Türkiye'de Dijital Oyun Sektörü ve Gelişimi (1996-2015)

Geçmişten günümüze Türkiye'nin dijital oyun sektöründeki serüveni. Kısım 2

Modern Zamanlar

İlk yazımda 1980'li yıllarda başlayıp 2000'lere kadar piyasadaki yerini korumuş olan Commodore64 ve Amiga platformlarındaki oyunlarımıza yer vermiştim. 1990'ların sonunda modern bilgisayarların çıkmasıyla oyun sektörü tüm dünyada farklı bir noktaya doğru ilerlemeye başlamıştı ve ülkemizde de buna dair gelişmeler yaşanacaktı. 2015 yılına kadar birkaç oyun ile başlayan bu gelişmeler 2016 yılında bir patlama yaşayarak günümüze kadar çok aktif bir şekilde sürmeye devam etti.

Dedektif Fırtına (1996)

Dedektif Fırtına, Cartoon Animation Studios tarafından geliştirilen Adventure tarzı, kaçırılan bir kızı bulma hikâyesine sahip olan bir oyun. Kızı bulmak için diğer karakterlerle konuşup, ipucu topluyorsunuz.

Gerçeğin Ötesinde (1999)

Kaynaklara göre 2000'li yıllara girmeden önce son oyunumuz olan Gerçeğin Peşinde, Cartoon Animasyon Stüdyoları tarafından geliştirilen ve yine Adventure türünde olan bir oyun. Pek başarılı bulunmasa ve birçok eleştiriye maruz kalsa da burada yer vermek istedim çünkü bünyesinde önemli insanları barındıran bir yapım. Müziklerini Audio Fact gibi önemli bir grubun yaptığını da söylemeden geçmeyelim. Dedektiflik ögeleri eşliğinde karakterlerle etkileşimde bulunarak ve nesneleri inceleyerek ipuçları ediniyoruz ve Ayça'nın ablasını kimin öldürdüğünü bulmaya çalışıyoruz. LEVEL Dergisi o dönem oyunu derginin yanında vermiş ve tam çözümünü de paylaşmıştır.

Lanetin Hikâyesi (2002)

İdris Çelik'in, oyunun kendisi ve oyun motoru da dâhil olmak üzere tek başına kodladığı ve modellediği Lanetin Hikâyesi, Dinç İnteraktif ve Alsan Elektronik'in ortak çalışması sonucunda piyasaya sürülen bir aksiyon oyunu. Oyunun Resident Evil'dan esinlenildiği gözümüze çarpıyor. Oyunun, İdris Çelik ile yapılmış bir röportajdan aldığım hikâyesi:

Aslı, gazetede muhabirlik ve araştırmacılık yapmaktadır. Bir gün okuyucu mektupları arasında, hükümetin gizli bir kampında biyolojik deneyler ve yaratıkların geliştirildiğine dair bir mektup bulur. Bu mektup, onu şaşırtır ve hemen olayları araştırmak üzere yola çıkar. Ancak, yolda esir alınır ve başka bir yere gönderilir. Bu süreçte Hakan ile tanışır; o da bir paralı askerdir ve aynı kampa gönderilmiştir. İkisi, adadan kaçmak ve biyo-kimyasal bir bombayı durdurmak için birlikte çalışırlar.

Bir biyoloji uzmanı olan Dr. Erhan Çolak, ölü hücreleri dirilten bir serum geliştirmiştir ve bunu denizde patlatarak tüm insanlığı biyolojik terörle tehdit etmeyi planlamaktadır. Aslı ve Hakan, bu planı durdurmak için mücadele ederler. Oyun, Aslı ve Hakan'ın çeşitli zorluklarla karşılaştığı ve farklı sonlara ulaşabildiği bir macerayı içerir.

Global çapta olmasa bile ülkemiz adına o dönem başarılı sayabileceğimiz bir yapım olan Lanetin Hikâyesi yine İdris Çelik tarafından 2010 yılında remake edilerek yayınlanmıştır. Tabii bu büyük çaplı bir şey değildi. En azından oyun dünyasında ses getirecek kadar değildi diyelim. İnternette ufak bir araştırma yaparak oyuna ulaşabilirsiniz.


