Thomas Hobbes
Hobbes'un doğa durumu ve egemen hakkındaki görüşleri.
Nominalisttir. Dolayısıyla her şeyin adlardan ibaret olduğunu söylemektedir. Adların soyutlamalar olduğunu söyler. Saf hakikat, ruh, erdem gibi soyut özlerin olmadığını iddia eder. Siyaseti içkinleştirir. Hobbes'un en önemli eseri Leviathan'dır. Bu eserinde toplum sözleşmesini anlatır. Bu eser devlet hakkında bir eserdir.
Hobbes'un yaşadığı dönemde kral ve parlamento mücadele halindedir. Sırasıyla bir kral yanlıları, bir parlamento yanlıları egemen olmaktadır. Bu iç savaşlara neden olur. Bu nedenle Leviathan siyasal, dini, sosyal ve ekonomik konularla ilgilidir. Hobbes İngiliz iç savaşlarından etkilenerek doğa durumu tarihi yapar. Ona göre "İnsan insanın kurdudur. İnsanlar birbirlerini vahşice kemirir."
17.yy'da önemli olan şey bilimsel gelişmelerdir. Hobbes bunları siyasi kitabına aktarır. Siyasete bilimsel bir form vermek istemiştir. Siyasel davranışı da bu ögeleri harekete geçiren hareket terimleri çerçevesinde açıklar.
Doğa Durumu Tarifi: Hobbes'a göre insan, birey özde bir varlık ve bu bireyler antisosyal bireylerdir. Hobbes'a göre doğa durumunda kural yoktur. İnsanlar içgüdüleri ile arzularını gerçekleştirmek ister. İnsanlar önce savaşmaya başlar. Sonuçta güçlü olanlar güçsüzler üzerinde tahakküm kurar. Bu herkesin herkesle savaşıdır. Bunun sebebi insanın bencil bir varlık olması, insanın fiziksel istekleriyle kontrol ediliyor olması, insanın çıkarlarını gerçekleştirmek için başkaları üzerinde üstünlük kurma anlayışına girmesi söz konusudur. Tutkuları insanların arzuladığı şeylerdir. Akıl tutkunun rehberidir.
Hobbes " Sonsuz iktidar arzusu bireyleri birbiriyle çatışma içine sokar." der. Hobbes'a göre devlet olmazsa anarşi olur. Herkesin herkese düşman olduğı bir savaş zamanı ortaya çıkar. Bu sadece fiziksel şiddet değildir. Anlamların da anarşisidir. Doğa durumunda otorite yok, sınırsız özgürlük var fakat güvenlik de yoktur.
Hobbes'a göre doğa durumunda hoşnutluk yoktur. Hobbes "birbirinden yalıtılmış antisosyal bireyleri bir araya getirebilen şey nedir?" sorusunu sorar.
Bireyler hangi temelde birleşecekler?
1-Hristiyanlıkta kurtuluş anlayışına yol açan ahlak kanunu
2-Platon- Aristo: Üstün doğal bir adalet anlayışı
3-Doğal hukuk: Tutkuya uygulanan akıl
Bu üçü objektif moral bir hukuku oluşturur ve Hobbes bunların hepsini reddeder.
Hobbes'a göre birbirine eşit bireyler gönüllü ve rızalarıyla birleşerek siyasal bir sözleşme aracılığıyla kendilerini savunma haklarını özgürce teslim etmeye rıza gösterirler. Bu hak ortak barış ve güvenlikle ilgili işleri tüm halk adına yapılması için ortak bir güce, tek bir kişiye ya da bir insanlar topluluğuna devredebilir. Burada egemen kavramı ortaya çıkar. Hobbes bu egemene ölümlü tanrı der.
Egemen ortaya çıktıktan sonra der Hobbes, insanlar doğa durumlarından çıktıklarında doğalarını değiştirmedikleri için egemen kuvvet kullanabilmelidir.
-Kılıçsız sözleşme olmaz. Sözleşmelerin dayanması gereken bir güvence olmalıdır.
-Egemen tek kişi olmalıdır. Egemen olduğunu iddia edenler çoğalırsa orada iç savaş çıkar.
-Egemen iknaya değil kuvvete dayanır. İnsanlar doğa durumuna dönmemek için egemeni kabul ederler.
-Devlet bir kere kurulduğunda azınlık çoğunluktan iradesine tabi olmakla yükümlü olur. Herkesin güvendiği bu boyun eğmeye bağlıdır.