Trende ana hatlarıyla 18 yolcu ön plandadır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse Hercule Poirot bir dedektifken, Bay Bouc ise tren işletme sorumlusudur. Pierre Michel bir kondüktordür ve Dr. Constantine ise seyahat eden bir doktordur. Kont Rudolph Andreyi bir diplomattır onun eşinin adı ise Kontes Elena Andreyi'dir. Kontes çok fazla ilaç kullandığı için genelde gündüzleri uyuyorken geceleri uyanık olur. Caroline Hubbard ise Amerikalı yaşlı bir kadındır. Edward Rachett yani gerçek adıyla Cassetti ise gizem dolu bir milyonerdir aynı zamanda öldürülen yolcudur. Hector McQueen ise Cassetti'nin sekreteriyken; Edward Henry Masterman ise uşağıdır. Antonio Foscarelli İtalyan asıllı Amerikalı iş adamıdır. Prenses Dragomiroff yaşça büyük bir Rus prensesidir. Hildegarde Schmidth ise onun Alman asıllı yardımcısıdır. Mary Debenham bir öğretmendir ve sonradan anlaşılır ki Hindistan'daki görevini tamamlayıp dönen Albay Arbunthot' la illişkisi bulunmaktadır. Greta Ohlsson ise İsveçli bir hemşiredir ve buna ek olarak Cyrus Bethman Hardman ise Amerikalı bir iş adamıdır.


Cassetti'nin öldürülme nedeni yıllar önce çocuk kaçırma olaylarıyla içli dışlı olmasıyla alakalıdır. Buna ek olarak Amerika'nın ünlü ailelerinden Armstrongların kızını kaçırıp fidye istemiştir. Bunun sonucunda fidyeyi almasına rağmen çocuğu öldürtmüş, bir ailenin darmadağın olmasına neden olmuştur. Dolayısıyla bu bir cinayetten çok intikam hikayesidir. Öldürülen kişiyle ortaya çıkan bir sürü ortak nokta ve bağlantının etkisiyle neredeyse herkes şüpheli hale gelmişken katil kimdir?



KAYNAKÇA: https://www.gradesaver.com/murder-on-the-orient-express/study-guide/summary

https://www.imdb.com/title/tt3402236/?ref_=ttfc_fc_ttGÖRSELLER: https://famoushotels.org/news/agatha-christie-at-the-pera-palace

https://www.beyazperde.com/filmler/film-225870/haberler-dosyalar/

https://www.doblu.com/2018/02/28/murder-on-the-orient-express-2017-4k-uhd-blu-ray-review/

https://www.atv.com.tr/diger/dogu-ekspresinde-cinayet-yabanci-sinema-1627647557/diger/izle