Tercihim Sosyoloji: Sosyoloji Mezunu Ne İş Yapar #3
Bu yazı dizisinde sosyolojinin ne olduğundan, ne olmadığından, mezunun ne iş yaptığından bahsediyoruz. Keyifli okumalar.
Evet, gelelim sosyoloji mezunlarının ne iş yaptığına. Sosyoloji mezununun net bir iş tanımı yok aslında. Tıp, hukuk, mühendislik gibi bölümlerde genellikle iş tanımı daha çok belli, mezun olunca ne yapacakları daha açık. Ancak sosyal bilimlerde iş tanımı tam olarak belli olmadığından özellikle de çevreden ee sen ne olacaksın okul bitince soruları almamak elde değil. Gelin madde madde bakalım ne olunurmuş bu bölümden mezun olunca.
- İlk olarak akademiden devam etme şansınız neredeyse her bölümde olduğu gibi sosyolojide de mevcut. Lisans sonrası yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayarak akademiden devam edebilir, araştırmacı olabilirsiniz. Benim de ilerlemek istediğim alan akademi aslında. Ancak bu yol biraz taşlı. Akademide kadrolar genelde çok az açılıyor. Bu nedenle de rekabet oldukça fazla.
- Bir diğer meslek olanağı ise devlet memuru olmak. Kpss sınavına girerek devlette sosyolog olarak çalışabilirsiniz. Ancak burada da yolun biraz taşlı olduğundan bahsetmek mümkün. Kontenjan gerçekten çok az ve çok fazla sosyoloji mezunu mevcut.
- Gelelim özel sektöre. Sosyoloji mezunlarının birçoğu özel sektörde çalışmakta. Sanılanın aksine de aslında iş imkanı az değil, oldukça fazla. Sosyoloji toplumu, toplumsal ilişkileri inceleyen bir alan olduğu için hemen hemen her kurumda sosyoloji mezunu insanlara ihtiyaç var. Özel sektörde; reklam ajanslarında, medya kuruluşlarında, şirketlerde, insan kaynakları, kurumsal iletişim departmanlarında çalışmak mümkün. Ancak burada da tahmin edebileceğiniz üzere talep çok. Bu iş alanları sadece sosyoloji mezunlarının başvurduğu alanlar değil, birçok bölümden başvurunun olduğu alanlar dolayısıyla burada rekabet daha da çok diyebiliriz.
Burada amacım heves kırmak, iş imkanının olmadığını, iş bulmanın zor olduğunu söylemek falan değil yanlış anlaşılmasın, aksine biraz umut olabilmek istiyorum. Ama tüm bu gerçekliğe de sırtımı dönerek burada gerçek olmayan umutlar vermek de istemiyorum. Gerçeklik bu arkadaşlar evet iş imkanı fazla ancak bir iş garantisi yok. Fakat hiçbir meslekte böyle bir garanti yok. Bir bölümü, mesleği seçerken onun ne kadar popüler olduğuna, ne kadar tercih edildiğine ve ne kadar maaşı (tabii ki maaş önemli bir kriter güzel bir hayat yaşamak ve emeğimizin karşılığını alabilmek için ancak tek kriter olamamalı bana göre) olduğuna bakmadan önce biz bu işi, bölümü istiyor muyuz, kendimizi orada ve mutlu görüyor muyuz buna bakmalıyız bana kalırsa. Eğer kendimiz için doğru olduğunu düşündüğümüz alanı seçer, hayatta ne yapacağımıza dair kararımızı verir ve onun için çalışır, çabalarsak bir noktada emeğimizin karşılığını alacağımıza inanıyorum, inanmak istiyorum. Asla araştırmaktan, sorgulamaktan ve risk almaktan korkmayalım ve her şeye rağmen umudumuzu kaybetmeyelim ki istediğimiz ve hak ettiğimiz gibi bir hayat sürelim. Mutlu olalım. Kendi hayatınız için en doğru, en mutlu olabileceğiniz kararları verebilmeniz dileğiyle. Sevgiyle kalın.