Üniversite Tercihin 7 Altın Kuralı

Tercih yapmadan önce mutlaka oku.

Merhaba dostlar. Son sınıfa geçmiş biri olarak tercih yaparken dikkat etmeniz veya önem vermeniz gerektiğini düşündüğüm 7 altın kuraldan bahsetmek istiyorum.

Hayatımızın belki de en önemli anlarından biri olduğunu düşündüğümüz ama aslında o kadar da hayati olmayan ve bir o kadar da önemli olan bir seçimden bahsediyoruz. Oldukça karışık geldi değil mi?

Tercih danışmanlarınız, fuarlarda veya kampüslerinde tanıdığınız üniversiteler size belirli fırsatlardan bahsederler. Peki hangilerinin ne derece önemli var?

1.Kural: Mavi Diploma

Bunlardan ilki eğer Avrupa'da çalışmak gibi planlarınız varsa Diploma Supplement dediğimiz Mavi Diploma olacaktır. Mavi diploma, üniversite tarafından verilen eğitimin, diğer Avrupa ülkeleri tarafından tanınmasını ve derecelendirilmesini sağlar. Bu doğrultuda, diğer diplomalarda denklik, diplomanın/dersin/transkriptin yeminli çevirisi, apostil vb birçok prosedürle ilgilenmeniz gerekirken mavi diplomada hiçbirine ihtiyacınız kalmayacak.

Mavi diploma, Avrupa Yükseköğretim Alanı'ndaki (EHEA) ülkelerde yaygın olarak tanınır ve kabul edilir. Bu diploma mezunun aldığı eğitimin detaylarını, kazanılan yeterliliklerini ve notlandırma sistemini açık bir şekilde bulundurur. Hem ingilizce hem de türkçe hazırlanır ve bu durum, diplomayı değerlendiren yabancı kurumlar ve işverenler için büyük bir avantajdır çünkü mezunun yeterliliklerini ve becerilerini daha iyi anlayabilirler.

Ayrıca mezunların uluslararası alanda daha kolay iş bulmalarını da sağlar. Özellikle Avrupa ülkelerinde, işverenler mavi diplomayı tanır ve mezunun yeterliliklerini daha güvenilir bir şekilde değerlendirebilirler. Mezunlar bu diploma ile yurtdışında yüksek lisans veya doktora programlarına başvururken de çeşitli avantajlar elde ederler.

2. Kural: Akreditasyon

Akreditasyon, üniversite programın veya derslerin belirli bir standarda uygun olduğunu resmi olarak tanıyan bir süreçtir. Yani bir bakıma güvence hatta sigorta demektir. Genellikle bağımsız bir akreditasyon kuruluşu tarafından yapılır ve kalite, güvenilirlik, yeterlilik gibi kriterlerin karşılandığını gösterir.

Tercih etmek istediğiniz bölümün akreditasyonu verilen eğitimin nitelikli olduğunu, uluslararası alanda kaliteli ve yeterli bir program olduğunu resmi olarak belirtir.

Pek çok devlet ve vakıf üniversitesinde akreditasyon sağlanmış programlar bulunmaktadır.

3. Kural: Erasmus+, Mevlana, Farabi...

Tercih etmeyi düşündüğünüz üniversitenin mutlaka ama mutlaka bu 3 programdan en az birini bulunduruyor olmasına dikkat edin.

Erasmus+, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve öğrenci, akademik personel ve diğer kurumlar arasında değişim ve işbirliğini teşvik eden bir programdır.

Okulun erasmus koordinatörlüğü ile iletişime geçebilir, okulun erasmus sayfasına göz atabilirsiniz. Gönderilen ülkeler bölüm bazlı değişebildiği için okulun erasmus web sitesinden ya da duyuru kanalından bu bilgileri barındıran tabloyu bulabilir ve inceleyebilirsiniz.

Mevlana, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yürütülen ve Türkiye'deki üniversiteler ile dünya genelindeki üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini teşvik eden bir programdır.

Bu programın Erasmus+'tan farkı Avrupa Birliği ülkeleriyle sınırlı olmamasıdır. Bu ülkeler dışında pek çok farklı ülkelerle de anlaşmalar bulunmaktadır. Aynı şekilde okulun web sitesinden detaylara erişebilirsiniz.

Farabi, Türkiye'deki üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini teşvik eden bir programdır.

Bu programla Türkiye'de aynı programı bulunduran başka bir üniversitede eğitim alabilir, farklı eğitim metotları edinebilir, bakış açınızı zenginleştirebilirsiniz.

4. Kural: Bölüm Hocaları ve TÜBİTAK

Tercih edeceğiniz programın bölüm sayfasına ulaştığınız zaman ders veren hocaların isimlerini ve varsa iletişim bilgilerini göreceksiniz. Bu kısımda hocaların akademik geçmişini, program hakkındaki uzmanlığını, makalelerini, kazanımlarını gözden geçirmeniz sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Ders veren hocanın uzmanlığı dersin kalitesini artırır. Verimlilik uzun süreli olur ve öğrencinin akademik performansını iyileştirir.

Ayrıca araştırmanıza program ile ilgili yapılmış TÜBİTAK projeleri olup olmadığını da ekleyin. TÜBİTAK projeleri çeşitli fonlarla araştırmacıların kariyerlerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu araştırma projeleri, toplumsal sorunlara çözümler bulmayı amaçlar ve toplumun genel refahını artırır. TÜBİTAK, uluslararası projelere katılımı da teşvik eder. Bu, Türk araştırmacıların ve kurumların uluslararası tanınırlığını artırır. TÜBİTAK projeleri, araştırma ve geliştirme alanında birçok fırsat sunarak bilimsel ve teknolojik ilerlemeyi destekler, bu da hem bireyler hem de toplum için önemli avantajlar sağlar.

