Teniste Haftanın Öne Çıkanları

2024 tenis sezonunun başladığı günlerde, sporda yaşanan bazı gelişmeler.

2024 tenis sezonunun başladığı şu günlerde, sporda ardı ardına birtakım gelişmeler yaşandı. Söz konusu gelişmelere kısa bir bakış atalım.

1.  Gösteri maçı: Riyadh Tennis Cup

(Fotoğraf: @eurosport X)

Futbol, Formula 1 ve daha pek çok spor dalında etkisini görmekte olduğumuz Suudi Arabistan, başkenti Riyad’da düzenlenen gösteri turnuvasında Dünya’nın en iyi tenis oyuncularından dördüne ev sahipliği yaptı.

Kadınlarda dünya sıralamasında sırasıyla iki ve altı numarada bulunan Aryna Sabalenka ve Ons Jabeur, 26 Aralık Salı günü karşı karşıya geldi. Belaruslu tenisçi Sabalenka rakibini 4-6, 6-3, 6-2’lik skorla geriden gelerek yendi ve maçın galibi oldu.

27 Aralık’ta ise erkeklerde Dünya 1 numarası Novak Djokovic, Dünya 2 numarası Carlos Alcaraz karşısında boy gösterdi. Yıl boyu rekabetleriyle göz dolduran bu ikilinin maçında İspanyol raket, Sabalenka’ya benzer şekilde bir set geriden gelerek 4-6, 6-4, 6-4 ile rakibini yenmeyi bildi.

Maalesef benim için bu turnuva özelinde seçilen yer, maçların önüne geçti. İngilizcede sportswashing diye tabir edilen ve Cambridge Sözlüğü’nün tanımına göre "bir hükûmetin, bir ülkenin vb. itibarını artırmanın bir yolu olarak spor etkinlikleri düzenlemesi" uygulamasının tenise de sirayet ettiğini görmek üzücü. Parayı verenin düdüğü çaldığı günümüz spor dünyasında belki de artık şaşırmamak gerekiyor.

2.  Break Point 2. Sezon

Geçtiğimiz yıl Netflix’te gösterime giren Break Point adlı tenis belgeselinin ikinci sezon fragmanı yayınlandı. Anlaşılan o ki ilk sezondan farklı olarak Netflix kameraları, Daniil Medvedev, Coco Gauff, Holger Rune ve Alexander Zverev gibi farklı tenis oyuncularını takip etmiş ve hikâyelerini ele almış. Sporun sıkı takipçileri bu gibi belgesellerden zaman zaman umduğunu bulamasa da tenis ile henüz tanışan izleyici için ilgi çekici olabileceğini düşünüyorum. 10 Ocak 2024 tarihinde gösterime girecek olan belgeselin fragmanına aşağıdan erişebilirsiniz.

3.  Avrupa’da Yılın Sporcusu Ödülü

Sırp tenisçi Novak Djokovic, kariyerinde beşinci kez Avrupa’da yılın sporcusu seçildi. Bu ödül, 27 farklı uluslararası haber ajansı tarafından oylanmakta olup bu yıl, toplamda 62 atlet içermekteydi. Djokovic, Formula 1 Dünya Sürücüler Şampiyonu Max Verstappen ve sırıkla atlama atletizm dalına tabiri caizse ambargo koyan Armand Duplantis gibi isimleri geride bıraktı. Bunun yanı sıra listenin altıncı sırasında geçtiğimiz yıl bu ödülü kazanan tanıdık bir isim göze çarpmakta: Iga Swiatek.

Yer alan isimlerden hangisi kazansa idi şaşırmayacağımız bu listenin ilk 10’u şu şekilde:

(Kaynak: @eurosport X)

4.  Karolina Muchova’dan Üzücü Haber

WTA sıralamasında Dünya 8 numarası olan Karolina Muchova, Avustralya Açık’tan çekildiğini duyurdu. Instagram hesabında paylaştığı gönderide Çek tenisçi, bileğindeki sakatlığın nüksettiğini ifade etti. Oyun stili ve vuruşlarındaki çeşitliliğiyle tenis severleri büyüleyen Muchova, 2021 yılında Avustralya’da yarı final görmüş ve geçtiğimiz yıl Roland Garros’ta finale ulaşma başarısı göstermişti. O andan itibaren eski formuna geri dönüşünün sinyallerini veren yetenekli raketin sakatlık sebebiyle gerek WTA Yılsonu Finalleri’ni gerek Avustralya Açık turnuvasını kaçırması beni oldukça üzdü.

(Karolina Muchova, paylaşımıyla sevenlerine mesaj gönderdi. / Kaynak: @karolinamuchova Instagram)

5.  Ons Jabeur’ün Belgeseli Yolda

Haftanın bir diğer şaşırtıcı gelişmesi, Ons Jabeur cephesinden geldi. 29 yaşındaki Tunuslu tenisçi, Twitter hesabında paylaştığı gönderi ile hayat hikâyesini anlatan bir belgeselin yolda olduğunu haber verdi. Böyle bir belgesel çekildiğine dair daha önceden bilgim olmadığı için Jabeur’ün bu paylaşımı, benim için sürpriz oldu.

Tenis ülkesi olmayan bir yerde yetişmiş ve türlü imkânsızlıkla mücadele ederek sporun elitleri arasına girmiş, Grand Slam şampiyonu olmak isteyen o “küçük kızın” hikâyesini izlemek için sabırsızlanıyoruz! Şimdilik fragmanı izleyip azıcık merakınızı gidermek istiyorsanız aşağıdan ulaşabilirsiniz.

(Ons Jabeur, belgeselin fragmanını Twitter hesabında paylaştı. / Kaynak: @Ons_Jabeur X)