Bu kez sırada bir el konsolu oyunu var, oyunumuza geçmeden önce konsolu tanıyalım.

Gameboy Advance

1979'da Milton Bradley Microvision ile başlayan taşınabilir oyun konsolu akımı günümüze kadar ününü arttırarak gelmiştir. Gameboy serisi de döneminin başarılı örneklerden olmuştur. İlk Gameboy 21 Nisan 1989'da Japonya'da çıkışının ardından aynı yılın sonlarında Kuzey Amerika'da ve 1990'ın sonlarında ise Avrupa'da piyasaya sürüldü. Oyun konsollarındaki pazarın öncü firmalarından Nintendo firmasına ait bir el konsolu olan Gameboy, üstüne koyularak farklı nesillerle çıkmaya devam etti ve Gameboy Advance de bunlardan birisi. 32 bit olarak çıkan ve bir el konsoluna göre gayet başarılı olan bu özelliği ile 2001 yılında dünyanın çeşitli bölgelerinde kendisine raflarda yer buldu.

Dual Blades (2002)

Galip Kartaloğlu tarafından yazılan ve Dinç İnteraktif tarafından geliştirilen oyun, Nintendo'nun el konsolu Gameboy Advance'e çıkan ilk (belki de tek) Türk oyunudur. Ayrıca Türkiye'den dünya pazarına açılan ilk oyun olma özelliğini taşır. Dual Blades bir dövüş oyunu ve birçok farklı ülkeden karakter içeriyor. Oyunda ayrıca Efe adında bir Osmanlı savaşçısı ve Alperen adında bir final boss'u olmak üzere 2 Türk karakter de bulunuyor. Oyunu deneyimlemek istersenizi, ilk yazımda Commodore64 ve Amiga için emülatörler olduğundan bahsetmiştim yine Gameboy Advance için de bu durum geçerli. Biraz araştırdıktan sonra emülatöre ve oyuna ulaşabilirsiniz.


Artık işlerin daha da ciddileşeceği bir döneme geliyoruz. Yine ilklerin ve başarılı oyunların çıktığı önemli bir dönem başlıyor bizim için.

Far Cry (2004)

Far Cry bir Türk oyunu değil fakat burada yer verme sebebim yapımcı firmanın 3 Türk kardeşe ait bir firma olması. Crytek, 1999'da Cevat, Avni ve Faruk Yerli kardeşler tarafından Almanya'da kurulmuş olan bir video oyun şirketidir. Ana merkezi Frankfurt'ta bulunan Crytek'in İstanbul da dâhil olmak üzere birçok yerde stüdyosu bulunan şirketin CryEngine adında oyun motorları da vardır.

Far Cry'ın dağıtımını sektörün önemli isimlerinden olan Ubisoft yapmıştır. Oyun çıktığı dönemde gerek oynanışı ve mekaniği, gerek hikâyesi ile olumlu eleştiriler almıştır. Hayat verdiğimiz Jack Carver ve onun başına gelecekler, cennet gibi bir adada geçen bu oyunda bizleri bekliyor.

İşlerin değişmeye başladığı o büyük yapım: Pusu: Uyanış. (2005)

Infosfer (3TE Games) tarafından geliştirilen ve Yoğurt Teknolojileri tarafından dağıtılan Pusu: Uyanış, belirli bir döneme kadar Türkiye'nin ilk ve tek 3D aksiyon oyunu olma ünvanına sahipti. Sektörün devlerinden olan Rockstar Games adlı yabancı bir firma 2001 yılı başlarında GTA serisinin ilk 3D oyunu olan GTA III ile dünyada bir ses getirmişti. O seviyede olmasa da Türkiye bu türde kendi oyununa kavuşmuştu. Oyun dönemin Türk oyun dergilerinin dışında çeşitli sitelerden ortalama bir puan almıştır ancak oyunu aktif hâle getirmek için internet bağlantısına ihtiyaç duyulması beraberinde çok fazla eleştiri getirmiştir.