Dolayısıyla akademik kariyeriniz için altın bir fırsat olacaktır.

5. Kural: Müfredat ve Eğitim Materyalleri, Laboratuvarlar

Tercih edeceğiniz programın bölüm sayfasına girip Müfredat sekmesine tıkladığınızda karşınıza güncelde uygulanmakta olan ders programı, program çıktıları vb bilgiler çıkacaktır.

Bu kısımda derslerin içeriğine bakıp hangi konuların işlendiğini görebilirsiniz. Ayrıca ne kadar uygulama yapıldığını, laboratuvar dersleri olup olmadığını, eğitim materyallerini ve bazı kaynakçaları da görüntüleyebilirsiniz.

Bölüm hakkında daha detaylı fikirler edinmenize, birkaç üniversite arasında kaldığınızdaysa son noktayı koymanıza yardımcı olacaktır.

6. Kural: Sosyal Ortam ve Öğrenci Kulüpleri

Üniversite sosyal ortamı, öğrencilerin akademik hayatlarının yanı sıra kişisel gelişimlerine, sosyal becerilerine ve genel yaşam kalitelerine katkıda bulunur.

Konserler, tiyatro gösterileri, sergiler ve film gösterimleri gibi sanatsal etkinliklerin yapılıp yapılmadığına, yapılma sıklığına ve öğrenci dönüşlerine dikkat ediniz.

Üniversite kütüphanesine, kaynaklarına, ve ne derecede araştırma imkanlarına sahip olacağınızı öğrenin.

Kariyer merkezleri tarafından düzenlenen etkinliklere, seminerlere, panellere ve konferanslara okulun duyurular sekmesinden, bölüm sayfasından en kolay haliyle instagram sayfasından ulaşabilirsiniz. Bu etkinliklerde alacağınız katılım sertifikaları ve referanslar akademik kariyeriniz için çok değerli olacaktır.

Sosyal Ortam dediğimizde öne çıkan en önemli bir diğer başlık ise öğrenci kulüpleridir.

Öğrenci kulüplerine tercih edeceğiniz okulun web sitesinden veya instagram sayfasından kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kulüplerin instagram sayfalarını inceleyerek yeterince aktif olup olmadıklarını görebilir, yapılan etkinliklere bakabilir ve kulüpler hakkında genel bilgiler edinebilirsiniz.

Bu bağlamda ben sosyal sorumluluk projelerine katılabileceğiniz kulüplere de göz atmanızı öneririm. Akademik hayatta öne çıkaran etkenlerden birisi öğrencinin eğitim hayatında ne kadar aktif olduğudur.

Ayrıca varsa AFAD, ilk yardım vb kulüplere üye olarak da farkındalığınızı artırabilir, acil durumlarda destek ekiplerinde yer alabilirsiniz.

7. Kural: Çap, Yan Dal, Sürekli Eğitim, Burslar ve Senin Tercihin

Tercih edeceğiniz üniversitenin size ÇAP (çift ana dal) veya Yan Dal gibi imkanlar sunmasına dikkat edin.

Çap, üniversite öğrencilerinin kendi bölümlerinin yanı sıra farklı bir bölümde de diploma almasını sağlayan bir programdır. Bu program sayesinde belirli şartları ve ders yükünü tamamlayarak iki ayrı alanda lisans diplomasına sahip olabilirsiniz. En erken 2. Sınıfın başında ve en geç 3. Sınıfın başında seçebilirsiniz. Mezuniyet sonunda iki farklı alanda lisans diploması ve uzmanlık elde edeceksiniz dolayısıyla kariyer fırsatlarınız genişleyecektir.

Hep okumak istediğiniz ya da arada derede kaldığınız iki bölümü de bu şekilde çok kolay okuyabilirsiniz.

Yan Dal ise sizin asıl bölümünüzdeki eğitiminize ek olarak, seçtiğiniz yan dal programındaki belirli dersleri tamamlamanızı gerektirir. Yan Dal programını tamamlayan öğrencilere, yan dal yaptığı alanda bir sertifika verilir. Ek uzmanlık olarak da düşünebilirsiniz.

Üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezleri (SEM) vardır. Bunlar bireylere yaşam boyu öğrenme fırsatları sunan ve çeşitli eğitim programları düzenlerler.

SEM'ler, profesyonel gelişim, kişisel beceriler, sertifikalı kurslar, seminerler ve atölye çalışmaları gibi çeşitli eğitim fırsatları sunar. Uzun dönemli akademik programlardan ziyade, genellikle kısa süreli ve uygulamalı kurslar düzenler.

Burslar öğrencilerin eğitim sürecinde maddi destek sağlayarak başarılarını artırmalarına yardımcı olur. Okulların yüksek ortalama ve spor-sanat dallarında başarı elde etmiş öğrencilerine sağladığı çeşitli burslar vardır. Üniversitenin web sitesinden detaylı bilgi edinebilirsiniz.

En önemli şeyse, 7 altın kuralın içinde bahsetmedigim sizlersiniz.
Lütfen tercihinizi yaparken kendi istekleriniz doğrultusunda ilerleyin ve hayallerinizden vazgeçmeyin. Size "Bu bölüm okunur mu? Başlamadan işsiz kaldın. Bunu okuyacağına doktor ol öğretmen ol." vb. pek çok heves kırıcı şeyler söyleyecekler. Lütfen sizin kadar adapte olmadıklarını dolayısıyla önünü göremediklerini aklınızdan çıkarmayın. Hayalinizi gerçekleştirin, kim bilir belki de hayalinizin içinde daha büyük hayaller vardır. Kendiniz olmaktan vazgeçmeyin, başkası olmak her zaman kolaydır zor olan kendi değerinin farkında olmaktır.
Sevgilerle,