The ultimate it bag: Balenciaga cITy bag

balenciaga city bag'in yeniden doğuşu.

İkonik çantaları ve hikayelerini anlatmak istediğim bu seride ilk durağımız Balenciaga Moda Evi.

Y2k rüzgârı hız kesmeden esmeye devam ederken 2000’lerin yıldızları da tekrar parlamak için sıralarını bekliyorlar. Nisan 2024’te tekrar parlama sırası gelen yıldız ise Balenciaga City Bag.

Çanta dönemin kreatif direktörü Nicolas Ghesquière zamanında, 2001 yılında Motorcycle City Bag olarak tanıtıldı. Fendi Baguette’lerin, Louis Vuitton Speedy Bag'lerin aksine çok daha büyük, daha yapısız ve salaştı. Üstelik markanın logosunu bile taşımıyordu. Çantanın trendlere bu denli aykırı olması moda evinde tartışmalara sebep oldu. Başarı sağlayacağına olan inanç yok denecek kadar azdı ve bu yüzden sadece 25 adet üretildi. Ta ki Kate Moss çantayı podyumda görene ve Nicolas Ghesquière’den bizzat talep edene kadar.

“Süpermodel vücuduna hapsolmuş rockstar, dönemin It Girl” ü Kate’in bu çantaya olan ilgisi yöneticilerin de dikkatini çekti ve sonunda çantanın potansiyelinin farkına vardılar. Çanta bu sayede üretime alınmış oldu. Çok geçmeden de Nicole Richie, Paris Hilton, Lindsay Lohan gibi ünlülerin kolundan düşürmediği o ikonik, asi lüksün temsili çanta olarak modanın kalbine yerleşti. Hepsinin renk renk bu çantalardan oluşan sonsuz koleksiyonları vardı. Starbucks buluşmalarından kırmızı halılara, yoga dersi çıkışlarından akşam şıklığına kadar bu çantayı her an her yerde görmek mümkündü. Fakat Motorcycle trendine en çok kendini adayan isimler ise Olsen ikizleriydi. Çantaları hep komik derecede büyük ve salaş olmuştu. Tüm bu kadınlar da bu çantayı gece gündüz ölümüne kullandılar. Öyle ki W Magazin’in Ocak 2006 sayısında Mary Kate'in Balenciaga çantası garip bir şekilde aşırı, hatta biraz iğrenç bir şekilde tanımlandı. "Bugün taşıdığı versiyon aslında nane yeşiliydi, ancak o kadar kirli, lekelerle, kalem izleriyle ve hatta çiğnenmiş bir sakız parçasıyla kaplı ki neredeyse gri görünüyor."


Aradan yıllar geçti ama City Bag’in modası bir türlü geçmedi. Binlerce insan vintage City Bag’lerin peşine düştü. En çok aranan 10 çantadan biri oldu. Marka da bu yeniden canlanmaya kayıtsız kalamadı ve 2021 yılında çantanın yeni bir versiyonunu tanıttı: The Le Cagole.

Yeni versiyon çok daha modern ve minimal bir tasarıma sahipti. Bu sefer dönemin trendlerine de uygundu. Birçok renkte ve dokuda karşımıza çıktı. Dua Lipa’dan Bella Hadid’e hemen hemen herkeste gördük. Birçok muadiliyle karşılaştık.

Henüz The Le Cagole furyası ömrünü doldurmamışken marka, bu sefer gerçekten de isteneni vermek için harekete geçti: 2001 yılında tanıtılan City Bag’ i birebir taklit etmek.

Balenciaga'dan yapılan basın açıklamasında, "İlk olarak 2000 yılında piyasaya sürülen ikonik Balenciaga Le City Bag'in geri dönüşü" denilerek geri dönüşün özü vurgulanıyor. Bu duyuru moda dünyasında büyük merak uyandırdı ve vintage City Bag meraklıları yeni City Bag’leri heyecanla beklemeye başladı.

2024 Le City Bag’i diğerlerinden ayıran şeyse vintage detaylara gösterilen titizlik. Marka, birçok sayıda arşiv City stilini incelemiş ve orijinal City’yi mükemmel bir şekilde taklit eden fakat daha modern bir tasarıma sahip yeni çantaları modellemiş. Çantanın ilk tasarımlarına saygı duyularak kullanılan orijinal boyutlardaki çıtçıtlar, bağcıklı fermuar çekecekleri ve deri sap ve kayışlar, nostalji ve modern yeteneğin uyumlu bir karışımını bizlere sunuyor.

Özgünlüğe olan bu bağlılık, Balenciaga'nın mirasına olan bağlılığını ifade etmekle kalmıyor, aynı zamanda zamansız moda parçalarının kalıcı cazibesini de vurguluyor. City Bag’in geri dönüşü aslında bazı şeylerin asla modasının geçmediğini sadece büyük geri dönüşlerden önce ara verildiğini kanıtlıyor bize. Ve bu geri dönüşünü de Kate Moss’la kutluyor. Peki, yeni City Bag tahtını geri alabilecek mi? Modaya yön verenlerin kollarını süsleyen, must-have çanta statüsünü yeniden kazanacak mı?