TTK9 Kararının Yeniden Düzenlenmesi Neden Önemli?

Okul Öncesi Öğrement Adayı ile Röportaj

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarına göre Okul Öncesi Öğretmenliği alanına aynı lisans eğitimini almamış, yalnızca benzer derslerin olmasından kaynaklı Sağlık Fakültelerine bağlı Çocuk Gelişim Lisansiyerlerinin de atanma hakkı olduğunun görülmesi üzerine öğretmenler tarafından Danıştay'a açılan davadan bahsetmek istiyorum size. Örgün öğretim programlarında yer alan Sağlık Fakültelerinde ve Açık Öğretim Fakültelerinde bulunan Çocuk Gelişimi bölümü, Okul Öncesi Öğretmenliği alanında atanma hakkına sahiptir ve gerekçe ise bu iki alanın benzer dersleri olması, Çocuk Gelişimi lisansiyerleri formasyon eğitimi sertifikası alıp 'öğretmen' unvanını alabiliyorlar, bunun yanı sıra Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü mezunları gibi KPSS sınavına girip atanma hakkına da sahipler. TTK9 kararı neden değiştirilmeli bugün İstanbul Kültür Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği, 2.sınıf öğrencisi Gülden Söylemez ile bunun üstünde duracağız. Ayrıca sistemin içinde bulunan biri olarak bize nasıl hissettiğinden de bahsedecek.

Merhaba Gülden öncelikle röportaj teklifime olumlu cevap verdiğin için çok teşekkür ederim.

Rica ederim ne demek. Böyle bir konuda duyarlı olduğunuzu görmek, bana bu teklifi sunmanız beni çok mutlu etti. Meslektaşlarım ve kendi adıma sana cok teşekkür ediyoruz.

Öncelikle bize kendini, bölümünü ve bu bölümü neden seçtiğini kısaca anlatır mısın?

Merhaba ben Gülden Söylemez. İstanbul Kültür Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencisiyim. 24 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. Bu bölümü klasik olacak ama çocukları cok sevdiğim, çocukluk hayalim olduğu ve çocuklarla bir seyler yaptığım zaman çalışmış olmayacağımı bildiğim için seçtim.

Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinin farkları nelerdir? Bu iki bölüm çocukları hangi açılardan ele almaktadır?

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü 0 - 18 yaş arası çocukların gelişimini takip etmek, gelişimsel durumlarına uygun program, materyal tasarlayan tamamen gelişim odaklı ve sağlık bilimleri fakültesinde olan ve lisansiyerlerinin 'sağlık lisanyeri' unvanı aldığı bir bölümdür. Okul Öncesi Öğretmenliği ise 36 - 72 ay çocukların gelişim dönemlerine, bireysel farklılıklarına ve birçok özelliğine göre programlarla çocuğu ilkokula hazırlayan tüm gelişim alanlarından (bilişsel, motor, sosyal, duygusal, dil, özbakım becerileri) en iyi şekilde hazır bulunuşluk kazandıran fakültlerin eğitim fakültesi kısmından mezun veren bir bölümdür.

Bir Okul Öncesi Öğretmeni adayı olarak neden Çocuk Gelişimi mezunu olup formasyon sertifikası eğitimi alan birinin öğretmen olarak atanmaması gerektiğini düşünüyorsun?

Eğitim fakültesinden mezun olan kimseler 'öğretmen' unvanı alırlar. Öğretmen meslek kanununa göre: öğretmen olmak isteyen biri genel kültür, özel alan yeterliliği ve pedagojik formasyon derslerini almış olması gerekiyor. Fakat Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alan mezunlarının özel alan yeterliliği yok. Yani Okul Öncesı eğitimi vermek için alınması gereken derslerin çoğunu almıyorlar. Pedagojik formasyon eğitimi de yetersiz veriliyor. Çünkü bizler eğitim fakültesinde 20'nin üstünde formasyon dersi alıyoruz. Fakat Çocuk Gelişimi mezunları sadece 10 tane ders alıyolar. Bu da maalesef ki formasyonda yetersiz bilgi demek oluyor. Yükseköğretim Kurulu, 'Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümüyle Okul Öncesi Öğretmenliği bölümleri denk değildir' raporu vermiştir. Bu durumda hem YÖK'e hem de öğretmen meslek kanuna aykırı atama yapılmaktadır.

