Türkiye'de Dijital Oyun Sektörü ve Gelişimi - 4
Geçmişten günümüze Türkiye'nin dijital oyun sektöründeki serüveni.
Serimizin 4. ve son kısmına hoş geldiniz. Bu yazımda önemli bulduğum yapımlara devam edeceğim. 1980'lerin sonunda başlayan ve günümüze kadar uzanan bu süreçte birçok ilke ve birçok da başarılı yapımlara imza attık. Alınan mali desteklerle dünyanın en çok yatırım alan Avrupa ülkesi olurken Dünya'da da en çok yatırım alan ülkeler arasına girdik. İstanbul dijital oyun sektörü açısından ayrı bir yere sahip oldu. Bazı şirketler dev rakamlar karşılığında satın alındı. Örneğin Peak Games 2020 yılında dünyanın önde gelen mobil oyun yayıncılarından Zynga Games tarafından 1.8 milyar dolara satın alınmıştı. Bu ve benzeri örnekler yaşanmaya devam etti. Bilgisayar ve konsol oyunlarının her birine oyunlarımız çıkarken mobil oyun tarafında da başarılı işler çıkardık.
Pawn of The Dead (2021)
Satranç adaletini kaybetti, diğer her şey gibi!
Yıllar sonra beklediğimiz oldu, satranç iki çıktı! Bir satranç oyunu düşünün fakat hikâyesi, senaryosu, sinematikleri, çeşitli modları ve farklı haritaları var. 2021 yılında Aslan Game Studio tarafından geliştirilen Pawn of The Dead bu oyunun tam kendisi. Battle Chess tarzında 3D ve satranç tabanlı bir oyun ancak isteyenler için 2D modu da mevcut. Satranç taşların kattığı ruhla, Türkçe alt yazı ve seslendirmesiyle, sunduğu özgün tarzı ile başarılı bir yapım. Göz atmanızı tavsiye ederim.
Mayhem Brawler (2021)
90'ların atari salonlarında Street Fighter, Tekken, Mortal Kombati King of Fighters, Final Fight ve daha saymakla bitmeyecek başarılı örneklerin olduğu arcade dövüş oyunları kategorisini bir çoğumuz seviyoruz. Salonlarda oynama fırsatı olmasa bile evde tüplü televizyonlarımızda illa ki oynadık bu oyunları. İşte 2021 yılında Hero Concept tarafından yayınlanan Mayhem Brawler bu ruhu kendi yorumuyla günümüze taşıyor. Çizgi roman tadında 2D grafikleri ve sunduğu atmosfer, sesleri ve müzikleri, ilgi çekici hikâyesi ve de yormayan oynanışı ile çok güzel bir yapım. Devam oyunu olacak olan Mayhem Brawler II: Best of Both Worlds'ün 2025'te çıkması öngörülüyor.
Agarta (2022)
Agarta, bireysel hayatınızda verdiğiniz her kararın, yaptığınız her seçimin ne kadar değerli ve önemli olduğunu size göstermek için tasarlandı. Çünkü yaptığınız her seçim aynı zamanda bir vazgeçiştir ve hiçbir kararı geri alamazsınız.
Hepimizin Filmler ve Filimler olarak tanıdığı Taha Ulukaya ve ekibi ile Fujifilm ortaklığında 2022 yılında çıkan Agarta, interaktif film deneyiminde bir oyun. Verdiğiniz kararlarla hikâyeyi sizin belirlediğiniz oyunda 100'ün üzerinde seçim ve bu seçimler doğrultusunda karşılaşabileceğiniz 22 adet final bulunuyor. Oyunda gerçekçi kılınması için aldığınız kararları geri alamıyorsunuz. Aldığı yorumlar ise genellikle olumlu.
SpaceBourne II (2023)
Burak Dabak'ın tek başına geliştirdiği Spacebourne'un ikinci oyunu 2023 yılında erken erişim olarak çıktı ve hâlen erken erişim sürecinde. Oyuncusuna açık dünya uzay, rol yapma ve uzay simülasyonu öğelerini başarılı bir şekilde sunuyor. Oyun, karakterinizi oluşturma ve geliştirme açısından zengin bir durumdayken farklı şeyleri de sunmayı ihmal etmiyor. Örneğin karakterinizi oluşturdunuz artık uzay boşluğu ve keşfedilecek dünyalar, şehirler sizleri bekliyor ve siz uzayda bir kanun kaçağı olabiliyorsunuz, en çok arananlar listesine giriyorsunuz akabinde uzay geminiz üstünde değişiklikler yapıp geliştirebiliyorsunuz. Yapabileceğiniz birçok görev, etkinlik mevcut. Oyun bunlar gibi bir çok güzel ögeyi içinde barındırıyor.
İlk oyunuyla beraber ikinci oyun kendi türünde başarılı örneklerden ve gayet olumlu yorumlar almış durumdalar. Uzay simulasyonu çok yapım barındıran bir tür olmadığı için türde bulunan konumu ve oyuncusuna sunduklarıyla gerçekten başarılı ve gurur verici bir yapım. Başarılı olduğu kadar erken erişim olduğu için hataları ve açıklar elbette mevcut ancak (özür diliyorum Bethesda) Starfield kadar sizleri baymayacaktır. Uzay gemisini alıp uzay boşluğunda piyasa yapmayı, biraz da yanlamayı ister iseniz Spacebourne II'ye şans vermeyi ihmal etmeyin.
