Türkiye'de Dijital Oyun Sektörü ve Gelişimi (2016 - Günümüz)

Geçmişten günümüze Türkiye'nin dijital oyun sektöründeki serüveni. Kısım 3

Günümüz Dijital Oyun Sektörü

Artık yıl 2016'ya doğru gelmekte ve sektörde kendimize edineceğimiz yer daha da büyüyecekti. Sobee Studios, TaleWorlds Entertainment, Stormling Studios (eski adıyla Zoetrope Interactive), Stratera Games, Phew Phew Games, Keep Games gibi sektördeki hayatı sona ermiş veya devam eden bir çok şirket büyük katkılarda bulunacakken zamanla bağımsız geliştiricilerin de yaygınlaşmasıyla farklı ve başarılı yapımlar ortaya çıkacaktı. Zaman geçtikçe oyunlarımızın bazıları global çapta kendinden söz ettiren yapımlar olmaya başlamışlardı. Ya türünün tek örneği ya da başlı başına bir ilk olabilirken, türündeki diğer yapımlarla yarışır ve dayandığı temeli (örneğin Stormling Studios'un hemen hemen her yapımında kullandığı Loveraftian tarzı) çok güzel işleyen yapımlar olmaya da başladılar. Elde edile verilere göre ülkemizde bilgisayar oyunları pazarı, her yıl ortalama yüzde 20 büyüyor. Bu büyümüyle beraber oyunlarımız artık sadece bilgisayar ile kalmayıp el ve en konsollarına da çıkışını yaparak daha fazla oyuncu kitlesine ulaşıyor. Playstation'dan ve Xbox'tan tutun Nintendo Switch'e kadar hemen hemen her platformda artık biz de varız diyoruz. Sizler için o oyunlardan bazılarına aşağıda yer verdim bir sonraki yazımda da yine önemli bulduğum yapımları ele alacalğım.


Conarium (2017)

Antarktika'daki Upuaut Araştırma Üssü'nde çalışan bilim adamı Frank Gilman, ne olduğunu anlamadığı bir rüyadan uyanır. Uyandıktan sonra kendisini olayların içinde bulan Frank, ıssız ve kocaman araştırma üssünde meslektaşlarını aramak adına yola koyulur. Ona bu macerasında bitmek bilmeyen bir kar fırtınası ve birazcık da gerilim eeşlik ediyor olacak..

Howard Phillips Lovecraft’ın Deliliğin Dağlarında isimli hikayesinden esinlenilen Conarium, Stormling Studios tarafından geliştirilen ve 2017 yılında yayınlanan, artık kendilerine ekol edindikleri diyeceğimiz Lovecraftian tarzında korku, psikolojik korku, yürüme simülasyonu öğelerini barındıran bir oyun. Oyuncusuna 4-5 saatlik bir deneyim ve 2 farklı son sunan Conarium oldukça olumlu yorumlar almış durumda.

Remnants of Naezith (2018)

Bir oyun düşünün 2D platform oyunu tatlı mı tatlı piksel grafikleri de var, e eğlenceli de? Ama oyuncusunu da kanser etmeyi ihmal etmemekte. Remnants of Naezith, daha önce GIST Fuarı'nda sergilenmiş ancak 2018 yılında çıkışını yapmış bir zorlu platform oyunu. Oyunumuz için Super Meat Boy ve SpeedRunners oyunlarının harmanlanmış hali diyebiliriz ancak bir uyarlama, esinlenmeden çok öte bir durumda, kendisini ifade edebilen bir yapım olduğunu düşünüyorum. Sunduğu zorlu platform unsurunun getirisiyle ülkemiz ve dünya çapında speedrun (bir oyunu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde, en kısa sürede tamamlamaya çalışmak) kültürünün de bir parçası olmuştur.

Oyunumuzun güzel de bir hikayesi var. Efsanelere göre Naezith adında gök gürültüsü tanrısı olan bir ejderha vardır. Muazzam bir güce sahip olan Naezith öldükten sonra bedeninin kalıntıları dünyanın dört bir yanına dağılmıştır. Kayra bir duyum alır, bu kalıntılardan birisi bir mağarada bulunmaktadır. Kayra bir ip ve kanca ile mağaranın derinliklerine doğru inerken kancası kırılır ve aşağı düşer. Bayılmış olan Kayra uyandığında kendisini bir çukurda bulur. Fakat bir terslik vardır, elleri bir pençe ile bağlıdır. Ne yapsa etse de bu pençelerden kurtulamaz fakat birden pençe ileri doğru atılıp karşısındaki duvara saplanır ve Kayra'ya kancasını hatırlatır. Bu esnada Naezith'in ruhu ani bir parıltıyla ona görünür. İçinde bulunduğu zor durumu ona anlatmaya başlar ve kendisinden bir şey ister, planlarını gerçekleştirmek için bir bedene ihtiyacı vardır. Kendisine vadedilen sonsuz hazine teklifi, ejderha ruhunu ele geçirme ve güçlerini kullanabilme son olarak da Naezith'in kalıntılarını temizleme planına başlama teklifini kabul eder.

Stygian: Reign of the Old Ones (2019)

Fikri 2012'de ortaya atılan oyun, aktif olarak çalışmaya 2015'te başlayan geliştirici stüdyo ve 2019'da oyunculara sunulan o mükemmel yapım: Stygian. Can Oral ve ekibinin bir araya gelerek oluşturduğu Cultic Games tarafından 2019'da yayınlanan Stygian Lovecraftian oyunu. Evet yine bir Lovecraftian tarzı var yine korku var ancak içerisinde rol yapma, sıra tabanlı savaş ve zengin bir hikayeyi de barındırıyor. Bu sefer bir eser üzerine değil direkt Lovecraft evrenine dair bir oyun ile karşı karşıyayız. Rol yapma kısmını bu evrenin tüm karakterleriyle etkileşime geçebilerek deneyimleyebildiğinizi hayal edin, evet Stygian bizlere tam olarak bunu sunuyor. Proje sahibi Can Oral döneminin ve türlerinin bir çok başarılı yapımlarını referans alarak bu projeyi gerçekleştirdiklerini söylüyor.

