Tereyağı Nelere Yol Açar?
Bulmayı umduğunuz cevap sağlık problemleriyse, yanlış yerdesiniz..
Tek başına dahi sıcak bir parça ekmeğin üzerine sürüldüğünde damağımızda şenlikler yaratan, yüksek enerjili ve kalorili bir gıda olan tereyağının en az Batı medeniyetleri kadar eski olduğu düşünülüyor. Besinsel zenginlik ve aroma arttırıcılığının yanında yemeklere parlaklık da katabilen bu leziz ürünün sihirli bir değnekten farkı yok!
Zamanında Fransızların, yapımı ucuz olduğu için "fakir yağı" dediği tereyağı, sadece kremanın çalkalanması ve kremada bulunan o yağın suyundan ayrılarak kesilmesiyle elde ediliyor. Yani, tereyağını evde yapabilmeniz için antika bir yayık yerine bir cam kavanoz ve biraz kas gücü emin olun ki yeterli olacaktır. İçerisine çeşitli baharatlar, otlar isterseniz çikolata dahi katarak kendinize yemeklerinizde, tatlılarınızda ya da sadece sıcak ekmeğinizin üzerinde harika duracak bir tereyağı elde edebilirsiniz!
Yeri değiştirilemez olan bu yağın içinde bulunduğu ürünlere ve etkilerine gelin birlikte bir göz atalım.
Baklava
Tuzlusu, tuzsuzu bulunan tereyağının sadeleştirilmiş hali, baklava hamurunun muhteşem çıtırlığından birinci elden sorumlu. Yüksek sıcaklıklarda pişirilen tereyağı, ürettiği su buharıyla iştah kabartan bir çıtırlık oluşturuyor. Katmanlar arasında köprü kuran bu altın sıvı, tüm duyularınıza hitap edip baklavanın sanatını işte böyle besliyor.
Çikolata Parçacıklı Kurabiye
Eritilmiş tereyağının lezzet derinliğini arttırmak için harika bir yöntem var o da tereyağını kahverengi olana dek eritmek (bkz. "kahvermiş tereyağı"). Bu yöntemle eritilen tereyağı fındıksı bir aroma ortaya çıkarır ve içerisindeki süt katıları karamelize olarak lezzetine lezzet katar. Amerikan usülü bir çikolata parçacıklı kurabiyede benim için olmazsa olmaz o gizli malzeme kahvermiş tereyağıdır. Yanına bir bardak buzlu sütle, artık bağımlılık yaratacak bir komboya sahipsiniz..
Parlak ve Kıvamlı Soslar
Tereyağı doğal olarak hem yağ hem de bir miktar su içerir. Soslara eklendiğinde bu bileşenler, sosun içinde bir emülsiyon oluşturur ve bu, sosun daha pürüzsüz ve parlak görünmesine neden olur. Kremsi bir yapı için, sosu pişirirken sona doğru soğuk tereyağı parçaları ekleme tekniğine "monte" etmek denir. Bu yöntemle yağ sos ile yavaşça birleşir ve ayrışmaz. Deniz ürünleri ve tavukla muhteşem bir uyuma sahip olan limonlu tereyağ sosunu bu metod yardımıyla yapabilir ve keyfini çıkarabilirsiniz.
Ekmekler ve Çörekler
İçi yumuşak, dışı hafif çıtır, ağızda dağılan bir unlu mamülde elzem olan o malzeme, hamura eklenilen soğuk ya da oda ısısında bekletilmiş tereyağıdır -kat kat lezzet için piştikten sonra üzerine eritilmiş halini de sürebilirsiniz!-. Brioche, croissant, Danish pastry gibi katmanlı hamur işlerinde elbette tereyağı, olmazsa olmazdır.
Pilavlar
Sade bir pilavı bile lezzetli, tatmin edici bir garnitür veya ana yemek yapabilme gücü tereyağına ait. Türk mutfağımızın es geçilemez ürünlerinden olan pilavın rengi ne kadar tereyağı bulundurduğunu belli ediyorsa, o kadar midelere şenliktir. Aynı zamanda Risotto gibi yemeklerde de yine son aşamada eklenilen tereyağı, pürüzsüz doku ve parlaklık için kullanılır. Dolgun lezzet ve doygunluk için pilav ve türevleri kadar iyi bir seçenek yoktur.
Sonuç olarak, tereyağı yalnızca mutfaklarımızda değil tarihte de, ister doğuda ister batıda kendine sağlam bir yer edinmiş bir gıda. Lezzet ve keyfin simgesi haline gelmesinin yanı sıra modern sağlık trendleri, faydaları konusunda şaibeli olsalar da, doğru ve kararınca kullanıldığında tereyağının kattığı o büyüleyici tat, onu vazgeçilmez kılmaya devam ediyor..