Üç Cisim Problemi

Netflix'in bilim kurgu dizisi Üç Cisim Problemi kitabın akıcı hâle getiren izleyiciyi düşündürmeyi başaran bir yapım.

1967'de Çin'in Kültür Devrimi sırasında fizikçi olan babası Kızıl Muhafızlar tarafından gözlerinin önünde katledilen Ye Wenjie adlı genç bir fizikçi kadın, dâhil edildiği ve uzaylılarla ilk temasın araştırıldığı gizli hükûmet projesinde insanlığa duyduğu umutsuzlukla çok kritik bir şey yapar. Bu hareketinin yansımalarını günümüzde bazı bilim insanlarının gizemli ölümleri ve intiharlarıyla görmeye başlarız.

Nanoteknoloji konusunda önemli bir icadın eşiğindeki bir bilim insanı olan Wang, bu esrarengiz ölümleri araştırmak için kurulan birim için çalışan polis Da Shi ile hareket etmeye başlar. Wang, araştırmalarını sürdürürken yolu karmaşık bir bilgisayar oyununa çıkar. Bütün olan biteni anlamak için bu oyundaki gezegenin problemini çözmek zorundadır.

Bir Yerine Beş

Yazarlar romandaki tek kahramanlı yapı yerine hareket alanlarını genişletmek ve kitabın bir parça 'soğuk' olan tavrını geliştirmek adına da beş-altı kahramanlı bir dramatik yapı oluşturmuşlar.

Karakterleri çoğaltınca yazarların Game of Thrones'tan da alıştığımız sürpriz kayıplar verme huyları da geri dönmüş aslında. Bu da ilgiyi baştan sona diri tutuyor.

Bazı ana karakterleri öldürerek, zamanda atlayarak, özellikle beşinci bölümden sonra odağı ve yönü değiştirerek farklı anlatı dalgalanmaları yaratıyor dizi. Diğer yandan bu karakterler kendilerine biçilen arketiplerin sınırlarını çok aşamayan, fazla derinleşemeyen karakterler.

Olay akışındaki asıl cazibe "400 yıl sonra yaşanacak büyük bir felakete engel olmak için ne kadar mücadele edersiniz?" sorusuyla geliyor. Acaba dünyayı daha zeki bir uzaylı ırkın müdahelesine bırakmak mı doğru hareket olur ya da "Benden sonra tufan" mı dersiniz?

Yıldızlararası iletişimin yaratacağı sorunlarla birlikte bunun bilim ve din gibi insanlığın temel unsurlarına ne yapacağı da kitaptaki gibi işlenmekte. Çünkü insanlığın ancak uzaylıların kurtarabileceğini düşünen bir grup insan âdeta yeni bir din oluşturuyor dizide de. Yazarların eklediği ana karakterlerin hep biri kitaptaki bu meseleye yeni ikilemler katıyorlar.

Karmaşık Olaylara Zekice Anlatı

Dizide kitapta özellikle oyun bölümlerinde okuyucu hayli zorlayan asrofizik bilgiler ve gelişmeler hikayeye gayet güzel yedirilmiş, izleyici tarafından daha kolay anlaşılır gale getirilmişler. Yani en büyük zorluk yazarların zeki çözümleriyle aşılmış.

Tanıdık Yüzler

Game of Thrones'ta da izlediğimiz, yılların usta aktörü Jonathan Pryce, Liam Cunnigham ve John Bradley gibi oyuncularla tekrar karşılaşırken; Marvel Sinematik Evreni'nden tanıdığımız Benedict Wong, en son Ambulans filminde izlediğimiz Eiza Gonzalez de oyuncu kadrosunda.

Yapımcıları arasında Brad Pitt ve Rosamund Pike gibi yıldız oyuncuların yanı sıra yönetmen Rian Johnson'ın da adı geçmekte. Sekiz bölümden oluşan ilk sezon ilk kitabın tamamını ve ikinci kitabın da bir parçasını kapsıyor. Bakalım tüm dünyada göreceği ilgi, devamının gelmesine yetecek mi? Dizinin yaratıcılarının toplam dört sezon planladıkları söyleniyor.