Ex Natura: Nature Corrupted (2023)
Dark Souls'un oyun dünyasına kattığı "Souls-like" türü ile rol yapma ve macera-aksiyon deneyimi yaşatan bir Türk oyunu var bu sefer.
Blackburne Games, 2023 Şubat ayında erken erişim olarak çıkardığı oyunu yine aynı yılın Temmuz ayında oyunculara tam sürüm olarak sundu. Geniş düşman ve boss yelpazesi (16 farklı düşman ve 5 farklı boss olduğu belirtiliyor) mevcut ancak okuduğum bir yazıda kestiğimizin bossun biraz ilerledikten sonra karşımıza normal bir düşman olarak çıkması biraz eksi bir durum, oyuncusuna craft sistemi sunuyor zırhınızı ve silahlarınızı kendiniz üretebiliyorsunuz, farklı tasarıma sahip bölümler, platfor öğeleri ve bulmaca unsurları da oyunda bulunuyor. Amacımız ise doğayı kurtarmak. Olumlu ve olumsuz yorumlarıyla beraber ortalama bir değerlendirmeye sahip.
Cardboard Town (2023)
League of Legends evrenine dair videoları ile tanıdığımız Dora "Stratera" Özsoy tarafından kurulan Stratera Games'in tatlı mı tatlı oyunu olan Cardboard Town 2023 yılında erken erişim olarak çıktı ve 4 ay sonra tam sürümüne kavuştu. Kutu ve kart oyunlarının bir araya geldiği bir oyun düşünelim ve bu oyun bir şehir kurma oyunu. Rogue-like (sıra tabanlı rol yapma oyunu diyebileceğimiz ancak bulundurduğu unsurlar doğrultusunda biraz acımasız bir tür), inşa etme, şehir kurma temelleri üstündeki oyunda stratejnin yeri de oldukça büyük. Aldığınız kararlar ile şehrin seyrini belirliyorsunuz. Yorumlarına baktığımızda oldukça olumlu olduğunu görüyoruz.
Pile Up! (2023)
Yine Carboard Town gibi bir oyun ancak Rogu-lite türünde. Yani abisi Rogue-like'ın daha iyimser ve daha az cana okuyanından. Remoob tarafından geliştirilen oyun 2023 yılında erken erişim olarak sunuldu ve hâlen bu aşamada. Mantık olarak Cardboard Town ile aynı ancak grafik tarzı ve mekanikleri ile kendisini ifade edebilen bir yapım. Atmosferik bir deneyim sunduğu için oynarken rahatlamanız işten bile değil.
Feudal Friends (2023)
Feudal Friends, sosyal medyadan tanıdık bir yüz olan Efe Uygaç ve ekibi Keep Games tarafından 2023 yılında çıktı. Gerçek zamanlı strateji ve kule savunma mantığı üzerine kurulu oyunda, 1-4 oyuncuya kadar kooeperatif çevrim içi ve çevrim dışı mod bulunuyor 40'tan fazla rün seçeneği sunuyor. Seçtiğiniz rün ile stratejinizi belirleyerek kendi kulenizi savunurken rakip kuleyi yıkmaya çalışıyorsunuz. Sahip olduğu tatlı grafikleriyle, fikir ve konseptiyle güzel oluşu bir yana daha da geliştirilebilir durumda. Biraz daha oturması gerekiyor anlayacağınız. Aldığı eleştiriler karmaşık durumda.
Anomaly Agent (2024)
TuruncuLevye, Multiplayer, çocukluğumuz ve Enis Kirazoğlu. Türk oyun sektöründen yakından tanıdığımız Enis Kirazoğlu'nun, kardeşi ile beraber kurduğu Phew Phew Games ekibinin elinden çıkan Anomaly Agent oldukça beklenen bir yapımdı. Ve 2024 yılında biz oyuncularla buluştu. Peki bu beklentiye değdi mi? Evet, oldukça değdi. Bizlerin zaten çok beklediği ve tatmin olduğu, beklentilerimizin karşılandığı bir yapımken dış basında da kendisine büyük bir yer buldu. Yerli ve yabancı basında aldığı son derece olumlu eleştirileri yine oyunculardan aldığı oldukça olumlu yorumlar takip etti.
Anomaly Agent 2D bir platform oyunu. Atmosferi, bu atmosferi tamamlayan müzikleri, bölüm tasarımları, mizahi bir edayla sunduğu hikâyesi ve oyuncusunu bu hikâyeye bağlayan, oyunda tutan diyalogları e bir de başarılı dövüş mekanikleri ile daha ne olsun dedirten bir yapım. Beraberinde bir çok türü de içinde barındırıyor. Rogue-lite, hack&slash, souls-like bunlardan bazıları. Amacımız yakışıklı karakterimiz Ajan 70 ile cyberpunk bir dünyada anomalilere engel olmak ve onları durdurmak. Hikâye de bu doğrultuda ilerliyor.