Tercihim Sosyoloji: Nedir Bu Sosyoloji?#2
Bu yazı dizisinde sosyolojinin ne olduğundan, ne olmadığından, mezunun ne iş yaptığından bahsediyoruz. Keyifli okumalar.
Sosyolojinin ne olmadığı ile ilgili bir fikrimiz olduğuna göre gelelim esas meseleye, sosyolojinin ne olduğuna. Bu yazıda sosyolojinin daha derinine inecek, tercih ederken dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz ama önce genel bir sosyoloji tanımı yaparak başlayalım. Sosyoloji en genel ve en bilinen tanımı ile toplum bilimi, toplumu inceleyen bir alan. Çok sevdiğim Enver Özkalp hocamın da dediği gibi sosyoloji insan ilişkileri konusu üzerinde özellikle duran ve inceleyen bir disiplin. Kısacası sosyoloji, insan ilişkileri üzerinde duran ancak bu ilişkilere farklı toplumların, kültürlerin, statülerin gözünden bakıp anlamaya çalışan bir alan.
Sosyolojinin birçok alt dalı da mevcut. Bir önceki yazıda kısaca bahsetmiştim bundan ancak daha detaylı olarak tekrar ele almak istedim. Çünkü bence bu kısım önemli. Benim okulumda çok az zorunlu ders vardı, çokça da mesleki seçmeli ders mevcuttu. Temel sosyolojik kuramları, araştırma yöntemlerini öğrendikten sonra kendi ilgilendiğiniz, merak ettiğiniz alana göre düzenleyebileceğiniz bir ders programı yaratmak elimizdeydi. Aile sosyolojisi, din sosyolojisi, kültür sosyolojisi, vatandaşlık sosyolojisi, gıda ve beslenme sosyolojisi, vb. birçok alanı, kurumu sosyolojik olarak incelediğimiz bu derslerin hepsi birbirinden öğretici, keyifli ve sorgulayıcıydı benim için. Bu nedenle sosyolojide üniversite seçiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Ben Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezunum ve hem okulumu hem de hocalarımı gerçekten çok seviyorum. Öğretim üyeleri alanında başarılı, bilgili, donanımlı ve gerçekten tarafsız bir şekilde, bir ideolojiyi dayatmadan ders veren hocalardan oluşuyor. Bu da çok önemli bir nokta çünkü başka üniversitedeki bazı arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla kendi ideolojilerini anlatıp, kendi bakış açısını empoze etmeye çalışan hocalar da varmış. Böyle bir durumda sosyoloji okumanın çok da bir anlamı kalmayacağı için en başından okulu ve öğretim elemanlarını detaylı araştırmanızı ve soruşturmanızı öneriyorum. Özellikle de sosyal medya aracılığıyla kolaylıkla istediğiniz okulda okuyan birine ulaşabilirsiniz, aklınızdaki soruları sorabilirsiniz.
Sosyoloji çok okumayı, araştırmayı ve bol bol da bu okuyup, araştırdıklarını yazmayı gerektiren, bir bölüm bana kalırsa. Bu nedenle tercih etmeden önce kendinize bir sorun bakalım okumayı, araştırmayı, yazmayı, sorgulamayı seviyor muyum diye. Eğer cevabınız evet ise çok keyifli ve öğretici bir üniversite hayatı geçireceğinizden emin olabilirsiniz. Sosyoloji bölümünün iş olanaklarından bahsedeceğimiz serinin son yazısında görüşmek üzere.