UEFA Kulüp Yarışmalarının Formatında Değişiklik

UEFA; Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi için tarihi değişiklikler onaylandı.

Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi için 2024-2025 yılında geçerli olacak formatları UEFA Yarışmalar Komitesi'nde onayladı. Yeni dönemin adımları atılırken Avrupa'daki önemli futbol karşılaşmalarında düzenlemeler yapıldı.

Yeni düzenlemelere göre Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'ndeki takım sayısı 32'den 36'ya çıkarıldı. Şampiyonlar Ligi'ne katılacak olan 4 takım için de lige seçilmede çeşitli faktörlere göre alım yapılacak.

Açıklamadaki faktörlere göre;

-Bir önceki sezon içerisinde en çok puan toplayan iki ülkeden ekstra iki takım daha özel davetiyeyle Şampiyonlar Ligi'ne katılacak.

-Şampiyonlar yolundan şu ana kadar 4 takım katılıyordu. Buradan katılacak takım sayısı 5'e yükselecek.

- UEFA Ülke Sıralaması'nda ilk 4 sıradaki ülkeden 4'er takım katılıyordu. Bundan sonra 5. sıradaki ülkeden de 4 takım alınacak.

Diğer büyük yenilik ise geleneksel grup aşamalarının yerine tüm takımların tek bir lig sıralamasıyla belirleneceği sistemin getirilmesi oldu. Her kulüp, lig aşamasındayken kendi sahasında ve deplasmanda 3'er maç yapmak yerine toplamda 8 farklı rakiple 4 kendi sahasında ve 4 deplasmanda olmak üzere 8 maç yapacak (Konferans Ligi'nde bu sayı 6 maç olarak uygulanacak). Lig aşamasındaki ilk 8 takım direkt eleme turuna gidecek. 9-24 arasında bitiren takımlar ise birbirleriyle iki ayaklı eleme maçları oynayacak. Bu eleme turunu geçen takımlar da adını son 16 takım arasına ekleyecek.

Kaynak: Cumhuriyet, Hürriyet