Oyunumuzun hikayesi Stygian adlı bir evrende geçiyor. 1920'lerin sonlarına doğru varlıkları çok eski yıllara dayanan, güçlü ve kötücül varlıklar olan "Yüce Eskiler"in uyanması ile kıyamet gelir ve dünya tamamen yok olur. Oyuna Arkham adında bir kasabada başlıyoruz. Kasaba bilinmeyen bir sebepten dolayı boyutlar arasında sıkışır ve kasaba sakinleri dehşet içerisinde yaşamaya mahkum edilirler. Oyun ilerledikçe oyuncu npcler ile konuşarak ve keşif yaparak bu gizemi çözeceklerdir.

Trucks and Logistics Simulator (2020)

Simula Games tarafından geliştirilen oyun 2020'de erken erişim olarak yayınlanmış ve 2023 yılında tam sürümüne kavumuştur. Devasa bir açık dünyaya sahip olan oyun 24 kişiye kadar çok oyunculu olarak oynanabiliyorç Geniş araç yelpazesiyle ve görevleriyle oyuncularına simülasyon deneyimi sunuyor.

In Silence (2020)

Çok oyunculu bir hayatta kalma (2 ile 6 oyuncuya kadar) - korku oyunu olan In Silence sadece 2 kişi tarafından geliştirildi. 2020' yılında erken erişim olarak yayınlamasından 1 sene sonra tam sürümünü edindi. Kısa süre içerisinde büyük bir satış başarısı gerçekleştirerek Steam platformunun en çok stanları listesine girmişti.

Oyunculardan birisi kör fakat diğer duyu yetenekleri gelişmiş bir canavar olarak diğer oyuncuları avlamaya çalışırken diğer oyuncular da kaçabilmek için arabanın eksik parçalarını bulmaya çalışıyorlar. Bir diğer seçenek ise canavarı ava giderken avlayabilmek! Bunun için diğer oyuncuların gizemi çözmesi gerekmekte.

Circadian City (2020)

Monochrama'nın geliştiricisi Nowhere Studios'tan devasa bir yaşam simülasyonu oyunu; Circadian City. 1 Ekim 2020 tarihinde yayınlanan oyun halen erken erişimde olup geliştirilmeye devam ediliyor. Sunduğu Lucid Rüya (rüyaları kontrol edebilme) denemiyi ile bizlere Stardews Valley'i andıran oyun bir diğer yandan da sunduğu yaşam simülasyonu oynanışı ile Sims'in daha minimalistik ve tatlı hali desem hiç yalan olmaz. Geceleri rüyalarımızı kontrol ederken yaptığımız inşaat, işçilik ve çiftçilik gibi işler ile kazandığımız puanlar vasıtasıyla karakteristik özelliklerimizi ediniyoruz. Hobiler, iş hayatı vs. derken ve hoşlandığımız şeyleri yaparken daha mutlu oluşumuz ancak bu dengeyi doğru bir şekilde kurmaya çalışmamız gerçek bir yaşam simülasyonu deneyimi sunuyor. Aldığı yorumlar da gayet olumlu.

URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü (2020)

Berzah Games tarafından geliştirilen Uruz: Er Kişinin Dönüşü 2020 senesinde çıkış yaptı. Pixel art tasarımı ve tatlı grafikleri ile oyuncularına keyifli bir aksiyon/macera deneyimi sunarken müzikleri, sinematikleri ile beraber gayet güzel işlenmiş diyebileceğimiz Türk mitolojisi ve kültürüyle başarılı bir yapım. Mitoloji seven birisi olarak film, dizi ya da oyun ile kendi mitolojimizin işlenmesi çok istediğim şeylerden birisidir. Berzah Games'e hem teşekkürlerimi hem de takdirimi iletiyorum. Oyun Steam platformunda da genellikle olumlu yorumlar almış. Hikayemizin ana kahramanı Uruz, ne kılıç tutmayı ne de ok atmayı dahi bilmeyen bir arkadaş. Babası Kazan Beyi'nin hem gururu, hem de utanç kaynağı olmayı ayrı ayrı başarıyor. Kendisini kanıtlama çabasında bulunan Uruz, Kara Tekfur ile girilen meydan muharebesinde babasının lafını dinlemeyerek savaşa atılıyor ancak bu atılım Kara Tekfur'a esir olmasıyla sonuçlanıyor. Bunu duyan Kazan Beyi tek başına gidip oğlunu kurtarmak istiyor. Uruz bunun bir tuzak olduğunu son anda anlar ve babasına kaçması için yalavarır. Ama Kazan Beyi, Ulu Tengri'ye sığınırak Kara Tekfur'un adamları ile savaşa girer. Kazan Beyi bir güzel hırpalanırken bir anda tepeden obanın cesur kadınları ve boyun gençleri atlarıyla beliriveriyorlar. Bu sefer esir alma sırası onlarındır, Kara Tekfur'u esir alıp bütün adamlarını bir güzel öldürüyorlar. Bu sayede Uruz esaretten ve babası da ölümden kurtuluyorlar. Bundan sonra Uruz ile hikayemize başlıyoruz.