Oyunun Konusu: Fatih Yıldırım NATO Belçika karargâhında üsteğmendir. Arkadaşı Aylin, İstanbul'daki evinden Fatih'i arar, telaşlı ve biraz da korkmuş sesiyle bir mesaj bırakır. Bu mesajda Fatih'e, onun babasına ulaşamadığını ve orada garip şeyler olduğunu söyler. Fatih ne olduğunu araştırmak için İstanbul'a gider. Hikâyesi ve bu hikâye işleyişinin dönemdeki oyunlardan kalır yanı olmadığını sizlere söyleyebilirim. Oynanış videoları izleyebilirsiniz veya oynamak isterseniz oyunun kendisine ulaşmanız mümkün.

Oyunun tanıtım fragmanı:

Koridor “İnfaz Listesi” (2005)

Hakan Nehir tarafından geliştirilen oyun FPS türündeydi. Zamanının oyunların yanında amatör kalsa da Türk oyun sektörü için önemli bir gelişmedir. Oyunu ilk oynadığım zaman 5-6 yaşlarındaydım. O zamanlar Counter Strike, GTA III ve Vice City, NFS II gibi oyunları oynamış olmama rağmen bana çok güzel geliyordu oyun. Hakan Nehir, oyunu Quake 3 motoru ve çeşitli sitelerden aldığı modeller ve kaplamalarla geliştirdiğini söylüyor. Bunların yanı sıra verilmiş ayrı büyük bir emek var oyunda. Eniştesinin seslendirmeleri, beraber hazırladıkları mini videolarla beraber emek dolu bir yapım olmuş Koridor. 

Koridor’un hikâyesi şöyle: Son dönemde Irak'ta yaşanan olaylar, bir kaos ortamı yaratmıştır. Bu kaos ortamı, bazı terör örgütlerinin fırsatçı bir şekilde hareket etmesine neden olmuş, gruplardan birisinin kendileriyle alakaları olmayan Irak halkı adına mücadele ediyor görünerek çeşitli eylemler gerçekleştirmişlerdir. Birçok Türk vatandaşının kaçırılması ve bazılarının da ölümüyle sonuçlanan bu olay için Türkiye, bu olayları araştırmak ve arkasındaki teröristleri ortaya çıkarmak için "Koridor" adında özel bir birim oluşturmuştur. Yetenekli askerlerden oluşan bu birimden "Duman" kod adlı özel tim üyesi, belirlenen görevleri gerçekleştirmek için seçilmiştir. Duman ile beraber terörist avına çıkıyor, rehineler kurtarıyoruz.

Hakan Nehir'in Kanal D Haber'e ropörtaj yaptığı videosu:

Eti Yami: Mekanik İstila (2006)

Yine bir ilk ile karşı karşıyayız. Eti firmasının talebi üzerine Yoğurt Teknolojileri tarafından Yami ürünü için hazırlanan bu oyun, Türkiye'nin ilk 3D macera oyunu olma özelliğini taşıyor. Oyunda ana karakterimiz Yaman, İstanbul'u robot düşmanlardan kurtarıyor. Eti, attığı bu adımla bir ilki gerçekleştirerek klasik reklamların ötesine geçmiş, tüketiciler ile yeni bir iletişim şekli kumuştur. 3D bir bilgisayar oyunu ilk kez bir markanın iletişiminde kullanılmıştır.

Reklam filmi:

Kabus 22: (2006)

Pusu'dan sonra bir başka başarılı yapım olan, Son Işık tarafından geliştirilen ve Türkiye'de Vestel tarafından yayınlanan Kabus 22; hayatta kalma, korku, macere ve aksiyon türlerinde 3 boyutlu bir video oyunudur. Oyunun uluslararası dağıtımı Merscom tarafından üstlenilmiştir. Ünlü oyun serisi Resident Evil ile benzer bir yapıya sahiptir. Dönemine göre sunduğu grafik, animasyon ve profesyonel kamera açıları ile başarılı bir yapım. Ayrıca K22: Yıkım Günü adında ücretsiz bir mini oyun geliştirilmiştir ve 21 Ekim 2007'de internet üzerinden yayımlanmıştır. Daha çok arcade tarafıyla öne çıkan bu oyunda amaç en kısa sürede en çok yaratığı öldürmek ve Ebru 'yu bu yaratıklardan korumaktır. Üyelik alındığı takdirde, oyuncular elde ettikleri skorları internet üzerindeki sıralamaya dahil edilebilmekteydi. Yeniden Kabus: 22'ye dönecek olursak, hikayesi kısaca şöyle:

Yıl 1995, kimsenin nereden ve ne şekilde geldiğini bilmediği "Dehri" yeni bir şeytani inanç kurar. Yıllarca gizli bir şekilde yürüttüğü süreçte dünyanın en güçlü insanlarını kendi safhına çeker. 2000 yılına gelindiğinde Dehri dünyayı ele geçirmek üzere butona basar. Sayıca az olmalarına rağmen bu inanca karşı olan insan toplulukları, dünyaın dört bir tarafında Dehri'ye karşı direnişe geçeceklerdir. Demir, İstanbul'daki direnişin başında bulunan eski bir askerdir. Bölgeyi istiladan korumak ve sivillere zarar gelmesini önlemek için çaba içinde bulunan Demir'e bu direnişte ekibinden bir asker olan Ebru ve oyunun ilerleyen esnalarında karşımıza çıkacak olan İnzar yardımcı olacaklardır. Asıl hikaye Ebru'nun kaybolması ile başlayacaktır ve Demir'i zorlu bir süreç bekliyordur.

Oyunun resmi fragmanı:

İstanbul: Kıyamet Vakti (2007)

Yazının ilerleyen kısımlarında başka yapımlarla da göreceğimiz Sobee Studios tarafından geliştirilen İstanbul: Kıyamet Vakti (genellikle İKV olarak kısaltılır), Şubat 2004'ten beri geliştirilmekte olup, oynaması ücretsiz bir MMORPG'dir. Ayrıca bu alanda yapılmış tamamen Türk yapımı ve %100 Türkçe olan ilk oyundur. İlk olarak Şubat 2004'te Mevlüt Dinç önderliğinde 7 kişilik bir ekiple İstanbul kod adıyla geliştirilmiştir. Alfa testleri 5 Nisan 2005 tarihinde başlamış ve 25 Aralık 2006 tarihinde halka açık beta test sürecine girmiştir. 1 Nisan 2007 tarihinde ise tam sürüme geçilmiştir. Tam sürümden sonra 6 büyük genişleme paketi ve 4 önemli eklenti paketi yayınlanmıştır. Mevlüt Dinç’in yaptığı bir açıklamada 1.000.000’u aşkın çevrimiçi oyuncusu olduğunu dile getirmiştir.

Culpa Innata (2007)

Momentum DMT firması tarafından geliştirilen, üçüncü şahıs bir macera oyunu olan Culpa Innata, Alev Alatlı'nın bilim kurgu roman serisi Schrödinger'in Kedisi'nden (Kabus (2001), Rüya (2001)) esinlenilmiştir. Kısaca hikayesi şöyledir: Takvimler 2047 yılını göstermektedir ve artık dünya distopik bir yer haline gelmiştir. İnsanlar savaşlardan bıkmıştır ve buna bir çözüm aranacaktır. Yine diğer yapımlar gibi çıktığı döneme göre başarılı bir yapımdır. Türünün önde gelen rakipleriyle kıyaslarsak oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Aldığı olumlu eleştiriler ile de bizlere bu başarısını kanıtlıyor.

"Culpa Innata 2: Chaos Rising" ilk oyunun devam oyunu niteliğinde çıkacaktı ancak iptal edildi.

Darkness Within: In Pursuit of Loath Nolder (2007)

Zoetrope Interactive (şu anki adıyla Stormling Studios) tarafından geliştirilen Point & Click, macera, korku tarzlarında olan oyun sektörde büyük beğeni toplamıştır. 210 yılında devam oyunu olan Darkness Within 2: The Dark Lineage çıkmıştır. İlk oyuna göre gelişmiş olarak ikinci oyunda 3D grafiklere yer verilmiştir. Geliştirici firma bu oyun serisi dahil olmak üzere her oyununda Howard Phillips Lovecraft 'ın hikayelerini, evrenini çok güzel bir şekilde işlemekte ve her oyununda bizleri kendilerine hayran bırakmaktalar. Hikayesine gelecek olursak:

