Ülkeler ve İlginç Yasakları

Ülkeler ve ilginç yasakları

Her ülkenin yazılı veya yazısız belli kuralları, kanunları vardır. Bazen yazılı olan kanunlarda bazen de örf/adet veya ahlaki düşüncelerden kaynaklı olan kurallarda ilginçlikler olabiliyor. Bu yazıda ülkelerin ilginç yasaklarından örnekler vereceğim.

1-Kuzey Kore’ de dar kot pantolon giymek yasaktır.

Saç kesiminden yenen yemeklere, özel mülkiyet sınırından yurt dışı telefonlaşma/haberleşme yasağına kadar tam bir yasaklar ülkesi olan Kuzey Kore’de kot pantolon giyememe gibi saçma bir yasak da mevcut.

2-Singapur’da sakız çiğnemek yasaktır.

Çevre kirliliğine karşı aşırlı duyarlı olan ve Kuzey Kore kadar olmasa da bir yasaklar ülkesi olan Singapur’da aracını kirli şekilde kullanmak, toplu taşımada yiyecek tüketmek, sigara ve uyuşturucu tüketmek, yerlere tükürmek gibi yasaklar vardır. Yüksek ses de gürültü kirliliği olduğu için yasaktır. Sakız çiğnemek de öyle olacak ki çevreyi kirletmemek için yasaklanmıştır. Fakat her yasağı bunlar kadar masum değildir. Evde çıplak gezmek, gay olmak ve intihar etmek de yasak.


3-Çin’de zaman yolculuğu yapmak yasaktır.

Nisan 2011 tarihinde zaman yolculuğu içeren film-dizi gibi unsurların hepsi yasaklanmıştır. Sebep olarak da zaman yolculuğunu gösterirken geçmişin çarpıtılmaya açık olması verilmiştir. Daha da komik kısmı ise izinsiz reenkarnasyon yapılmasının yasak olması. Eğer yapacaksanız Çin hükümetinden izin almanız gerekiyor. Çin’in ilginç yasakları o kadar çok ki yeni bir blog yazısında incelenmeli. Örneğin demokrasi yanlısı insanların sembolü haline gelen ‘yasemin çiçeği’ ve yasemin kelimesini kullanılması yasaklanmıştır. Bu ve bunun gibi onlarca ilginç yasak vardır.

4-Kanada’da yağmurlu havada çim sulamak yasaktır.

Bazı eyaletlerinde çamaşırları kötü görüntüsü sebebi ile ipe asmanın, yine bir eyaletten diğer eyalete geçerken yanınızda içki bulundurmanın, Ontario ve Oshawa eyaletlerinde ağaca tırmanmanın, parklarda küfür etmenin yasak olduğu Kanada ülkesinde yağmurlu havada çim sulamak da yasaktır. Mantığı elbette israfı önlemektir. Fakat nerden akıllarına geldi de bunu yasakladılar bilemiyorum. Ayrıca Kanada’da birini düelloya çağırmak da yasaktır. Şiddet ve suça özendirme konusunda öyle hassaslar ki içerisinde suça teşvik eden ögelerin olduğu çizgi romanlar bile yasak.


5-İskoçya’da Pazar günleri balık avlamak yasaktır.

Bu ülkedeki yasakları bir mantığa oturtmak oldukça zordur. Sanki her olayı bir yasak getirerek çözmüşler. Örnek verecek olursam, bu ülkede inek sahiplerinin sarhoş olması yasak. Sarhoş olup ineklerine iyi bakmayan veya onları öldüren bir çiftlik sahibi mi oldu bilemiyorum. Başka bir örnek ise, kapınızı çalıp klozeti kullanmak isteyen herkese izin vermek zorunda olmanız. Neden evimin tuvaletine hiç tanımadığım biri girsin ki? Hem bir suçlu olabilir hem de taşıdığı bir hastalık olabilir. Bu garip örnekler gibi İskoçya’da pazar günleri balık avlamak da yasaktır. Buna da maalesef bir mantık bulamadım.


6-Amerika!!!

Amerika’nın ve onun eyaletlerinin o kadar ilginç yasakları var ki bir tanesini seçip başlık olarak yazamıyorum. Eyalet olarak örnekler verelim.

Alaska’da, uçaklardan geyik fotoğrafı çekmek, bir geyiği uçaktan atmak, geyiğe alkollü içecek vermek ve herhangi bir ayıyı fotoğraf çekmek için uyandırmak yasaktır. Bu eyaletteki insanlar hayvanlara neler yapmış ki böyle ilginç yasaklar ortaya çıkmış?

Arizona’da, eşeklerin duşta uyuması, tavşan ve kurbağaların rahatsız edilmesi gibi ilginç ve yine hayvanları içeren yasaklar çoktur. Bunun yanında bir evde altıdan fazla kadının yaşamasının yasak olması, kırmızı bir maske ile işlenen hafif suçların bile ağır olarak sayılması gibi kurallar da var.

California ise daha çok motorlu taşıtlara takmış durumda. Motorlu taşıt, üstünde sahibi yoksa 75 km den fazla hız yapamaz, motor üstünde giderken ateş açılamaz (balinalar istisna), havuzda ise bisikletle yüzülemez.

Bunlar ve bunlar gibi birçok ilginç ABD yasağı var. Fakat en çok dikkatimi çeken, her eyalette mutlaka hayvanlarla ilgili yasak var. Coğrafi olarak hayvanlarla çok iç içe olmalarından mıdır yoksa insanlarının hayvanlara olan kötü ilgisinden midir bilmiyorum.