Formasyon sertifikası eğitimi alma sürecini nasıl değerlendiriyorsun?

Formasyondan az önce de biraz bahsettim. Formasyon alıp öğretmen olunmaz. 10 tane ders alınıyor ve bu dersler, bu seneye kadar mezun olduktan sonra belli bir ücret karşılığında veriliyordu verilen eğitimin asla kaliteli olduğunu düşünmüyorum ki almak için alınıyor bence. 20'nin üstünde ders ve 10 tane ders kesinlikle bir olamaz. Formasyon eğitimi bu durumda yetersiz kalıyor, bu sebepten ötürü formasyona tamamen karşıyım.

Çocuk Gelişimi bölümünden mezun formasyon sertifikası eğitimi alan ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden mezun iki kişinin aldıkları eğitimi göz önünde bulundurduğumuzda, bu iki kişinin çocuklara karşı yaklaşımları ne açıdan farklılık gösterir?

Çocuk Gelişimi mezunu olan bir kişi özel alan yeterliliğine sahip olmadığı için çocuklara nasıl bir eğitim vermesi gerektiğini bilmiyor çünkü eğitimini almıyor. Onların derslerinin temelinde çocuğun gelişim süreci ve buna uygulanması gereken yöntemler yatar. Fakat okul öncesi eğitiminde bizler sabahtan akşama kadar yapacağımız, uygulayacağımız ve kullanacağımız sözleri bile planlıyoruz ve bizim ilgi alanımız 36 -72 ay grubu çocukların eğitimi, onların ilgi alanı ise 0 - 18 yaş çocukların gelişimi kapsıyor. Bu sebepten ötürü Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmenliği mezunlarının çocuklara bakış açısı farklıdır.

Geçmiş yıllarda Türkçe Öğretmenliğine, Türk Dili Ddebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunlarının atanmasının Danıştay kararıyla durdurulduğunu biliyoruz ya da Ortaokul Matematik Öğretmenliği ve Lise Matematik Öğretmenliği alanlarında geçişkenlik olmadığını biliyoruz. Peki sence küçük yaştaki çocukların eğitimi konusunda böyle bir karar neden alınmadı? Bunun sebebinin ne olduğunu düşünüyorsun?

Bu durum neden hala değişmedi gerçekten şaşırtıcı. Birkaç kez Talim Terbiye Kurulu güncelleme yaptı fakat güncellemede düzeltmeler yapılmıyor, sadece yeni bir tarihe atılıyor. Bu o kararı verenlerin ihmalkarlıkları mı yoksa bilerek mi yapılıyor bilmiyorum. Kesinlikle değişmesi gereken bir karar olduğu için Danıştay'a dava açıldı. Ayrıca görevini kötüye kullanan insanlar hakkında da yeni bir dava açıldı. Hak yemek bu kadar kolay olmamalı. Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü sahipsiz değildir ve gereğinin en kısa sürede yapılacağından eminim.

Açıköğretim Fakültesi Çocuk Gelişimi lisans programından ya da Meslek yüksekokulundan mezun olan birinin öğretmenlik yapması bu bölüme YKS puanıyla yerleşen bir öğrenci olarak sana neler hissettiriyor?

 Ben üniversiteye liseden mezun olduktan 5 yıl sonra başladım. Çalışıyordum, işten çıktım ve bir sene boyunca ders çalıştım. Çok zorluk çektim, 19.000 sıralamayla dereceyle girdim fakat AUZEF Çocuk Gelişimi okumak için bir kontenjan sınırlaması yok. Hatta ikinci üniversite kapsamında bile sınavsız girilebiliyor. Ben bir senemi heba etmişken, sıralama yapmışken, sınava bile girmeden benimle aynı işi yapmaya hakları olduklarını düşünenleri ve bu hakların onlarda olması ne kadar adil?Çoğu evini barkını kurmuş, çalışan, parasını kazanan ınsanlar. Ben neden 1 senemi verip derece yaptım? Bu hak değildir, kesinlikle değildir. Çocuk Gelişimi mezunları okul öncesi öğretmeni değildir, olmayacaktır da!