Wellsmoth adlı hayali bir (Lovecraft tarzı) yerde geçen oyunda Polis dedektifi Howard E. Loreid olarak, zengin bir adam olan Clark Field'ın cinayetini çözmeye çalışıyoruz. Şüpheliler listesinin en başında, son davasını bilinmeyen nedenlerle gizemli bir şekilde terk eden çok saygın bir özel dedektif olan Loath Nolder bulunuyor. Nolder'ın neden aniden ortadan kayboldu daha sonrasında neden beş yıl sonra yeniden ortaya çıktı ve neden araştırmalarına bıraktığı gibi aniden devam etti bu hala büyük bir sırdır.

Crysis (2007)

Yine Crytek'in elinden çıkma bir oyun karşınızda. Crytek'in bu oyununun dağıtımını bu sefer Electronic Arts üstlendi. Oyunun dönemine göre başarısı, Türkçe Dublaj seçeneği ve sunduğu Nanosuit mantığının getirdiği farklı oynanış tarzı kendisine özel bir yer edinmesine olanak tanıdı. Bu oyun içinde Far Cry'da söylediğimiz şekilde bir Türk oyunu diyemeyiz ancak arka planında Türk'lerin oluşu oyuna yer vermeme bir sebep. Hikayemiz ise şöyle:

Prophet'ın (Laurence Barnes) liderliğindeki Raptor takımı 5 kişiden oluşmaktadır. BU 5 kişilik ekip Nanosuit adında özel bir kostüme sahiptir. Bu kostüm kullanıcısna çeşitli özel güçler bahşetmektedir. Takım sıradan bir kurtarma operasyonu için gönderildiği adaya iniş yapacak iken bir patlama sonucunda adanın ayrı noktalarına düşerler. Bir yandan bir araya gelmeye çalışırken bir yandan da adadaki Kuzey Kore askerleri ile mücadele ederler ancak aniden ortaya çıkan istilacı uzaylılar ile mevcut savaşımız farklı bir hal alır.

Kendisinin ardından 3 oyun daha çıkmıştır. Sırasıyla bu oyunlar Warhead, Crysis 2 ve Crysis 3'tür. Warhead oyunu aslında ilk oyunun eklenti paketi gibi düşünülebilir çünkü adanın diğer tarafında başka bir Raptor üyesi ile oynanıyor. Diğer oyunlar hikayenin devamlılığını sağlamaktadır. 2020 yılında Crysis, 2021 yılında ise Crysis 2 & 3 Remastered sürümleri çıkışını yapmıştır. Ayrıca 2 yıl önce Crysis'in resmi YouTube hesabında yeni bir oyun için bir fragman yayınlandı. Crytek tarafından bunun üstüne herhangi başka bir gelişme yayınlanmadı.

Sobee Studios, I Can Football, Citroen C4 Robot ve Süpercan

İstanbul: Kıyamet Vakti'nden sonra Sobee Studios çalışmalarına devam etti. Türk Telekom ile anlaşma imzalayarak iç pazarda kendine sağlam bir yer edinen ve Marvel ile yaptığı anlaşma sonucunda Marvel karakterlerine ev sahipliği yapan, Süpercan isimli karakterin çevreyi kirletenlere ve orman katillerine karşı açtığı savaşı konu alan Süpercan (2011), araba tanıtımı amacıyla piyasaya sürülen ve hem araba kullanıp hem de robota dönüşebildiğiniz Citroën C4 Robot (2008) ve son olarak dünyanın ilk 11’e 11 online futbol oyunu olma başarısına sahip bir futbol oyunu olan I Can Football (2008). Burada markalarla olan büyük iş birliklerinin olduğunu görüyoruz. Citroën C4 Robot dışında diğer iki oyunun ikinci oyunları çıkmıştır. Bunlarla beraber daha nicelerine sahip olan Sobee Studios'un ülkemizde yıllardır bu sektörde yer edinen ve sektörün ülkemizde gelişmesine katkı sağlayan öncü firmalardan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Şirketin kurucusu Mevlüt Dinç, Türk video oyunu tasarımcısıdır. Eğitimi için 1979 yılında yüksek lisans yapma niyetiyle İngiltere'ye giden Mevlüt Dinç, orada öğrendikleri ve kendine kattıklarıyla Sobee'nin temellerini atmış oldu diyebiliriz. Yazının başlarındaki Dual Blades oyununda da parmağı vardır. Bir kaç oyunda bahsi geçen Dinç İnteraktif şirketi kendisine aittir. Şirket isim değişikliğine giderek yerini Sobee Studios'a bırakmıştır. Yurtiçi ve yurt dışı olmak üzere bir çok platforma çıkarmış olduğu ya da katkıda bulunduğu oyunlar bulunmaktadır.

