Taliban Yönetimi, Televizyon Kanallarına Yasak Uyguladı

Taliban yönetimi, yayın kuruluşlarına getirdiği kurallarla otoritesini arttırmaya devam ediyor.

Geçen yılın Ağustos ayından sonra, 20 yıllık bir sürenin ardından Taliban, Afganistan'da yönetimi tekrardan ele geçirmişti. Bu gelişmenin ardından gazeteciler ve medya mensuplarının birçoğu gözaltına alınmış, şiddetle karşılaşmıştı. Bu atmosferden kaçan gazeteci sayısı da bir hayli fazla. Medyaya karşı artan Taliban baskıları, otoritelerini güçlendirmek için daha sert bir şekilde uygulanmaya devam ediyor.

Son olarak da yerel televizyon kanallarına karşı, uluslararası partnerlerinin içeriklerini yayınlamalarının önünü tıkayan Taliban yönetimi, Afganistan halkının televizyon programlarına ulaşmasını engelliyor. BBC'nin belirttiğine göre; Afganistan'da 6 milyon kişi Peştuca, Özbekçe ve Farsça dil servislerinin televizyon programlarını takip ediyordu. Bu kişilerin yasaktan etkilenmesi ''endişe verici bir gelişme'' olarak nitelendirildi. BBC muhabiri Secunder Kermani de Taliban yönetiminin, basının eleştirel yayınlarına izin vermek için İslami değerlere uygunluk şartı aradığını söyledi.

Taliban'ın programlara yönelik bu kararı, internet sitelerini ve radyo yayınlarını kapsamıyor. Afganistan'da uydu yayınına erişebilen nüfusun %20'lik kısmı, yalnızca BBC Farça Servisi'nin televizyon programlarını seyredebilecek. Ayrıca Deutsche Welle, Çin merkezli China Global Television Network (CGTN) ve Voice of America (Amerika'nın Sesi) yayın kuruluşlarının televizyon programları da artık Afganistan'da seyredilemiyor. Bu gelişmeler, Taliban'ın Afganistan'daki otoritesinin giderek arttığını gözler önüne sunuyor.


Kaynak : BBC News