Taliban, Kabil'deki Afgan kadınların protestosuna sert müdahele

Afganistan'da kadınlara zulüm devam ediyor.

Taliban militanlarının iktidarı ele geçirmesinden neredeyse bir yıl sonra, Kabil'de düzinelerce kadın protestocu yürüyüş yaptı ve Afganistan'ın başkentinde yürüdü. Yaklaşık 40 kadın, Taliban'ın saldırısına maruz kaldı.

Taliban, protestocu kadınların cep telefonlarına el koydu ve aylar sonra yapılan ilk kadın protestolarından birini durdurdu. Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana, kadın hakları ciddi şekilde kısıtlandı.

Protestocular, Taliban'ın 2021'de Kabil'i ele geçirdiği güne atıfta bulunan "15 Ağustos kara bir gündür" yazılı bir pankart taşıyarak "ekmek, iş ve özgürlük" ifadeleriyle slogan attılar. Protestoculardan biri BBC muhabirine "Bu sefer bizi fazla dövmediler" şeklinde üzücü bir cümle kullandı.

Taliban'ın iktidara gelmesinden bu yana geçen yıl, kadınların özgürlüğünü kısıtlayan çeşitli emirler yayınladı. Çoğu devlet işleri, orta öğretim ve erkek bir vasi olmadan 70 kmden fazla seyahat etmeleri yasaklanan kadınları daha zor günler bekliyor. Kız çocuklarının orta öğretime girmesi yasaklandı, kadın işleri bakanlığı dağıtıldı ve çoğu durumda kadınların çalışmasına izin verilmedi.

Taliban geçtiğimiz mayıs ayında, Afgan kadınlarının on yıllar sonra ilk kez burka takmak zorunda kalacaklarına karar verdi. Bir kadın uymayı reddederse, erkek koruyucuların kadını üç gün boyunca hapse gönderilebileceği duyuruldu.

Geçtiğimiz yıl boyunca ara sıra protestolar oldu, ancak her türlü protesto sert şekilde bastırıldı. Afganistan, dünyada eğitimi resmi olarak cinsiyete göre sınırlayan tek ülke konumuna geldi. Taliban'ın uluslararası meşruiyet kazanma girişimlerinde önemli bir noktaya geldi.