Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien'in ilk kitabı Hobbit'i yazmasına kadar olan süreç.

Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi kitaplarının yazarı olan John Ronald Reuel Tolkien'in Hobbit kitabını yazmasına kadar olan süreci anlatan Tolkien filminin yönetmenliğini Dome Karukoski yapmıştır. 2019 yılında yayınlanan filmde Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney, Anthony Boyle, Patrick Gibson ve Tom Glynn-Carney yer almıştır.

İngiltere'de Sarehole Değirmeni'nde yaşayan genç Tolkien, kardeşi Hilary ve hasta anneleri geçim sıkıntısı içinde yaşarlarken anneleri Peder Francis'den yardım ister. Pederin Birmingham'dan ev bulması ile taşınan aile yeni şehire ve yeni eve uyum sağlamaya çalışırken annelerinin sebebi bilinmeyen hastalıktan ölümüyle karşı karşıya kalırlar. Tolkien ve kardeşi Hilary, pederin yardımıyla zenginlerin gittiği King Edward okuluna başlarlar. Tolkien burada ilk başta arkadaş zorbalıklarıyla uğraşsa da her zaman kitaplar ve annesinin yardımıyla geliştirdiği hayal gücünü yanında taşır.

Zamanla Tolkien yaşadığı tartışmalar ile yeni kişilerle tanışarak Robert, Geoffrey, Christopher ile Çay Kulübü ve Barroviyenler Topluluğunu kurdular. Tolkien ile uzun yıllar dostluklarının temelini oluşturan Çay Kulübü ve Barroviyenler Topluluğu kitaplar, şiirler ve resimler hakkında sohbet ediyorlardı. Liseden sonra Oxford'a giden Tolkien; kulubündeki yakın arkadaşları Robert, Christoper ve Geoffrey ile dostlukları gelişirken yaptıkları bir hata okullarından ceza almalarına sebep olur. Bu olay Tolkien'i okuduğu bölümden memnun olmaması ve maddi sıkıntılardan dolayı okulu bırakmasına sebep olacak iken tanıştığı Profesör Joseph Wright ile fikiri değişir.

Tolkien küçüklüğünden itibaren yeni diller icat etmesi, fantezi türünde eserler yazması ve resimler çizmesi ile Profesör Wright'ın dikkatini çeker ve burs almasını sağlayarak dil bölümüne geçmesine yardım eder.

Tolkien annesinin ölümünden sonra yaşadığı evde küçük yaştan itibaren çalışan Edith Bratt ile arkadaş olur. Her şeylerini birbirlerine anlatan ikili, büyüdükçe sevgileri gelişir ve yaşadıkları zorluklara rağmen evlenirler. Tolkien yazdığı hikayelerini sürekli Edith'e hem anlatıp hem de ondan ilham almıştır.

Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması ile Tolkien ve arkadaşları cepheye gitmek zorunda kalır, hayatlarının en zorlu süreçlerini geçirmeye başlarlar. Tolkien savaş bittikten sonra eskisi gibi olamaz.

Tolkien'in biyografisini izlediğimiz film; yazarın yaşadığı zorlukları, zorbalıkları ve kayıplarının acısını derinden hissettiriyor. Savaş zamanında yaşadıklarıyla çocukluktan itibaren yaşadıklarını birleştirilerek anlatılan film akışında yazarın hayal dünyası nasıl işlediği biraz da olsa anlaşılıyor.

Tolkien filminde yazarın nasıl geliştiğini, ilhamları nasıl aldığını izliyoruz. Tamamen başka bir dünya kurarak fantezi alanında önemli eserler yazan John Ronald Reuel Tolkien normal hayatındaki olayları nasıl sıradışı yaptığını görüyoruz.