Ters Rahim
Ters rahim nedir?
Rahim, yani gebelik esnasında bebeğin içinde büyüdüğü ve gebe olunmayan dönemlerde içinde barındırdığı rahim iç tabakası sayesinde düzenli olarak adet kanaması görülmesini sağlayan yapı, idrar torbasının üzerine yaslanmış olarak durur. Rahimi yerinde tutan bağların desteği sayesinde gerçekleşen bu konum üreme sağlığı açısından hiçbir sorunla karşılaşmamış ve hiçbir şikayeti olmayan 10 kadından birinde farklıdır ve rahim idrar torbasıyla temas halinde olmak yerine arkaya doğru yer değiştirmiştir. Tam anlamıyla ters duran bir rahim arkada bulunan kalın bağırsağın son kısmı ile yakın temas halinde bulunur.
Ciddi bir bellirtiye sahip değildir. Sadece bazı durumlarda gösterebiliyor. Bazı durumlar;
-Kap/tampon kullanımında ağrı ve zorlanma
-Cinsel ilişki sırasında ağrı
-Regl sırasında olağan dışı ağrı
-İdrar kaçırma
Rahim dendiği zaman akla hemen hamile kalıp kalmama durumu gelmiş olmalı, peki ters rahim hamile kalmayı zorlaştırır mı?
Ters rahim sanılanın aksine bir kadının hamile kalma yeteneğini etkilemez. Ters rahim nedeniyle hamileliğin ilk aylarında idrar kesesi üzerinde fazla baskı oluşabilir. Bu nedenle gebeler idrara çıkarken zorluk ve idrar kaçırma problemi yaşayabilirler. Bazı gebelerde ise ters rahim sırt ağrısına neden olabilir.
İlk 3 aylık dönemden sonra rahim büyür ve normalde olduğu gibi öne eğik pozisyonunu alır. Bazı gebelerde bu düzelme olmaz. Bu durum sıklıkla pelvik yapışıklıkları olan kadınlarda görülür.
Rahim öne doğru kaymazsa gebenin düşük yapma riski artabilir. Az sayıda vakada büyüyen rahim pelvik kemiğe takılabilir. Buna ‘’Hapsolmuş rahim’’ denir. Bu vakalarda sıklıkla idrar yapma problemlerine rastlanır.