Tepedeki Ev

Her gün çift flama sallayan Umi'nin hikâyesi.

Umi adlı liseli bir kızın başrolünde yer aldığı Japon anime filmi olan Tepedeki Ev filminin yönetmenliğini Goro Miyazaki üstlenmiştir. 2011 yılında yayınlansa da film aslında 1980 yılında yayınlanan bir manga uyarlanmasıdır. Studio Ghibli yapımıdır Tepedeki Ev filmi.

Film gençlik aşkını, umut etmeyi ve başrol karakterlerinin aile ilişkilerini anlatan hem duygusal hem de tatlı bir hikâyeye sahiptir.

Kalabalık bir ailede yaşayan Umi evdeki birçok işi üstlenmiştir. Hem kardeşlerine hem de aile büyüklerine yardım etmek için sabah erkenden kalkar kahvaltı hazırlayıp, küçüklüğünden alışkanlık olan bayraklarını evin önündeki direkte sallandırmak için çeker. Umi flamaları çekmeyi gemi kaptanı olan babasının geri dönmesinde kolaylık olsun diye küçük yaşta öğrenmiştir.

Babasının Kore Savaşı'nda ölmesine rağmen her gün bunu yapan Umi, sabahları babası ile denize çıkan Shun'ın dikkatini çekmiştir. Shun okulda gazetecilik yapar ve bir sabah Umi'ye şiir yazarak sevgisini belli eder. Shun ve Umi'yi bir araya getiren nokta ise bütün kulüplerin bir arada olduğu eski binanın yıkılmak istenmesidir. Çok bakımsız olan binaya Umi'nin teklifi ile gönüllü öğrencilerle bakım yapılır, iyi duruma getirilir. Yine de binayı yıkmak istemeleri Umi, Shun ve Mizunuma'nın binayı yıkmak isteyen vakfın başkanıyla görüşmek için Tokyo'ya gitmesine sebep olur.

Umi ve Shun'ın sevgilerinde bu olaylar yaşanırken sıkıntı çıkar. Çünkü Shun evlatlıktır ve belediyeye göre babası Umi'nin babasıdır. Bu karışıklık onların birbirlerinden uzaklaşmasına sebep olur.

İzlerken hem üzen hem de eğlendiren bir film Tepedeki Ev. Japon kültürüne her filmde olduğu gibi dikkat edilirken, toplumdaki birçok önemli konu lise öğrencileri üzerinden anlatılmıştır.

Tepedeki Ev filminin sonu hikâyedeki üzen karışıklıkların çözümlendiği ve mutlu sonla biterken, karakterlerin hüzünlü yanları anlıyor ve içinizdeki buruk bir mutluluk hissi oluşturuyor.