Türünün İlk ve Tek Örneği: Mount & Blade (2008)

Armağan Yavuz ve İpek Yavuz tarafından 2005 yılında Ankara’da kurulan TaleWorlds Entertainment'ın geliştirdiği ve Paradox Interactive'ın yayınladığı Mount & Blade en özel yerli yapımların başında gelmektedir. Ana teması rol yapmadır ancak oyuncusuna açık bir dünya ile macera ve aksiyonu da beraberinde sunar. Dünya çapında edindiği kitle, türünün ilk ve tek örneği oluşu ve o güzel hikayesi ile bir baş yapıt. İlerleyen yıllarda Warband ve With Fire & Sword adında iki genişleme paketi çıkmıştır. Warband kendisine ayrı bir yer edinmiş ve daha başarılı bir sürece dahil olmuştur. Kendi içierisindeki ek paketleri de sevilerek oynanmıştır. Oyuna çeşitli modlarla, oyuncular ile modcuların yayınladığı resmi olmayan ek paketlerle ve oyunun kendi bünyesinde bulunan editör seçeneği ile birlikte oyun çeşitlilik kazanabilmektedir. Örneğin Osmanlı Modu gibi.

Oyunun net bir hikayesi yoktur ancak size şöyle aktarabilirim; Temamız ortaçağ ve oyun Kalradya adında kurgusal bir evrende geçiyor. Kalradya, bir savaş içerisindedir. Herkesin sağ çıkmak uğruna savaş verdiği Kalradya'da biz de kendimize bir şekilde yer bulmaya çalışıyoruz. İzleyeceğimiz yol tamamen bizim tercihimizdir. Savaşan beş gruptan birine katılabilir, paralı asker olarak savaşabilir, kanun kaçağı rolünü üstlenebilir veya tarafsız kalabiliriz. Ben kendi krallığımı kuracağım, zengin olacağım diyorsanız onu da yapmanız mümkün. Karakter özelleştirme ekranında zevkinize göre oluşturduğunuz karakterin kişisel özellikleri için bir takım sorulara cevap veriyorsunuz bu da sizin karakterinizin profilini belirliyor. Mount & Blade'e bir şans vererek hem savaşıp, hem ticaret yapıp hem de bir orduyu yönetmenin zevkini çıkarın.

Mount & Blade II: Bannerlord, 30 Mart 2020 tarihinde çıkarak bekleyenlerini sevindirmiştir. İlk oyunda olduğu kadar yine kendisinden söz ettiren oyun bu sefer ilk oyunun 200 sene öncesindeki Kalradya'da geçmektedir.

Yine Bir Crytek Oyunu: Ryse: Son of Rome (2013)

Macera-aksiyon ve hack and slash türlerini bizlere sunarken bir yandan da bizi Roma dönemlerine götüren Ryse: Son of Rome'un geliştirilmesine 2006 yılında başlandı. 2010 yılındaki prototipinden 3 sene sonra Xbox One konsoluna 22 Kasım 2013, Windows’a ise 10 Ekim 2014 tarihinde çıkışını yaptı. CryEngine ile ortaya çıkan muazzam grafikleri olsa da zaten klasik bir intikam hikayesi dönüyorken bu hikayenin işlenişinin zayıf olması ve dövüş sisteminin yetersiz kalması bir dezavantaj. Oyun genel olarak ortalama puanlar ve eleştiriler almıştır.

