Türkiye'de Caz: İz bırakanlar - Cenk Erdoğan

Perdesiz Gitarist'in Müziğine Uzanmak

''Benim sesim perdesiz gitarım.''

''Kendi toprağımın, kökümün müziklerini bir Türk olarak öğrenmeden başka bir müziğe yaklaşmaya çalışmak büyük eforlar sarf ettiriyor. Halbuki, bende zaten aslında birçok ülkeden daha güzel bir şey var. Niye ben bunu aktarmayayım?'' diyor Erdoğan Anadolu tınısıyla harmanlanmış müziği için.

Kariyerinin başlarında Erkan Oğur ile çalışma şansı olan Cenk Erdoğan, kaçınılmaz olarak üstadın ezgileriyle şekillendirmiş kariyerinin ilk yıllarını. Oğur ile tanışmasını şöyle anlatıyor, '' Ve ondan sonra benim için aslında hayat zaten değişmeye başladı.''

Hemen gitarının perdelerini söküyor Erkan ağabeyi gibi ve böyle adım atıyor perdesiz gitar dünyasına. Paco de Lucia'ya ne kadar hayran olsa da bu topraklardan çıkan bir gitarist için o daha canlı İspanyol ezgilerini bulmasının bir hayli güç olduğunun farkında. Bildiği bir şey daha var ki bu toprakların hüznü de neşesi de gitara yüklendiğinde müthiş bir keder veren puslu sesi de onun içinde. Ne kadar Flamenco gitarcısı olmak istese de doğduğu toprakların ateşini içinden atamıyor. İşte böyle başlıyor Cenk Erdoğan'ın gitarından Anadolu kokan notaların dökülmesi.

Bir yandan solo kariyerine devam ederken bir yandan da farklı çalışmalarda yer almaya devam da ediyor. Jim ''Kimo'' West ile çalıyor, More Guitar Stories albümünde featuring artist olarak Grammy de alıyor hatta. Ancak bizzat kendi almadığı sürece ödülü kazanmış saymıyor kendini. Bir yandan da kendi isminden oluşan grubuyla konserlerine devam ediyor sanatçı.

Cenk Erdoğan'ın hüzünlü gitarını dinlemek isteyenler için minik bir çalma listesi:

Önümüzdeki günlerde Nemrut Dağı'nda konser vermeye hazırlanan sanatçıyı, Caz'a en çok yakışan şehirlerden İstanbul'da da dinleyebilirsiniz. Kadıköy'den uzanıp Beyoğlu'nun tarihi dokusunda, Galata Kulesi'nin hemen yanıbaşında Nardis'te veya sizi orijin cazı hissettirecek mekanlardan biri olan Bova'da keyifle dinleyebilirsiniz.

Sanatçının mütevazi dünyasını irdelemek isterseniz +90 Kanalı'nda Cenk Erdoğan'ın mini röportajını izleyebilirsiniz.