Ustaca Sevmek

''Dikkatinizi sahip olabileceğiniz en güzel ilişkide yoğunlaştırmalısınız; kendinizle ilişkinizde. '' Don Miguel Ruiz

''Güzellik öğrenilmiş bir kavramdan oluşur.'' Don Miguel Ruiz

Günümüz dünyasının güzellik anlayışını 1800 lü yıllardan beri süregelen yarışmalar belirledi. Haliyle güzellik kavramının yarışılacak bir şey olduğu kanısına düşenler zamanla kendilerine yetemeyip her yıl açıklanan ''en güzel'' olanla kıyasladılar ve sizi temin ederim hiçbir şey eskisi gibi olmadı.

Hadi hayal edelim. Bir mutfakta olduğunuzu düşünün ve siz ne isterseniz o yemek size sunuluyor ve haliyle rahatsınız ve bilgilisiniz bu konuda sanırım en önemlisi toksunuz. Bir gün birisi çıkageliyor ve size elindeki pizza karşılığında herhangi bir talepte bulunuyor. Ona cevabınız elbette gülmek olacaktır. Çünkü siz toksunuz ve en iyi pizzalar sizin mutfağınızda hazır. Don Miguel'in bu örneğini okuduğumda çok etkilendim. Bir düşünelim büyürken birbirimizle yarış halinde büyütülüyor, sevgi kelimelerini hemen hemen çok az duyuyoruz ve kaçınılmaz son karşımıza çıkan ilk kişinin bize sunduğu pizza adı altında sevgisi bizleri bağımlı hale getiriyor ve eksik kaldığımız bu sevginin peşinde ödünler veriyor, karşımızdakinin sevgisini kazanmak için girdiğimiz paradokstan çıkamıyoruz. Bunu değiştirme gücüne sahibiz.

Size bir sorum var. Kendinize karşı saygısızlık yaptığınızın farkında mısınız? Evet çok iddialı bir soru oldu kabul ediyorum ama hak vereceksiniz. Çünkü farkında değilsiniz. Kendinize hiç ''ah zavallı ben keşke kulaklarım daha küçük olsaydı, ah zavallı ben keşke burnum fındık büyüklüğünde olsaydı'' İtiraf zamanı hepimiz söyledik bunu kendimize. Her kim kendine bunu söylemişse kendine saygısızlık yapmış demektir. Kimse söylememişse bile söylüyorum SİZ ÇOK DEĞERLİSİNİZ. Evet bunu her aynaya baktığınızda söyleyin, kendinize gülümseyin. Aynaya baktığınızda gördüğünüz sivilceler değil ne kadar güzel güldüğünüz, ne kadar güzel ve anlamlı baktığınız. Her insan mükemmel yaratılmıştır. Bizim güzellik anlayışlarımız yine bizlerin uydurması. Sıfır beden olmak yükümlülüğümüz olmadığı gibi yüzü lekeli olmak güzel olmaya asla engel değil. Kendinize saygısızlık yapmayı bırakın. Kendinizi o kadar sevin ki biri gelip size güzel olduğunuzu söylediğinde teşekkür edip geçebilin. Bunun üzerinde çok durmanıza gerek yok. Bu gerçek!

Don Miguel Ruiz, çok güzel anlatıyor öz sevgiyi, şefkati. Nasılını öyle güzel tarif ediyor ki tarife uygun sonuçlar elde edeceğinize kuşkum yok. Ben başka kitaplarını okumaya başladım bile. Size son notum, kimsenin sizi sevgi adı altında eleştirmesine size saygısızlık yapmasına izin vermeyin. Siz biriciksiniz ve kime sevginizi sunmak isterseniz bunu cömertce yapmalısınız ama önce kendinize. O halde Don Miguel'e kulak verelim


''Siz, olduğunuza inandığınızsınız.'' Ustaca Sevmek, Sayfa 97