Üniversite Eğitimi Almak Artık Anlamsız mı?

Büyük ihtimal birçok kişinin de düşündüğü ve aklını kurcaladığı bu konuyu gelin beraber inceleyelim.

Geçenlerde İTÜ'de okuyan birinin bir videosuna denk geldim. Videodaki kişi kısaca, "Amin" diyerek popüler olan bir kişinin şu an kendisinden daha iyi bir yerde olduğundan ve artık paranın ne kadar kolay şekillerde kazanıldığından bahsediyordu. Bu kişi bana göre çok da haksız sayılmaz ancak üniversitede eğitim almak artık eskisi gibi yalnızca sınavlara hazırlanıp bu sınavlardan geçmekten ibaret değil.

Üniversite eğitimi ne kadar maddi açıdan bizleri zorlasa da kendimizi geliştirebildiğimiz kadar geliştirmeliyiz. Yalnızca sınavlar ve derslerden geçmek olarak görülmemeli üniversite eğitimi. Bu eğitimlerimizin yanı sıra network edinmeyi öğrenmek gerekiyor, bunu da birden çok toplulukta yer alarak belki de kendi topluluğunuzu oluşturarak yapabilirsiniz. İş hayatına başlayınca fark ettiğim gerçeklerden bir tanesi de özgüvenin, tecrübe ve bilgiden daha kıymetli olduğu oldu.

Özgüven, arttırmanın yolları ise bir işi ne kadar iyi yaptığınız değil maalesef, Türkiye şartlarında neredeyse gireceğiniz her işte sizden ünvanınız dışında işler yapmanız bekleniyor ki bu işler genelde hiçbir fikriniz olmayan işler. Mesela ben bir diyetisyen olarak başladığım bir yerde benden baristalık tecrübesi gerektiren veya sosyal medya yönetim bilgisi gerektiren beklentilerle karşılaştım.

Bu noktalarda gözlemlediğim kadarıyla bunları diğer insanlar da bilmiyor ya da bir tecrübeye sahip olmasa da özgüvenle yerine getirenler başarılı ilan ediliyor. Bu nedenle üniversite eğitimi almak anlamsız değil tam aksine avantaja dönüştürülebilir hâle gelmektedir.