Uzak Durulması Gereken Cilt Bakım Hataları

Özellikle akneye meyilli ve hassas bir cildiniz varsa uzak durmanız gereken cilt bakım hatalarına bakalım.

Cilt bakım rutininizde ve günlük hayatınızda fark etmeden yaptığınız veya yapmadığınız bazı şeyler cildinize zarar veriyor olabilir. Özellikle hassas ve akneye meyilli bir cildiniz varsa cildinize daha dikkatli davranmanız önemli. O yüzden faydalanmak isteyenler için uzak durulması gereken bazı cilt bakım hatalarından bahsedeceğim.

1- Her gün güneş kremi kullanmamak

Kışın havanın kapalı olduğu bir günde dışarıya çıkmadan önce belki de gerek yoktur diye düşünerek güneş kremi sürmeden dışarı çıktınız. Veyahut zaten tüm gün evde oturacağım, camdan gelen güneşten de zarar olmaz dediniz ve gene güneş kremi sürmediniz. Her ne kadar bu durumlar maruz kaldığınız UV ışın miktarını azaltsa da cildinizi güneş ışınlarına karşı hiçbir zaman savunmasız bırakmamalısınız. Özellikle de, aktif içerikli bir ürün kullandıysanız ve aktif akneleriniz veya akne izleriniz varsa daha da dikkatli olmalısınız.

2- Cildinizi Nemlendirmemek

Cildiniz yağlıysa dahi, en azından gece rutininizde nemlendirici kullanmalısınız. En çok karıştırılan yaygın düşüncelerden birisi nemlendirici kullanınca cildinizin daha da yağlanacağı ve sivilceye sebep olacağıdır. Cilde uygun bir nemlendirici seçildiği takdirde yağlanma yapmayacak, tam tersine cildinizin yağlanmasını geciktirecektir. Nemsiz kalmış bir cilt kısa süre içerisinde daha fazla sebum üretip sivilceye sebep olabilir. Cilt bariyerinizi koruyup cildinizi nemli tutmak için yağlı ve akneye meyilli ciltler de su bazlı bir nemlendirici kullanmalıdır.

3- Makyajı Temizlemeden Uyumak

Makyajınızla uyumak gözeneklerinizi tıkayıp akne ve siyah noktalara sebep olabilir. Ayrıca makyajınızı cildinize zarar vermeden en iyi şekilde çıkardığınızdan emin olmak istiyorsanız, pamuk ve makyaj temizleyicisi kullanmaktansa çift aşamalı temizlik yapmanız en iyi seçenek olacaktır.

4-Rutininizde Karıştırılmaması Gereken Maddeleri Karıştırmak

Bazı içerikleri aynı rutinde kullanmak veya karıştırmak ciltte kötü reaksiyonlara sebep olabilir. Karıştırılmaması gereken bazı içerikler:

-Retinol ile C Vitamini, AHA/BHA asitleri, Benzoil Peroksit

-Benzoil Peroksit ile Salisilik Asit, Retinol ve Tretinoin

-Niacinamide ile C Vitamini

-C vitamini ile AHA/BHA asitleri

5-Cildi çok fazla eksfoliye etmek

Vücudunuza fiziksel peeling ve eksfoliasyon uygulayabilirsiniz, fakat yüzünüzdeki deri çok daha ince ve hassas olduğundan fiziksel peeling yöntemlerinden olabildiğince kaçınılmalıdır. Onun yerine yüzde çok yüksek olmayan yüzdelerde asit gibi kimyasal eksfoliye edici yöntemler kullanılabilir.

6-Cildi çok soğuk ve sıcak suyla yıkamak

Eğer yüzünüzü çok soğuk suyla yıkarsanız kurumasına, sıcak suyla yıkarsanız da tahriş ve kızarıklığa sebep olabilirsiniz. En uygunu eğer ki imkânınız varsa yüzünüzü ılık suyla yıkamaktır.

7-Aktif içerikleri kullanmayı çabuk bırakmak

AHA/BHA, retinol, niacinamide gibi aktif içerikli ürünler kullanmaya başlarsanız -elbette ki düşük yüzdelerle başlayın- herhangi bir sonuç görebilmeniz için en az birkaç hafta kullanmanız gerekir. Aktif içerikli maddeler ilk kullanılmaya başlandığında hiçbir sonuç vermeyebilir, ya da kusma dönemi yaşatıp cildinizde sivilce çıkarabilir. Sivilcelenme aşırı boyutlarda değilse bir aya yakın kullanılmaya devam edilmeli ve eğer sonuç değişmezse bırakılmalıdır.

8-Cilt bakım ürünlerini yanlış ortamlarda tutmak

Cilt bakım ürünlerinizin kutusunda veya arkasında saklanma biçimi hakkında mutlaka bilgi verecektir. Çoğu ürün oda sıcaklığında saklanabilse de benzoil peroksit gibi bazı ürünleri bozulmaması için buzdolabında saklamalısınız. Veyahut güneş kremi, C Vitamini gibi ürünleri güneş ışığından uzak yerlerde muhafaza etmelisiniz.

9- Nemlendirici serumun üstüne nemlendirici sürmemek

Nemlendirici serum ve hyalüronik asit kullandıktan sonra cildinizdeki nemi tutmak için sonrasında nemlendirici kullanmalısınız. Sadece serumu kullandığınız takdirde cildiniz daha fazla bile kuruyabilir.