Üşengeç İnsanlar

Hayatımzı kolaylaştırması açısından üşenmek

Dünya kurulduğu ilk günden beri insanlar birçok şeyi değiştirmeye ve kolaylaştırmaya odaklanmış durumdalar. Ateşin bulunuşundan tekerleğin icadına ilk telefondan elektriğe kadar birçok şey tamamen iş gücünü azaltmak, verimi artırmak ve insanın yükünü azaltmak üzerine tasarlanmıştır.

Her şeyi kolaylaştırmaya çalışan insanların en büyük icadı ise hiç şüphesiz internettir. İnternet hayatımıza girdiği ilk günden beri hayatımızda birçok alanla hep iç içe kalmış ve daha az eforlu bir hayat sürmemizde büyük rol oynamıştır. İnsanlar kendi alışkanlıklarını nasıl atlatabileceklerini düşündüğü esnada önce elektronik cihazlar hemen ardından ise onları uzaktan kontrol edebileceğimiz ürünler hayatımıza girmiştir. Bu da bizi her geçen gün daha da üşengeç ve tembel hale getirmektedir. Üşengeçlik hiçbir zaman tam olarak övülmese de riskli olan tembelliktir.

Üşengeçlik ise insanlık tarihinde "zeki" insanlar ile tek vücutta buluştuğunda her zaman faydalı olmuştur. Örneğin üşengeç bir insan olmasa bugün uzaktan kumanda sistemleri, hızlı matbaa makineleri -dolayısıyla kitaplar-, bilgisayarlar ve hayatımızı "daha kolay" hâle getiren birçok şey bugün icat edilmemiş olabilirdi. Her zaman üşengeçlik bize avantaj sağlamayabilir fakat üşengeç insanlar olmasaydı üşenerek yapmak zorunda kalacağımız işlerin miktarı bir hayli artacağı gerçeği de ortada. Üşengeçlik her ne kadar itici görünse de bazı durumlarda tam manasıyla itici bir güç haline gelebilir.