Teknolojik Determinizm

Teknolojik gelişimle toplumsal gelişim arasında paralellik kurarak toplumsal gelişimi açıklama girişimi olarak tanımlanabilir.

TEKNOLOJİ NEDİR?

Birden fazla tanımı olmakla birlikte teknoloji; 1.Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi, uygulayım bilimi. 2. İnsanın maddi çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerin tümü.

DETERMİNİZİM (BELİRLENİMCİLİK) NEDİR?

Belirlenimcilik, belirlenimcilik, gerekircilik, determinizm, evrenin veya evrendeki olayların ya da bir bilimsel disiplinin alanına giren tüm nesne ve olayların önceden belirlenmiş olduğu, onların öyle olmalarını zorunlu kılan birtakım yasa veya güçlerin etkisiyle meydana geldiklerini ileri süren öğretiye verilen addır. 

TEKNOLOJİK DETERMİNİZM NEDİR?

Kısaca teknolojik determinizm, teknolojik gelişimle toplumsal gelişim arasında paralellik kurarak toplumsal gelişimi açıklama girişimi olarak tanımlanabilir. Bu görüş 19. Yy da trenin kullanımıyla başlamıştır. 1950-1960 yıllarına geldiğimiz de ise bu model kitle iletişim kuramlarına eklenmiştir. Yeni teknolojik yapılar eski düzeni ortadan kalkmasına neden olur.

Bu kuramın öncüleri Marshall Mcluhan ve Harold Innis’tir. Mcluhan’a göre araç insanların uzantısıdır; bu uzantı akla gelen her şeyi kapsar: Konuşulan ve yazılı sözcük, giysi, para, saat, basın, ev… Harold Innis ise tarihsel materyalist incelemeleri ile tanınır. Innis ‘’sosyal kontrol’’ ve ‘’iletişim teknolojileri’’ arasındaki bağ üzerinde çalışmıştır. Ona göre bazı teknolojik araçlar insanın fiziksel yeteneklerini geliştirme çabası içindir.