Tuna Nehri Kıyısındaki Ayakkabılar

Macaristan'ın Budapeşte şehrinde, Tuna Nehri kıyısında bulunan 60 çift demir ayakkabı, yürek burkan bir hikâyeye sahiptir.

Turistlerin en uğrak yerlerinden biri olma özelliğine sahip olan Budapeşte'nin Parlamento Binası'nın karşısında ve Tuna Nehri'nin hemen kıyısında bulunan demir ayakkabılar, gören herkeste merak uyandırır. Acı hikâyeleri öğrenildiğindeyse orada olmalarının nedeni anlam kazanarak görenlerin canını yakar.

II. Dünya Savaşı zamanında, 1944-1945 yılında Adolf Hitler'e yenilerek yerine geçen yeni Macar Hükümeti, Naziler'i desteklemiş ve onlarla işbirliği halinde olmuştur. Bu izlenen politika sonucunda ise bir gece, dondurucu soğukta, kan donduran olaylardan biri gerçekleşir. Yaklaşık 20.000 genç, yaşlı, çocuk Yahudi, Tuna Nehri kıyısında ayakkabıları çıkartılarak kurşuna dizilir. Yaşanan bu katliamın ardından geriye kalan binlerce ayakkabının çıkartılmasının nedeni ise bu ayakakabıları karaborsada satabilmektir.

2005 yılına gelindiğinde ise üzerinden yıllar geçen bu vahşetin üzeri kapatılıp hatırlanmadan geçmesinin sonucunda; Macaristan'da doğan ve büyüyen film yönetmeni Can Togay'ın, duruma karşı olan rahatsızlığından dolayı kendisinin tasarladığı ve Gyula Pauer'in ise heykeltıraşlığını üstlendiği anıt, 16 Nisan 2005 tarihinde açılmıştır.

Katledilen Macar Yahudileri anısına, Tuna Nehri'nin kenarına sabitlenen, toplamda 60 çiftten oluşan, gerçekliğine ve boyutlarına sadık kalınan demir ayakkabılarla, bu trajedi hep hatırlanacaktır.

Açık hava müzesinin üç ayrı yerine konumlandırılmış; Macarca, İngilizce ve İbranice dilinde tabelaların üzerinde ise; ''1944-45'te Arrow Cross milisleri tarafından Tuna'ya vurulan kurbanların anısına. 16 Nisan 2005'te dikildi.'' yazmaktadır.


Görseller:

Wikipedia