En sade haliyle hikayesi; Romalı General Marius Titus’a hayat verdiğimiz oyun, Roma İmparatorluğu'nun Britanya kabileleriyle savaş hâlinde olduğu bir dönemde, İmparator Neron'un hükümdarlığının sonlarına doğru geçmektedir. Oyuna başladığımızda, ansızın kendimizi işgal altındaki Roma sokaklarında buluruz, Britanya kabilelerinin saldırılarına karşı koymak için çırpınırken İmparatoru "barbar" akıncılardan korumaya çalışırız.

Monochrama (2014)

Monochroma, İstanbul merkezli Nowhere Studios tarafından geliştirilen, platform & bulmaca türünde sinematik tarzda bir oyundur. Ünlü platform oyunlarından Limbo'ya olan benzerliği dikkat çekse de işleyiş olarak farklı bir yapımdır. İlk olarak GDC San Francisco fuarında tanıtılan Monochroma, fuarda bulunan oyunculardan gelen yoğun talepler doğrultusunda Kickstarter (ABD merkezli olan kâr amacı gütmeyen bir bağış şirketi. Genellikle bağımsız yapımcıların başvurduğu bu hizmetten, çeşitli alanlardaki kişiler ve kuruluşlar yararlanabilir.) projesine dönüştü. 2013'ün Aralık ayında çıkması planlanan oyun, 28 Mayıs 2014 tarihinde yayımlandı.

Hikayemiz alternatif bir dünyada, 1950'lerde geçiyor. İki kardeşin yaşadıkları evin etrafında uçurtma uçurmaktadırlar ancak evden biraz uzaktalardır. Eve dönmeye çalışırken kısa bir süre küçük kardeş sakatlanır ve bir yandan yağmur yağmaktadır. Yağmurun bastırmasıyla bir depoya sığınırlar ve burada görmemeleri gereken bir şeyi görürler. Kardeşimizi yol boyunca taşımamız, taşırken de kötü peşimize düşen kötü adamdan kaçmamız gerekiyor. Yol boyunca kardeşimiz bize gitgide daha çok zorluk çıkarmaktadır. Daha yavaş yürümemize, daha az yükseğe zıplamamıza neden olurken karanlıktan da korktuğu için onu ışık olan bir yere bırakmamız gerekebiliyor. İki kardeşin başından geçen zorlu macerada onlara yardımcı oluyoruz.

Zula (2015)

Sobee Studios'tan ayrılan bir takım çalışan tarafından kurulan MadByte Games'in geliştirdiği, yapımına 2013 yılında başlanan Zula, Türk yapımı ilk MMOFPS oyunudur. 22 Şubat 2015 tarihinde çıkış yapmıştır. Oyunun mobil versiyonu olan Zula Mobile, 17 Ocak 2020 tarihinde Android ve iOS platformlarında yayınlanmıştır. Oyun resmi siteye kaydoluktan sonra yine resmi site üzerinden ücretsiz indirilip oynanabilmektedir. Ayrıca yun 2016 yılında Steam'e de eklenmiştir ancal 12 Temmuz 2017 tarihinde Steam kurallarını ihlal ettiği gerekçesi ile kaldırılmıştır. 2018 yılında sorun düzeltilince tekrar Steam platformuna dönmüştür. Oyunda Zula ve Gladyo adında 2 sınıf vardır. Farklı hikâyelere sahip olan 25 ayrı karakter vardır. Oyunda 30 farklı harita, 33 farklı silah, 12 farklı tabanca ve 27 farklı silah bulunmaktadır. Bir çok oyun modu da bulundurmaktadır. Özgün olmaması ve pay to win oluşu sebebiyle bir çok eleştiriye maruz kalmıştır. Eski popülaritesi devam etmese de hatrı sayılır bir kitlesi vardır ve espor tarafında da aktifliğini sürdürmektedir.


İlklere ve önemli yapımlara değindiğimiz bu yazıda 2015 yılına kadar yer verdim. Yazının en başında da söylediğim gibi 2016 yılında bir patlamaya tanık olacağız ve ardı arkası kesilmeyen projeler Türk oyun sektöründa yer bulacak, dünya çapında da adımızdan söz ettirmeye başlayacağız. Yazının üçüncü kısmında görüşmek üzere.